Nie będąc przyzwyczajonym do wykonywania tego rodzaju funkcji w solidworks, pozwolę sobie zadać pytanie.
Muszę odtworzyć objętość znajdującą się pomiędzy 2 geometriami po obu stronach tego woluminu.
Dla przykładu, a dla obrazu, z jednej strony mam blachę sferyczną 1/2, a z drugiej jej symetrię. Pomiędzy tymi 2 arkuszami znajduje się zatem pusty wolumin.
Tak naprawdę nie wiem, która funkcja jest najbardziej odpowiednia, próbowałem funkcji odcisku, tworząc "brut", ale nie uważam jej za zbyt czystą, nie mogę stworzyć bezużytecznej geometrii mojego zapasu na końcu funkcji.
Dla Twojej informacji, arkusze, na których pracuję, nie są takie proste, są to raczej arkusze typu "wymiennik ciepła".
Czy miałbyś bardziej odpowiednią funkcję? Przechodzisz na surface?
Jeśli dobrze odczytałem Twój opis, masz tłoczoną blachę z fragmentami kul.
Więc jeśli zbliżymy się do prawdziwego życia (a jeśli dobrze rozumiem), masz dwie blachy, które zostaną postawione twarzą w twarz. Oznacza to, że musisz użyć "narzędzi do kształtów", które pozwalają umieścić je w dowolnym miejscu za pomocą zwymiarowanych szkiców.
Sprawdź to http://help.solidworks.com/2019/french/SolidWorks/sldworks/c_Forming_Tools.htm?id=bfeb117b7f6d452fb27d4b8bd6c310ad#Pg0
Zgadzam się z @gt22: z obrazami jest to bardziej znaczące.
Teraz, jeśli funkcja odcisku palca nie daje Ci satysfakcji, powinieneś przełączyć się na powierzchnię zgodnie z sugestią. To właśnie da Ci najwięcej możliwości osiągnięcia pożądanego rezultatu.
Zdałem sobie więc sprawę z funkcji "odejmowania" mojej blachy w "pustym miejscu". Widzimy więc "wgłębienie" pomiędzy 2 częściami mojego "zgrubnia", które odpowiada mojej oryginalnej blasze.
Górna część tego materiału odpowiada "negatywowi" mojego oryginalnego arkusza, to jest ta część, która mnie interesuje.
Mój problem polega na tym, że nie mam rozwiązania, aby usunąć tę dolną część tego ciała. Nie mam żadnych "ciał", które zostały utworzone w moim drzewie, aby móc je wybrać.
Gdy już uda mi się to rozwiązać, zrobię symetrię mojego negatywu tak, aby objętość wnętrza 2 arkuszy była zwrócona do siebie.
Nadal też nie rozumiem Jeśli jest to objętość, którą chcesz znać, a tylko objętość pustej przestrzeni między arkuszami, istnieje sprawdzona metoda obliczania zawartej objętości.
Tak, zgadza się, to objętość pustki zawartej między 2 arkuszami chcę podkreślić i stworzyć objętość 3D tej "pustki".
Niestety nie mogę podzielić się z tobą tym krokiem, ale dla zasady zrobiłem ci .sldasm.
Kiedy go otworzysz, zobaczysz 2 arkusze zwrócone do siebie o określonych kształtach, które podkreślają "przestrzeń" między tymi 2 arkuszami (na czerwono).
To jest ta przestrzeń, którą chciałabym wymodelować, umieścić w objętości.
Więc oczywiście blacha, którą posiadam, jest o wiele bardziej złożona niż ta, nie mogę sobie pozwolić na zrobienie np. "konwersji bytów" i wyodrębnienie całości...
Myślę, że rozumiem jednak, że krok tworzenia prostopadłej płaszczyzny w celu usunięcia nadmiaru wydaje mi się skomplikowany, ponieważ "wzory" różnią się długością płyty, więc nie mogę użyć konwersji encji do usunięcia materiału...
Niestety, plik CAD, który posiadam, jest ściśle poufny.
Otóż podaję rozwiązanie, które przyszło mi do głowy i które wskazał nam kolega na tym forum (nie pamiętam kto! niech mi wybaczy). Mam nadzieję, że to nie jest to, co @gt22 wyjaśnione, ponieważ nic z tego nie rozumiałem (nie waląc się w głowę, nie)
Nie mogłem otworzyć zespołu, ponieważ brakuje części. Ale nic wielkiego. Zrobiłem uproszczony przykład Twojej blachy.
Obrysowałem wewnętrzny kontur (czerwona linia). Wyciągnąłem go w trybie bez fuzji i części. Zgadłeś, że wytłaczanie lg jest takie samo jak blacha. Upieram się, nie w trybie montażu. Można wymusić zapisanie zespołu w sldprt, tak aby stał się częścią. Za pomocą narzędzia Właściwość masy (karta Oceń) i wybierając bryłę, można obliczyć wszystkie rodzaje właściwości geometrycznych, w tym objętość.
Musisz to powtórzyć dla każdego woluminu lub możesz to zrobić za pomocą pojedynczego wyciągnięcia. Wybór należy do Ciebie.
Dziękuję za pomoc, myślę, że 3 filmik z @Zozo_mp może mi pomóc, niestety nie będę miał okazji przetestować go przed przyszłym wtorkiem.
Testuję technikę pierwszych 2 filmów, mój model jest tak ciężki, że szlifuje już ponad 10 minut... ale nie sądzę, żeby to mogło mi pomóc. Myślę, że znajdę się tak, jak na pierwszym zdjęciu, którym się z Wami podzieliłam, "pustkę" między moim "surowym", która odpowiada grubości moich klisz i niemożnością "oczyszczenia" nadmiaru materiału.
@soring niestety moja tabliczka nie ma tak prostych i ciągłych kształtów jak pokazany przeze mnie przykład, a wręcz byłoby to bardzo proste. ^^