Jak edytować chwiejne żebro

Witam

Wyjaśniam swój problem, ostatnio używam podmiany modelu na rysunku i nagle moje boki stają się "chybotliwą stroną" więc gdy nie ma zbyt wiele, usuwam je i odkładam z powrotem ręcznie, ale kiedy zaczyna mieć dużo boku zastanawiam się, czy nie ma techniki, aby chybotliwa strona wróciła do normalnej strony, wiedząc, że często moje żebra nie są takie same, poza niewielkimi modyfikacjami 

Bardzo dziękuję za pomoc 

SolidWorks 2021 z dodatkiem SP4.1

plan_a.jpg
plan_b.jpg
1 polubienie

Witam

Ja też chciałabym poznać to cudowne rozwiązanie:)

2 polubienia

Witam

Nie ma cudownego rozwiązania poza dołączeniem linii wymiarowej do "zagubionych" obiektów. Zasadniczo, po kliknięciu wymiaru, ich łączniki są w kolorze czerwonym (punkt zaczepienia). Musisz tylko przeciągnąć odpowiednią jednostkę.

W przypadku otworów jest to wykonalne, o ile jest to wymiar liniowy, jeśli są to wymiary średnicy/promienia, o ile mi wiadomo, nie ma innego wyjścia, jak tylko usunąć (to samo dotyczy fazowań) i ponownie utworzyć.

Zdarza się jednak, że nie działa to poprawnie i że od czasu do czasu nie może odłożyć wymiaru (czasami kurs wynosi 0, przełącza go na poziomy, zamiast trzymać go w pionie i odwrotnie).

1 polubienie

Witam;

Nie ma też cudownego rozwiązania do zaoferowania.
Z tej sytuacji usuwam wszystkie chybotliwe wymiary, a następnie przywołuję (importuję) wymiary 3D za pomocą narzędzia "Model Object" na pasku narzędzi "Adnotacja".

Pozdrowienia.

4 polubienia

Witam

Myślę, że wszyscy szukamy cudownego rozwiązania tego problemu, który sprawia, że tracimy dużo czasu, gdy wydaje się to takie proste.

Pozdrowienia

2 polubienia

Widzę, że wielu z nas ma ten sam problem.

W przypadku wymiarów, które przechodzą od pionowego do poziomego i odwrotnie, są to wymiary, które zostały utworzone poprzez wybranie tylko jednej krawędzi (a więc długości krawędzi), nie ma nic, co odróżniałoby je od "klasycznych" wymiarów.

Gdy wymiary mają 2 czerwone "uchwyty" to nie mogę ich połączyć.

W szczególnym przypadku @Snorlax, aby działał optymalnie, elementy musiałyby być odsunięte od siebie. Jeśli obiekt zostanie odtworzony, oprogramowanie nie będzie mogło go ponownie dołączyć.

3 polubienia

Witam

Kilka wskazówek, które zadziałały dla mnie i dzięki którym nie trzeba robić wszystkiego od nowa.

- czasami nie możesz już chwycić uchwytów chybotliwych wymiarów --> usuń wymiar i naciśnij Ctrl+Z, aby wrócił. Kursy znów stają się edytowalne.

- Usuwając kursy, a następnie Ctrl + Z, czasami kursy wracają do czarnych i nie są już chwiejne! Musisz spróbować

- Aby naprawić chwiejne wymiary, SolidWorks często nie chce już wybierać krawędzi. --> Wybierz punkt krawędzi, a nie krawędź, aby naprawić wymiar.

Używam oprogramowania SW 2019 SP5, być może od tego czasu nastąpiły ulepszenia tych błędów...  

3 polubienia

Dla chybotliwych wymiarów myślę, że wszystko zostało już powiedziane, z drugiej strony do wymiany modelu trzeba użyć innej metody, która działa znacznie lepiej (to dla mnie zagadka):

• - Kopiowanie i wklejanie planu
  • - Otwórz go i wybierz w drzewie okien z SolidWorks
  • - Przejdź do odwołania i bezpośrednio zastąp szablon, a następnie otwórz

Dodatkowo możliwe jest usunięcie chybotliwych wymiarów na końcu otworu, gdy SW wskazuje liczbę utraconych elementów.

Zadowolony czy nie zwrócony:p