Mam projekt, w którym muszę zrobić część korpusu pierścionka z 3 paskami, które przeplatają się jak na zdjęciu. Udało mi się zrobić coś podobnego (plus sznurek) z okrągłymi wzorami za pomocą specjalnego skrętu za pomocą przeciągnięcia. Nie wiem, jak zrobić tego rodzaju wzorce (PJ) po prostu w Solidworks.
Czy masz jakiś konkretny sposób robienia rzeczy, który możesz mi polecić?
Przede wszystkim narysowałbym tylko jedno pasmo (ponieważ wydaje mi się, że pozostałe 2 są takie same, tylko przesunięte kątowo). A nawet na tym pasmie narysowałbym tylko sektor kątowy (a priori 1 ćwiartka koła). Następnie musisz wykonać 2 powtórzenia ciała (pierwsze, aby zamknąć 1. nitkę) i za każdym razem łączyć. Możliwe, że drugi z nich (utworzenie pozostałych 2 pierścieni) spowoduje problemy z połączeniem SW (problem ze stycznością). W tym momencie będziesz musiał po prostu dodać funkcję rewolucji.
Twoja metoda nawlekania wydaje mi się możliwa do zastosowania w tym przypadku.
Ponieważ profil się powtarza, narysowanie tylko jednego wystąpienia falowania i powtórzenie go powinno pomóc osiągnąć coś prostego do osiągnięcia i niezbyt trudnego do zrobienia.
Skanowanie splajnu 3D. Osobiście zdefiniowałbym kilka płaszczyzn za pomocą szkiców, aby splajn był ustawiony tak, jak powinien być (przekroje umieszczone przy zmianie kierunku przekroju)
Pracuj w wielu obiektach, aby uniknąć błędów związanych z geometriami, które są zbyt zbliżone (dla drugiego i trzeciego). Logicznie rzecz biorąc, narysowanie pierwszego pełnego obrotu pierwszego warkocza i powtórzenie go 2 razy pod odpowiednim kątem powinno wystarczyć, aby uzyskać pożądany model.
Metoda dla leniwych: wyszukiwanie w 3D Content Central lub innych witrynach. Tego typu rzeczy prawdopodobnie zostały już przez kogoś narysowane