Jak można zasymulować deformację resora piórowego lub sprężyny płaskiej?

Witaj @m.braekman,

Jaka geometria, jaki materiał, jakie obciążenie, jakie połączenia z podporą?
Mówiąc o sprężynie piórowej czy płaskiej, masz na myśli element, który można porównać do belki prostej? Jeśli przekrój jest stały, materiał jest jednorodny, połączenie z ramą jest proste (montaż izostatyczny), podobnie jak obciążenie (rozciąganie/zginanie), formularz RDM znaleziony w Internecie powinien załatwić sprawę.
W każdym innym przypadku aplikacja do symulacji elementów skończonych firmy SolidWorks może spełnić Twoje potrzeby.
Czy możesz rozwinąć swoje pytanie za pomocą obrazu i kilku danych...

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam

Dziękuję za odpowiedź.

Oto już mały szkic.

Chciałbym pokazać odkształcenie sprężyny, gdy dźwignia ściąga ją w dół, obracając się na osi A. Powoduje to zwolnienie ostrza.

Dziękuję

mecanique_couteau_03.pdf

Oto drugi przykład, tym razem z 3 płaskimi  sprężynami wygiętymi lub złożonymi.

Każdy z nich ma dwie podpory i darmową grę.

Dziękuję

mecanisme_silex.pdf

Witam

We wszystkich przypadkach, które pokazujesz w swoich dwóch plikach PDF, możliwe jest wykonanie symulacji bez większych trudności.
Z drugiej strony jestem bardziej powściągliwy w stosunku do sprężyny mistrzowskiej, ponieważ trzeba mieć idealny kształt, aby móc sprawdzić lub wywnioskować, co wydarzy się w prawdziwym życiu. Jak ja to widzę, będą problemy z interpretacją wyników bo wszystko zależy od tego jak ta część będzie wykonana i od odchylenia od rysunku 3D.
W przypadku noża będziesz mógł poznać siły pchające w kilku punktach.

Pozdrowienia

Witam

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mówisz mi, że jest to możliwe i bez większych trudności, ale nie mówisz mi jak!!

Czy jest samouczek?

Dziękuję

1 polubienie

Witam

Naprawdę nie wiem, jak Ci odpowiedzieć ;-)

Musisz mieć symulację oprogramowania i  musisz wiedzieć, jak z niej korzystać lub znaleźć kogoś na forum, kto może Ci pomóc w zakresie parametrów, których należy użyć, a zwłaszcza pomóc w poprawności Twoich wyników.

Pozdrowienia

Witam

W przypadku braku prawdziwego samouczka, załączony dokument może pomóc w podejściu do badania noża za pomocą modułu symulacji SolidWorks.
Nie wahaj się ze mną skontaktować, jeśli masz jakiekolwiek pytania.

M. Blt

couteau.pdf
1 polubienie