Jak w prosty sposób zrobić płaską linę z 3 paskami

Witam wszystkich , potrzebuję waszej pomocy.

Mam projekt, w którym muszę zrobić część korpusu pierścionka z 3 paskami, które przeplatają się jak na zdjęciu.  Udało mi się   zrobić coś podobnego (plus sznurek) z okrągłymi wzorami za pomocą specjalnego skrętu za pomocą przeciągnięcia. Nie wiem, jak zrobić tego rodzaju wzorce (PJ) po prostu w Solidworks. 

Czy masz jakiś konkretny sposób robienia rzeczy, który możesz mi polecić? 

Z góry dziękuję społeczności :) 

images.jpg

Przede wszystkim narysowałbym tylko jedno pasmo (ponieważ wydaje mi się, że pozostałe 2 są takie same, tylko przesunięte kątowo).
A nawet na tym pasmie narysowałbym tylko sektor kątowy (a priori 1 ćwiartka koła).
Następnie musisz wykonać 2 powtórzenia ciała (pierwsze, aby zamknąć 1. nitkę) i za każdym razem łączyć.
Możliwe, że drugi z nich (utworzenie pozostałych 2 pierścieni) spowoduje problemy z połączeniem SW (problem ze stycznością). W tym momencie będziesz musiał po prostu dodać funkcję rewolucji.

Twoja metoda nawlekania wydaje mi się możliwa do zastosowania w tym przypadku.

3 polubienia

Typowo ten rodzaj modelingu, który lubię ;-)

Jest trochę pracy

Zrób płaski warkocz, który musi stać się pierścieniem 

jesteś zmuszony do opuszczenia za pomocą splajnu 3D

z mojego punktu widzenia zrobić zamiatanie

i optymalizuj krzywe tak dokładnie, jak to możliwe

@+

4 polubienia

Witam

Ponieważ profil się powtarza, narysowanie tylko jednego wystąpienia falowania i powtórzenie go powinno pomóc osiągnąć coś prostego do osiągnięcia i niezbyt trudnego do zrobienia.

Skanowanie splajnu 3D. Osobiście zdefiniowałbym kilka płaszczyzn za pomocą szkiców, aby splajn był ustawiony tak, jak powinien być (przekroje umieszczone przy zmianie kierunku przekroju)

Pracuj w wielu obiektach, aby uniknąć błędów związanych z geometriami, które są zbyt zbliżone (dla drugiego i trzeciego). Logicznie rzecz biorąc, narysowanie pierwszego pełnego obrotu pierwszego warkocza i powtórzenie go 2 razy pod odpowiednim kątem powinno wystarczyć, aby uzyskać pożądany model.

Metoda dla leniwych: wyszukiwanie w 3D Content Central lub innych witrynach. Tego typu rzeczy prawdopodobnie zostały już przez kogoś narysowane

3 polubienia