Jak złożyć pionek w odwrotnej kolejności z rozłożeniem?

Witam

Zobacz materiał SW14

Chciałbym mieć możliwość złożenia go z rozłożonej części blaszanej (wykonanej za pomocą funkcji konwersji na blachę), aby móc go złożyć w celu odwrócenia zagięć.

Z góry dziękuję

SLTS (Mechanizm Kontroli T

Zrobić symetrię? 

Jeśli dotyczy to całego pomieszczenia, istnieje funkcja symetrii

5 polubień

Jeśli dobrze rozumiem, celem jest wykorzystanie rozłożonej blachy, zagięcie tych samych kątów, ale w drugą stronę?

Jeśli tak, to dlaczego nie zacząć od razu po rozłożeniu i nie stworzyć 2 różnych konfiguracji?

Bo zaczynając od rozłożonego, nie jestem pewna, czy to możliwe.

1 polubienie

Mówi mi, że ściany nie są poprawne dla symetrii arkusza blachy. A jeśli tworzę plan, otrzymuję komunikat informujący, że muszę wybrać powierzchnię arkusza blachy.

Celem byłoby odzyskanie rozłożonych i z tego lub nowego pliku wskazanie trioat składania, aby utworzyć nowe odwrotne fałdy.

Tak, ale nie widzę jak wybrać składaną cieśninę od rozłożonej, aby złożyć je w przeciwnym kierunku.

Witam

Jeśli fałdy istnieją, dlaczego nie odwrócić ich kierunku?

Czy jest to odpowiedź na ten wniosek?

http://www.lynkoa.com/forum/3d/comment-convertir-une-piece-symetrique-en-tolerie-sous-solidworks-2013

Jak zbudowana jest część? Objętość 3D przekonwertowana na arkusz blachy, "Zagięta baza arkusza blachy", "Wstaw fałdy",...

1 polubienie

W końcu wszystko zależy od celu tej sztuki.

Jeśli dotyczy to tylko jednego elementu, to tak, po prostu zmień kierunek fałd.

Jeśli chodzi o część, którą można skonfigurować w kierunku zagięć, rozsądniej jest znaleźć rozwiązanie, aby szybko zmienić kierunek.

Ponieważ element został wykonany w objętości, a następnie w konwersji blachy. Nie mogę więc odwrócić kierunku.

Właśnie zrobiłem test na konwersji blachy i nie mam komunikatu (SW2013 SP4.0).

Czy to samo zjawisko występuje na prostym wygiętym kwadracie?

Wybrać płaską ścianę (lub płaszczyznę)

następnie wstawianie/wyważanie części

- > stworzy nową część symetryczną

5 polubień

A kiedy symetria przy próbie sprawdzenia "powtórzenia geometrii"?

Witam

Symetria w blasze może być problemem w zależności od posiadanej wersji oprogramowania (poprawionej od 2013 roku, o ile dobrze pamiętam)

W przeciwnym razie rozwiązaniem może być:

1- Rozłóż kawałek

2-Zapisz rozłożony w DWG

3- Otwórz plik DWG

4- Utwórz arkusz blachy w odniesieniu do odzyskanego szkicu

5- Użyj funkcji "naszkicowanego zagięcia" w miejscu linii zagięcia

@+

1 polubienie

Aby dopełnić siebie, zrobię

Symetria części poprzez oś odsunięcia części przy zachowaniu referencji i pojemników części

Część jest symetryczna i zapisuje się w części i rozwija

To 2 elementy konfiguracji # więc 2 ref # jeden prawy / jeden lewy

@+ ;-)

Jeśli celem jest uzyskanie w pełni symetrycznej części, nie należy używać funkcji symetrii, ale wstawienia, komponentu symetrycznego, wtedy wystarczy przekształcić komponent z powrotem w blachę.

1 polubienie

Witam, nic + łatwe, edytujesz swój rozwinięty stan i wybierasz dolną ścianę jako powierzchnię odniesienia.

I to wszystko!

;)

2 polubienia

@B.millard => nie odwraca zagięć, zmienia tylko adnotację na szkicach gięcia (na przykład na górze zamiast na dole), z drugiej strony fizycznie nie ma wpływu na geometrię części.

Dla mnie musimy stworzyć funkcję symetrii.

W przypadku konstrukcji blachowej płaszczyzna symetrii musi być jedną ze ścian arkusza blachy.

Należy jednak zachować ostrożność w ustawieniach, aby nie scalić wyników.

Raz powoduje to usunięcie ciała z części podstawowej.

Jeśli chcesz dokonać konfiguracji swojej części, umieść swoją symetrię i funkcję usuwania ciała w rodzinie części i kontroluj ich obecność lub nieobecność.

Myślę, że musi być grywalny.

Witam

Dziękuję za odpowiedzi. Funkcja części symetrycznej dobrze pasowała do tego, czego szukałem, ale nie chciałem pracować.