Witam
Nie mogę uzyskać momentów kwadratowych Ix i Iy mojej sekcji bez odchyleń z powodu mojego asymetrycznego profilu (patrz załączone zdjęcie).
Dziękuję za pomoc
Dawid.
capture_decran_2021-04-23_102747.jpg
Witam
Nie mogę uzyskać momentów kwadratowych Ix i Iy mojej sekcji bez odchyleń z powodu mojego asymetrycznego profilu (patrz załączone zdjęcie).
Dziękuję za pomoc
Dawid.
Witam @Davidelmia
Jaką wersję oprogramowania posiadasz?
Dziwi mnie, że masa i objętość nie są wskazane.
To trochę tak, jakby materiał nie był zdefiniowany!
Pozdrowienia
PS Spędziłem bardzo, bardzo długie godziny, aby przerobić twój super skomplikowany kawałek ;-) ;-) ;-) ;-)
Oto wynik
Witaj @Davidelmia,
Przekrój ma środek symetrii, łatwiej jest zinterpretować wyniki, jeśli umieścimy go w punkcie początkowym szkicu.
Momenty kwadratowe zgodnie z Xg i Yg ogólnego układu współrzędnych SolidWorks są wyrazami Lxx i Lyy obszaru "Moment bezwładności obszaru, w środku ciężkości: ( milimetry ^ 4 )", tj. 71343 mm4 i 3989 mm4. Termin Lxy jest iloczynem bezwładności, a Lzz jest momentem kwadratowym względem środka ciężkości, zgodnie z Z, przydatnym do skręcania.
Wartości Mx i My są głównymi momentami kwadratowymi w podstawie głównej, nachylonymi o -83,14 stopnia (lub 96,86 stopnia) od podstawy ogólnej. Zerowy iloczyn bezwładności w tej bazie.
Co masz na myśli mówiąc "bez odchylenia"?
M. Blt
Witam
Patelnia na dziobie! (auki)
Nie przeczytałem prośby """"momenty kwadratowe Ix i Iy mojej sekcji""
Przepraszam! Mam neuron kwadratowy, który musiał się spalić w momencie czytania, ale nadal mam kilka ;-)
Pozdrowienia