Jak przeprowadzić statyczną symulację mechanizmu w Catia V5?

Witam

Mam mechanizm z cylindrem na wejściu, korbowodami w łącznikach czopowy, oraz zaciskiem na wylocie tego mechanizmu. Chciałbym wiedzieć, jaka siła jest dostępna dla chwytaka w zależności od siły wejściowej podawanej przez cylinder?

Wygląda to jak zacisk Schraddera (widziałem już kilka tutoriali), ale to nie jest kinematyka tylko statyka. 

Czy masz jakieś wskazówki, aby zrobić to z Catia V5 (części i łączniki są ok, ale potem włóż siłę do wejścia i znajdź siłę na końcu mechanizmu, nie wiem jak to zrobić)..

Pozdrowienia.

Moselle Marius

1 polubienie

Witam

Na Catia nie znam odpowiedzi. Ale jeśli wiesz, jak zrobić kinematykę, wystarczy, a priori, wziąć siłę w żądanej pozycji chwytaka.

Z drugiej strony, jeśli masz schemat swojego mechanizmu, wydaje się, że jest to problem, z którym można łatwo poradzić sobie ręcznie.

Dobry wieczór

Jak zażywać STP? Nie widzę żadnych ikon do tego po uruchomieniu symulacji na kinematyce DMU!!

Więc mam kilka wiadomości: http://edumeca.free.fr/dotclear/index.php?2013/05/09/66-simulation-statique-d-un-mecanisme

Istnieje makro do użycia w przewodowym modelu zacisku Shradder, ale po prostu nie mogłem znaleźć, gdzie wprowadzić parametry master&slave w Catia...

To makro wygeneruje excela z parametrem slave, który próbujemy zasymulować.

Następnie możemy skonstruować krzywą podrzędną=f(master).

Jeśli znajdziesz, wezmę to!

Witam

Jest to wykonalne w statyce, ale:

Zrzut ekranu zostanie użyty^^

Czy naprawiłeś pokój?

Czy to jest zgromadzenie?

Jakiego rodzaju siły używasz?

@++