Jak modelować tego rodzaju plan?

Witam wszystkich,

oto jestem z planem modelowania w 3D, nie widzę, jak to sformatować w widoku dolnej części.

Ktoś będzie miał rozwiązanie, aby wygenerować to za pomocą Solidworks.

Pozdrowienia Laurent W.

2 polubienia

Witam
Przypuszczalnie jest to wytłoczona część!
Myślę, że na pewno na tym forum są kompetentne osoby, które będą w stanie Cię "rozplątać"
na ten problem.

1 polubienie

Dobry wieczór @laurent. W

Nie ma szczególnej trudności, poza tym, że nie mamy klasycznych widoków dla reprezentacji z prawdopodobnie widokami szczegółowymi, które nie mają tej samej skali

To bardzo mały pokój! tak opieczętowane, jak wskazano @contact_168 :wink:

Czy mógłbyś powiększyć widok główny, a także widoki boczne. (tak duże, jak to możliwe.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

oto pierwsze podejście do części w 3D
Jestem w wersji 2022

Pozdrowienia
STANZSCHA 2023-12-02_12h54_01.rar ( 16.0 MB)

Uwaga: Niekoniecznie wziąłem wszystkie wymiary na mapie, ale ogólnie o to chodzi

2 polubienia

Witaj @laurent. W ,

Poniżej moja propozycja modelu 3D Twojego pokoju, do pobrania w wersji SW 2023.

Standzschablone.SLDPRT (1007.4 KB)

Po prawej stronie modelu 3D znajduje się powierzchnia wyodrębniona przez przesunięcie zewnętrznego kształtu części wolumetrycznej i spłaszczenie jej na czerwono. Wyraźnie widzimy ogólny wygląd szablonu do wykrawania (Standzschablone) proponowanego w Twoim planie 2D.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Dziękuję za pomoc dla was obojga.

@Zozo_mp plan to wszystko, co posiadam, jednocześnie pochodzi on z 1942 roku :sweat_smile:
Część poniżej Stanzschablone to tak naprawdę płaski widok pokoju i dwa widoki po prawej stronie po stemplowaniu.

@m_blt Dziękuję, to jest dokładnie to, czego szukałem, to głównie z czym miałem problem, to cięcie podążające za dopływem dolnej części (brak precyzji w cięciu i respektowanie promienia 6 u podstawy.