Jak zrekonstruować obiekt w Catii?

Witam

Narysowałem kadłub drona,  zmieniłem wymiary i nie mogę już odbudować swojego obiektu. Obiekt nie uwzględnia nowych wymiarów. Czy ktoś może mi pomóc? Załączyłem mój plik Catia.

nathasha.catpart powiedział:

Witam, otworzyłem twój plik.

Nie mam żadnych próśb o aktualizację? jest zapisywany przed zmianą czy po??

Potrzeba + informacje o modyfikacji 

Przepraszam, że załączyłem zły plik. Oto plik koordynacyjny.

Tak, zapisałem go po zmianie. Jeśli przyjrzysz się uważnie, na przykład okrąg na szkicu 20 nie jest uwzględniany w końcowym obiekcie.

nathasha.catpart powiedział:

Na pierwszy rzut oka to normalne, szkic 20 lat nie ma dzieci?

Dla pewności muszę ponownie uruchomić wersję CATIA w trybie hybrydowym.

Spotykamy się ponownie po obiedzie

Pozdrowienia

Edytuj, że jest lepiej za pomocą zrzutu ekranu

Zrestartowałem domyślną instalację i tryb hybrydowy (tylko po to, aby mieć pewność, że nasze ustawienia nie ustawiają PB).

Potwierdzam, że szkic.20 nie ma żadnych elementów potomnych, więc ponieważ nic się do niego nie odnosi ani na nim nie opiera, modyfikacje tego szkicu nie mają wpływu na resztę geometrii.

OK... Ale co powinienem zrobić? Właśnie zaczęłam używać Catii i mam trochę trudności...

To twarz, którą wybrałem, którą chcesz zmodyfikować?

Do tego lica tworzy się wypełnienie.10.

Co chcesz zrobić ze szkicami 20.22.23?

Edycja : Znowu zapomniałem zrzutu ekranu

Uh... Zasadniczo chcę, aby mój obiekt zmieniał się, gdy tylko zmieniam wymiar. Nie tylko szkice 20, 21 i 22

Zasadniczo muszę przestudiować aerodynamikę tego kadłuba, zmieniając wymiary okręgów na szkicach 11, 24 i 25 z jednej strony, a następnie 20, 22 i 23...

Cóż, działa to bardzo dobrze, jeśli zmienię wartość, zmienia się.

Nawet na szkicach 20 średnica jest modyfikowana, a okrąg powiększany.

Zmieniłem wartości trzech promieni, które tworzą zewnętrzną półkę, oczywiście bez PB w granicach funkcji, które zostały użyte do zbudowania tego kształtu, jeśli pójdziemy za daleko, to już nie działa.

Teraz idę na trening, wrócę jutro.

Bardzo dziękujemy za pomoc! Ale czy uda Ci się zagęścić budyń? Chodzi mi o to, że bez względu na to, jak bardzo zmienię promień okręgów 20, 22 i 23, czuję, że to nie ma znaczenia. 11, 24 i 25 pracują.

Żaden z tych szkiców nie został wykorzystany do stworzenia formy.

Nie mają one zatem wpływu na geometrię.

Do zobaczenia jutro Myślę, że zobaczę, co chcesz zrobić, jutro na to spojrzę.

Dobry wieczór

Właśnie zrozumiałem historię "rodzice - dzieci"!! Ale w ogóle nie widzę, jak połączyć moje kręgi z resztą obiektu... Ogólnie rzecz biorąc, naprawdę miło jest mi pomóc. Do zobaczenia jutro

Dobry wieczór, jestem w domu, więc nie mam dostępu do catii, ale tymczasem, biorąc pod uwagę to, co chcesz zrobić, zakładam, że promienie 3 szkiców 20.22.23 będą ewoluować w tym samym czasie , a także na pewno wiele innych ograniczeń lub parametrów, więc spójrz na ten samouczek na temat ekwiwalencji, który powinien Ci się przydać

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/catia-v5-fonction-equivalences

film jest trochę długi do załadowania (cierpliwość), z wyjątkiem Chrome w pracy, nie mogę go wyświetlić? pod FireFoxem jest OK.

Kolejna wskazówka: masz ikonę fx niezbyt daleko od ikony ekwiwalencji.

Służy między innymi do tworzenia parametrów użytkownika, jest to wygodniejsze niż wyszukiwanie w wykresie.

Z listy rozwijanej wybierasz długość, podajesz wartość, zmieniasz nazwę, ex entre-transmission, a następnie walidujesz.

Obejrzyj poniższy samouczek (pierwszy film)

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/catpart-pilote-est-famille-de-pieces-catiav5

Witam w załączeniu film pokazujący proces dodawania szkicu 24 w wielosekcyjnym surfowaniu.

Szkic 11 był już gotowy.

Miałbym uwagę, skrajności nie są kontrolowane, stąd skręcenie powierzchni.

Powinny być przynajmniej zorientowane w min lub max na Z. (uwaga, to na pewno zmieni powierzchnię, ale moim zdaniem obecny skręt nie jest dobrym pomysłem. 

ajout-01.mp4

Witam

Bardzo dziękujemy za pomoc! Właśnie znowu miałem dostęp do Catii. To naprawdę miło z twojej strony!