Jak inaczej można wymodelować taką sprężynę, aby odciążyć rekonstrukcję?

Witam

Mam mały problem, ale bardzo irytujący. Szukam metody modelowania, która jest jak najlżejsza dla tego typu sprężyny.

Udało mi się znaleźć rozwiązanie, ale jeśli zwiększą średnicę, to zwiększa się liczba powtórzeń funkcji i bardzo ważny jest czas rekonstrukcji tej sprężyny (oprócz części obok niej).

Używam powtórzeń funkcji, aby mieć tylko jedno pole głośności.

ressort.zip
1 polubienie

Zapomniałem wspomnieć, że do pytania dołączyłem plik z częścią i krokiem.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, miłego dnia.

Zasada działania elementów bibliotecznych z ciężkimi detalami lub powtórzeniami:

aby utworzyć sekcję w prawdziwej reprezentacji,

Resztę zrób w uproszczeniu (w Twoim przypadku cylindrze)

zwróć uwagę na masę całkowitą (zarządzaj gęstością lub zarządzając masą (wolę gęstość))

W razie potrzeby dołącz "bardzo szczegółową" konfigurację

Uwaga dla tej konfiguracji : umiejętność budowania "pozytywów", aby nie łamać ograniczeń, jest plusem.

capture2.png
4 polubienia

Dziękuję olivier42 za odpowiedź.

Rzeczywiście, modelowanie tylko rzeczywistej części upraszcza część, ale chodzi o to, aby stworzyć realistyczne 3D (w najlepszym razie), aby przedstawić je jako propozycje klientom. Wysyłamy kroki, ale przy każdej propozycji Ø jest inne, a przebudowa jest naprawdę za długa .

Jak mówisz, jest za ciężki,

Klient powinien więc być w stanie zrozumieć to małe uproszczenie,

W najgorszym przypadku wystarczy zaznaczyć to ustnie lub poprzez notatkę na planie:

"Częściowa reprezentacja"

Możesz także zrobić 2 lub 3 "prawdziwe" sekcje, a reszta w uproszczeniu.

1 polubienie

Masz rację, jest za ciężki, ja bym zostawił tylko 1/4 sprężyny na reprezentację, a resztę w cylindrze.

Dziękuję za pomoc, życzę miłego dnia