Jak zoptymalizować arkusz do cięcia laserowego

Cze wszystkim.

Mam dzisiaj bardzo prostą część z dwoma warstwami ale która nie jest zbyt ekonomiczna pod względem kształtu i chciałbym mieć możliwość optymalizacji mojej blachy z solidworks ale nie wiem jak to zrobić.

Z góry dziękuję.

tole.png

Co chcesz zoptymalizować? Z jakich swobód korzystasz?

Czy możesz pokroić go na 3 części i złożyć z powrotem?

Czy możesz popracować nad złożonym kształtem: umieścić wycięcia w innym miejscu?

Edycja: na Twoim obrazie nie widzimy, gdzie są fałdy.

4 polubienia

Witam

Tak naprawdę nie możemy powiedzieć, jak go zoptymalizować, jeśli nie wiemy, jaką pełni funkcję lub jakie są obszary funkcjonalne.

Jeśli masz tylko jedną część do wykonania, to prawda, że wymaga ona materiału, ale jeśli masz kilka, możesz je zablokować, aby nie stracić zbyt wiele materiału

3 polubienia

Witam

Ogólnie rzecz biorąc, producenci laserów nie mają tylko jednej części do cięcia na swojej blasze (lub jest to bardzo rzadkie), zawsze udaje im się zaklinować maksymalną liczbę części w minimalnej blasze. Jeśli masz tylko jeden kawałek do wycięcia, producent  lasera będzie miał dwa inne kawałki, aby wypełnić "nieekonomiczne" przestrzenie!

4 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi,

Benoit, więc pytanie brzmi dokładnie, czy nie lepiej byłoby wykonać go w trzech spawanych częściach.

Wydawało mi się, że istnieje moduł Solidworks, który wybierając format arkusza blachy i część do wycięcia, sam obliczał położenie części, aby uniknąć jak największych strat materiału. 

Być może się myliłem  .

tole.png

Oczywiście, dzieląc się na 3, unikniesz maksymalnych strat

2 polubienia

Witam

O ile mi wiadomo, nie ma narzędzia do optymalizacji cięć.

I jest to potwierdzone tutaj:

http://www.usinages.com/solidworks/creer-dxf-rassemblant-plusieurs-pieces-differentes-t32037.html

"Nie można wykonać zagnieżdżania w Solidworks
Specjalne oprogramowanie ma następujące funkcje: cut2d, aspire, artcam"

Istnieje płatny dodatek, SolidNEST, płytę demonstracyjną można pobrać tutaj:

http://www.solidnest.com/RequestInfo/tabid/94/Default.aspx

3 polubienia

O ile mi wiadomo, nie istnieje w solidworks

który z + jest finansowo będzie cię kosztował + do produkcji + pracy i narzędzia interwencyjnego oraz pracy

@+ ..............................

2 polubienia

Witam

Po 3 latach pracy nad pracownikiem laserowym, kształt elementu nie wydaje się tak niepowtarzalny! Ale bez wymiaru nie mogę wybiegać zbyt daleko do przodu.

I tak, technicy laserowi często wycinają kilka referencji w tej samej blasze i istnieją programy, które robią piekielny bałagan, zwłaszcza gdy części są skręcone!

Ale osobiście trzymam go w jednym kawałku (2 pociągnięcia i część jest skończona, natomiast w 3 musisz ją umieścić na miejscu, musisz spawać...)

1 polubienie

Cze wszystkim.

Pięć rozwiązań problemu.

1) Poczekaj na inne cięcia wymagające arkusza o tym samym materiale i grubości (dobre zarządzanie materiałem, ale nie czas).

2) Wytnij część, zachowaj złom, identyfikując go i zachowując jego cechy wymiarowe (dobre zarządzanie czasem a priori, zarządzanie niezbędnym zapasem "złomu"). 

3) Uwolnij się od zakupu materiałów.

4) Poproś wnioskodawcę o odstępstwo (spawanie, a nie zginanie).

5) Wytnij kawałek i zwróć złom klientowi.

Miłego dnia.

3 polubienia

Wygląda na to, że nie ma takiego modułu (ale nie profesjonalisty od blachy!).

SW pozwala na wizualizację najmniejszego "prostokąta" zawierającego Twoje natężenie przepływu (w Twoim przypadku jest ono łatwe do zobaczenia!) za pomocą szkicu zwanego "kostką wizualizacyjną" w funkcji stanu rozwiniętego.

W przypadku realizacji w jednym giętym elemencie lub 3 spawanych elementach należy to omówić z podwykonawcą. Istnieje szansa, że preferuje składanie, w celu optymalizacji przepływu będzie postępował zgodnie ze wskazaniami @david

2 polubienia

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

Jedyny problem polega na tym, że wycinanki lazer zlecamy na zewnątrz i chcielibyśmy móc zagospodarować skrawki.

I chciałbym porównać zyski między poniższymi rozwiązaniami.

W jednej części z większymi stratami i bez spawania.

W 3 częściach (może być mniejszy format blachy) ze spawaniem

Ale myślę, że zatrzymam rozwiązanie w jednej części, myślę, że zaoszczędzę czas edycji.

Dziękuję bardzo.

Aby mieć pewność, zrób 2 plany (wersja składana, 3 wersje lutowane przepływowo) i zleć ich wycenę! Zrób to z 2/3 dostawcami, aby uzyskać bardziej globalny pomysł.

3 polubienia