Witam
Wykonuję projekt w SOLIDWORKS, ale mam problem: chciałbym wyeksportować bryłę, dowolny obiekt, wykonany w SOLIDWORKS we wszystkich jego współrzędnych x, y, z każdego punktu w przestrzeni, która go tworzy. Kiedy mówię o wszystkich współrzędnych każdego punktu w przestrzeni, mówię o współrzędnych punktów, w których występuje jakakolwiek materia danej bryły. Jeśli więc bryła jest bryłą, plik tekstowy będzie również zawierał współrzędne punktów wewnątrz bryły, a nie tylko współrzędne punktów zewnętrznych powierzchni. Oczywiście wcześniej wybierzemy odległość między każdą współrzędną każdego punktu na trzech osiach x, y, z. Na przykład , jeśli odległość między każdą współrzędną każdego punktu bryły w x wynosi 1 mm, to współrzędne x wszystkich punktów w bryle będą wynosić 0, 1, 2, 3... Oznacza to, że nie masz nieskończonej liczby punktów.
Nie mogłem znaleźć w Internecie niczego, co odpowiedziałoby na mój problem. Z drugiej strony znalazłem funkcję "punkt" w SOLIDWORKS, która pozwala na tworzenie dużej liczby punktów, bez tworzenia ich jednego elementu, na segmentach lub krawędziach. Problem polega na tym, że ta metoda pozostaje żmudna, dla bryły o złożonej geometrii, wiedząc, kto by ją przeciął w całości w linii, a następnie dla każdej linii stworzył bardzo dużą liczbę punktów. Znalazłem też funkcję makro, nie wiem, czy może mi pomóc w moim problemie.
Dlatego chciałbym wiedzieć, czy w SOLIDWORKS istnieje funkcja, która rozwiązuje mój problem, a jeśli tak, to jak ona działa ? Jeśli nie, to może inne oprogramowanie wykonuje to zadanie, jeśli tak, to co i jak to działa?
Z góry dziękuję za pomoc.