Witam, nie mam już dostępu do menu rozwijanego po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na Materiał w drzewie featuremanager.
Czy możesz mi powiedzieć, jak rozwiązać ten problem.
Dziękuję
doc1.docx
Witam, nie mam już dostępu do menu rozwijanego po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na Materiał w drzewie featuremanager.
Czy możesz mi powiedzieć, jak rozwiązać ten problem.
Dziękuję
Zobacz ten link
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DLG_MATERIAL_EDITOR.htm
@+ ;-)
Próbujesz dostosować menu materiałów? Czyż nie były ukryte?
W przeciwnym razie sprawdź, czy pliki są nadal obecne w katalogu instalacyjnym (dla podstawowych bibliotek sw :d in i sw). znajduje się w /Program Files\SolidWorks Corp\SolidWorks\lang\english\sldmaterials.
lub wyszukaj plik z rozszerzeniem .sldmat.
Nie wiem, czy przeładowując ustawienia, wpływa to również na materiały. Prawdopodobnie dlatego, że jeśli utworzyłeś niestandardowe biblioteki, musisz je mieć w lokalizacjach bazy danych options/file/hardware.
Należy przejść do menu Opcje > FeatureManager i w polu Pokaż/Ukryj obiekty w drzewie, dla Materiałów, należy ustawić je na Pokaż (patrz na załączonym obrazie).
Można przejść bezpośrednio do tej opcji, najeżdżając kursorem na nazwę części w menedżerze operacji, klikając prawy przycisk i wybierając "Ukryte obiekty z drzewa", a następnie Pokaż/Ukryj obiekty z drzewa.
@alain.erp: Na jego obrazie widać, że w drzewie znajdują się materiały. Nie ma go w ukrytym menu.
@d.Tellier: A jeśli spróbujesz kliknąć prawym przyciskiem myszy na część (w górnej części menedżera operacji), zwykle w menu masz materiały, czy jest możliwość wyboru materiału na tym poziomie?
Jeśli klikniesz na Menu niestandardowe, nic nie ma? Jeśli tak jest w istocie:
przejdź do rejestru, w kluczu HKEY_CURRENT_USER\software\SolidWorks\SolidWorks 20XX\general\Excel Edit Otwórz i zmień wartość na 0
Witam
Można spróbować zresetować opcje SolidWorks, zmieniając nazwy następujących kluczy rejestru przy zamkniętym SolidWorks:
HKEY_CURRENT_USER\Software\SolidWorks\Solidworks 2014
Jeśli to nie rozwiąże problemu, należy usunąć nowy klucz utworzony przez SolidWorks i zmienić nazwę starego klucza na poprawną nazwę.