Jak ustawić jednostkę masy na automatyczną?

Cze wszystkim

Pozwólcie, że wyjaśnię moje pytanie:

Stworzyłem kasetę, która napełnia się automatycznie, łącznie z masą części/złożenia. Wypełniam to wszystko za pomocą właściwości niestandardowych. Mały problem polega na tym, że muszę pracować na częściach ważących kilka gramów lub kilka ton. Chciałbym więc móc to wszystko przejechać z posesji, ale jestem trochę zagubiony.

Oto, o czym myślałem:

Pomysł polegałby na tym, że moja opcja kilograma lub grama napędzałaby jednostkę masy, którą mógłbym zintegrować z wkładem. Ale to wykracza daleko poza moje umiejętności.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, jestem za tym.

Dziękuję!

Sposób na obejście tego problemu: posiadanie 2 zestawów szablonów (prt, asm, drw).

Nad jaką wersją pracujesz?

1 polubienie

To rozwiązanie tak, ale miałem nadzieję, że pozostanę przy jednej grze, aby było to tak proste, jak to tylko możliwe.

Jestem na 2016 roku (niestety..)

Czy nie możemy pracować w KG, a następnie powiedzieć Sw, aby zrobił masę x1000, gdy klikniemy na gram?

Witam, niestety nie jest to możliwe, możesz wybrać tylko predefiniowaną jednostkę, w swoim kg lub g.

1 polubienie

Witam

Jak już powiedzieli moi koledzy; Nie jest to możliwe, ale za pomocą 2 kliknięć możesz to zrobić. W prawym dolnym rogu ekranu masz do niego dostęp. Zobacz załączony link.

http://www.lynkoa.com/forum/import-export-formats-neutres/arrondir-la-masse-dans-le-cartouche

1 polubienie

Witam 

Podobnie jak moi koledzy nie ma rozwiązania bez majsterkowania, spójrz na załączony dokument.

Niech moc będzie z tobą

masse_g__kg.docx
2 polubienia

Witam

Nie, nie jest to możliwe, ale możliwe jest zintegrowanie tabeli konwersji programu Excel i żonglowanie między wierszami, aby wyświetlić żądaną jednostkę. Z drugiej strony będzie musiał być za każdym razem uzupełniany i aktualizowany. 

1 polubienie

W rzeczywistości jest to prawie to samo, co OBI WAN, ale możesz tworzyć formuły i tworzyć listę rozwijaną, aby szybciej wybierać.

Okej, w każdym razie bardzo dziękuję!

Wiem, że jest to wykonalne, przechodząc przez makro (co robiliśmy w mojej starej firmie), ale nie da się tego zrobić ponownie. Gorsza pogoda!

Witam

Nie masz już żadnego kontaktu w swojej starej firmie??? Jeśli nadal je masz; Mógłby wysłać ci makro...

Witam

Przez makro nie wydaje mi się to bardzo skomplikowane. Wszystko, co musisz zrobić, to pobrać wartość adnotacji z masą, przekonwertować ją i zastąpić widoczną notatką (bawiąc się warstwami, aby ukryć/pokazać) adnotację zawierającą odwzorowanie na sw-mass.

2 polubienia

Chcę ci wierzyć, jak łatwo to zrobić. Gdy posiadasz kompetencje :D

Nigdy nie robiłem makro, nawet nie wiem, jak to zrobić.

1 polubienie

Witam

Zajrzałem do makr i zrobiłem to, którego potrzebowałem (dołączyłem do niego, gdyby ktoś kiedykolwiek tego potrzebował).

Ostatnią rzeczą, której nie mogę zrobić, to mieć automatyczną jednostkę masy na rysunku. Dzisiaj tekst brzmi "Masa: $PRPSHEET:"Masa" Kg". Chciałbym zastąpić Kg kodem, który sprowadza go bezpośrednio.

Jeśli ktoś zna kod do wprowadzenia, jestem zainteresowany

masse.swp powiedział:
1 polubienie

2 proste rozwiązania bez makra:

1. Umieść jednostki w kg z 3 cyframi po przecinku

2. W przeciwnym razie w 3D utwórz w równaniach variable_globale (Mass2) = Mass*1000

Następnie we właściwościach utwórz Masse2 i wskaż nową variable_globale

(Przypominamy, że tego rodzaju obliczone właściwości są zawsze umieszczane w konfiguracji, a nie w zakładce Ogólne (Niestandardowe))

W konspekcie utwórz 2 warstwy "MasseKG" i "MasseGR", z których każda wskazuje na odpowiedni PRPSHEET i dodaje jednostkę tekstowo.

Pozostaw tylko jeden widoczny.

A kiedy musisz się przełączyć, użyj warstw.

1 polubienie

Nie znam VB, ale:
- prawdopodobnie masz zmienną, która "wie", że jesteś w kg lub g;
- Domyślam się, że tekst "Mass: $PRPSHEET:"Mass" Kg" może być przechowywany w zmiennej, która zostanie wywołana przez funkcję nuty. Można go zatem (tekst) skonstruować poprzez konkatenację z zarządzaniem przypadkami (jeśli wtedy wystarczy else else).

To jest dokładnie ta zmienna, której szukam.
Zmienna £PRPSHEET:"Mass" wywołuje masę, ale nie jej jednostkę, więc myślę, że musi istnieć taka jak £PRPSHEET:"UnitsMasse", ale nie znaleziono.

Nie, nie sądzę, że istnieją ukryte zmienne....

Kiedy patrzysz na dobre strony pomocy lub w menu oprogramowania, znajdziesz wszystkie "możliwe zmienne"

Byłbym zaskoczony, gdybym znalazł inne...

Dlatego proponuję pracować z 2 prp i bawić się warstwami.

Albo uchodzić za 000 000.

Dlaczego, ponieważ pozwala pozostać przy podstawowych funkcjach oprogramowania, jest automatyczne, powtarzalne, stosunkowo niezawodne...

Bez konieczności szukania makr.