Jak modelować zaokrąglony kwadrat z tylko dwoma wymiarami w solidworks?

Witam, muszę odtworzyć kawałek na załączonym obrazku. Muszę użyć tylko 2 stron, ale nie mogę tego zrobić.

Myślałem o stworzeniu wielokąta o 4 bokach, ale dla łuków stycznych (do zaokrąglenia wierzchołków), ale muszę użyć więcej niż jednego.

Dlatego uważam, że powinniśmy używać relacji symetrii, ale nadal nie mogę osiągnąć celu, jakim jest posiadanie tylko 2 stron.

Z góry dziękuję za pomoc.

img_20190316_0152031.jpg

Witam

Czy należy wykonać część o średnicy wewnętrznej czy bez? 

Witam

To brzmi jak praca studencka!

Czy się mylę???

@Ac kobry ;-)       wygląda to na dość osobliwy widok szczegółów

Witam @ zemiguelfernandes2012

1. Tworzysz swój kwadrat z funkcją prostokąta za jego środek, co automatycznie narysuje dwie przeciwprostokątne, które łączą rogi .
  2. Możesz wybrać jedną stronę kwadratu lub przeciwprostokątną w zależności od egzo, o który zostaniesz poproszony.
  3. Wybierasz swoje dwie przeciwprostokątne i nakładasz na nie ograniczenie równości (więc masz pewność, że przy jednym kursie masz idealne kwadrat.
    Lepiej, ponieważ w twoim przypadku masz dwa krótkie przerywane pociągnięcia pod kątem prostym , jeśli umieścisz między nimi ograniczenie równości, otrzymasz również idealny kwadrat bez konieczności bocznego boku drugiego boku.
  4. Robisz szkic pozostawiając go w czterech rogach, ale dbasz o to, aby odznaczyć funkcję po stronie wszystkich promieni. Będziesz miał wtedy pojedyncze żebro na szprychy. W zależności od tego, o co zostaniesz poproszony, możesz uzupełnić wymiar wzmianką o "czterech równych promieniach", zwykle R5 x 4.
  5. Voili voulou

Pozdrowienia

1 polubienie

Całkowicie się zgadzam zozo, dlatego zapytałem o średnicę czy nie, bo jeśli będę musiał, to i tak zabraknie żebra do tego...

1 polubienie

Dlaczego chcesz tylko 2 strony?

Nie chodzi o to, że na planie pojawiają się tylko 2, że jesteśmy zmuszeni używać tylko 2 do projektowania (nawet jeśli osobiście bardziej faworyzuję relacje niż wymiary)