Witam
Zobacz materiał SW14
Chciałbym mieć możliwość złożenia go z rozłożonej części blaszanej (wykonanej za pomocą funkcji konwersji na blachę), aby móc go złożyć w celu odwrócenia zagięć.
Z góry dziękuję
SLTS (Mechanizm Kontroli T
Witam
Zobacz materiał SW14
Chciałbym mieć możliwość złożenia go z rozłożonej części blaszanej (wykonanej za pomocą funkcji konwersji na blachę), aby móc go złożyć w celu odwrócenia zagięć.
Z góry dziękuję
SLTS (Mechanizm Kontroli T
Zrobić symetrię?
Jeśli dotyczy to całego pomieszczenia, istnieje funkcja symetrii
Jeśli dobrze rozumiem, celem jest wykorzystanie rozłożonej blachy, zagięcie tych samych kątów, ale w drugą stronę?
Jeśli tak, to dlaczego nie zacząć od razu po rozłożeniu i nie stworzyć 2 różnych konfiguracji?
Bo zaczynając od rozłożonego, nie jestem pewna, czy to możliwe.
Mówi mi, że ściany nie są poprawne dla symetrii arkusza blachy. A jeśli tworzę plan, otrzymuję komunikat informujący, że muszę wybrać powierzchnię arkusza blachy.
Celem byłoby odzyskanie rozłożonych i z tego lub nowego pliku wskazanie trioat składania, aby utworzyć nowe odwrotne fałdy.
Tak, ale nie widzę jak wybrać składaną cieśninę od rozłożonej, aby złożyć je w przeciwnym kierunku.
Witam
Jeśli fałdy istnieją, dlaczego nie odwrócić ich kierunku?
Czy jest to odpowiedź na ten wniosek?
Jak zbudowana jest część? Objętość 3D przekonwertowana na arkusz blachy, "Zagięta baza arkusza blachy", "Wstaw fałdy",...
W końcu wszystko zależy od celu tej sztuki.
Jeśli dotyczy to tylko jednego elementu, to tak, po prostu zmień kierunek fałd.
Jeśli chodzi o część, którą można skonfigurować w kierunku zagięć, rozsądniej jest znaleźć rozwiązanie, aby szybko zmienić kierunek.
Ponieważ element został wykonany w objętości, a następnie w konwersji blachy. Nie mogę więc odwrócić kierunku.
Właśnie zrobiłem test na konwersji blachy i nie mam komunikatu (SW2013 SP4.0).
Czy to samo zjawisko występuje na prostym wygiętym kwadracie?
Wybrać płaską ścianę (lub płaszczyznę)
następnie wstawianie/wyważanie części
- > stworzy nową część symetryczną
A kiedy symetria przy próbie sprawdzenia "powtórzenia geometrii"?
Witam
Symetria w blasze może być problemem w zależności od posiadanej wersji oprogramowania (poprawionej od 2013 roku, o ile dobrze pamiętam)
W przeciwnym razie rozwiązaniem może być:
1- Rozłóż kawałek
2-Zapisz rozłożony w DWG
3- Otwórz plik DWG
4- Utwórz arkusz blachy w odniesieniu do odzyskanego szkicu
5- Użyj funkcji "naszkicowanego zagięcia" w miejscu linii zagięcia
@+
Aby dopełnić siebie, zrobię
Symetria części poprzez oś odsunięcia części przy zachowaniu referencji i pojemników części
Część jest symetryczna i zapisuje się w części i rozwija
To 2 elementy konfiguracji # więc 2 ref # jeden prawy / jeden lewy
@+ ;-)
Jeśli celem jest uzyskanie w pełni symetrycznej części, nie należy używać funkcji symetrii, ale wstawienia, komponentu symetrycznego, wtedy wystarczy przekształcić komponent z powrotem w blachę.
Witam, nic + łatwe, edytujesz swój rozwinięty stan i wybierasz dolną ścianę jako powierzchnię odniesienia.
I to wszystko!
;)
@B.millard => nie odwraca zagięć, zmienia tylko adnotację na szkicach gięcia (na przykład na górze zamiast na dole), z drugiej strony fizycznie nie ma wpływu na geometrię części.
Dla mnie musimy stworzyć funkcję symetrii.
W przypadku konstrukcji blachowej płaszczyzna symetrii musi być jedną ze ścian arkusza blachy.
Należy jednak zachować ostrożność w ustawieniach, aby nie scalić wyników.
Raz powoduje to usunięcie ciała z części podstawowej.
Jeśli chcesz dokonać konfiguracji swojej części, umieść swoją symetrię i funkcję usuwania ciała w rodzinie części i kontroluj ich obecność lub nieobecność.
Myślę, że musi być grywalny.
Witam
Dziękuję za odpowiedzi. Funkcja części symetrycznej dobrze pasowała do tego, czego szukałem, ale nie chciałem pracować.