Jak modelujesz ten skręcony drut?

Mam problem z tym skręconym przewodem, nie mogę wymodelować skrętu na załączonym obrazku. Czy ktoś mógłby mnie oświecić?

fil_torsade.jpg

Witam

Spróbuj zrobić pętlę (U z przeciągnięciem) i przekręć ją za pomocą narzędzia do gięcia, opcja skręcania, na sobie. Zrobiłem to szybko, wydaje się, że działa.

2 polubienia
Witam, powinno to być możliwe, wykonując przeciągnięcie z krzywą jako prowadnicą i odcinkiem drutu jako profilem.
2 polubienia

To prawda, ale krzywa prowadząca będzie w szkicu 3D... obawiam się, że nie jest to łatwe. Ale możliwe!

1 polubienie

Ułóż włóczkę w kształcie litery "U" , a następnie użyj funkcji "skręcanie/zginanie".

@tferrant

Chciałbym zobaczyć, jeśli to możliwe, jak to zrobić za pomocą narzędzia do skręcania

Zrzut ekranu byłby fajny jak na mój gust

@+ ;-))

Pierwsze zdjęcie

u.jpg

2. miejsce

u2.jpg

W rzeczy samej

Ale jesteśmy daleko od oryginalnej podstawowej części

Sam też go wypróbowałem i nie sądzę, aby był odpowiedni w tym przypadku

ale pomimo moich X prób nie znalazłem  niczego bardzo przekonującego

nawet poprzez przesunięcie planów dostosowawczych

@+ ;-))

to nie jest idealne, zgadzam się... Jest kilka ulepszeń, które należy wprowadzić...

Część 6.SLDPRT

przyszła wersja dla mnie, więc nic nie widzę ;-(

@+

Dla kul armatnich, które nie mają SW2014....;)

6. Kawałek kroku
Tak więc, aby uzyskać najbardziej realistyczne odwzorowanie, konieczne będzie, jak wskazałem, stworzenie szkicu 3D elipsy , utworzenie profilu przekroju drutu, wykonanie przeciągnięcia zgodnie z krzywą elipsy, następnie wykonanie symetrii tego ciała, aby mieć drugą część, a na koniec zamknięcie górnej części obrotem o 180°. Samouczki dotyczące elipsy SolidWorks można łatwo znaleźć w Google.