Jak uzyskać niestandardowe właściwości części wstawionej do konstrukcji spawanej mechanicznie?

Godziny badań i brak wyników: Nie udało mi się odzyskać niestandardowych właściwości moich części wstawionych do mojej spawanej konstrukcji.... A przecież wiem, że SW2012 zrobił to bardzo dobrze.

FYI, moja wersja SW to SP5 z 2016 roku...

Jako przykład podaję moje pliki części (z wypełnionymi ich właściwościami), ale także mój plik spawanych części konstrukcyjnych oraz jego rysunek.

Czekam na Twoją opinię, zaczynam rozpaczać!!

Dziękuję

Eric

chaudro.rar

Zobacz mój przekaz na ten temat, który mówi dokładnie o upadku nieruchomości:

http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/propri%C3%A9t%C3%A9-de-pi%C3%A8ce

Istnieje "klasyczne" zejście dla elementu bibliotecznego bez konfiguracji (jego właściwości muszą znajdować się w "ogólnym", a nie w konfiguracji)

A teraz mamy do czynienia z "zaawansowanym" zejściem podobiektów połączonych z dwoma docelowymi miejscami docelowymi: albo podciałami, albo plikiem docelowym.

Aby w pełni zrozumieć te możliwości, najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to przetestować wszystkie opcje, aby zobaczyć, jak się zachowują.

1 polubienie

Ok Olivier, dziękuję za odpowiedź..... Ale to nie odpowiada na moje pytanie....

I jak zapewne przeczytaliście na początku mojego maila, przeprowadziłem wiele testów... Trener z Visiativa, który przyjechał do nas w zeszłym tygodniu, również utknął w temacie, nie będąc w stanie mi odpowiedzieć.
Jeśli otworzysz zamek błyskawiczny, który dołączyłem do mojego postu, będziesz przerażony, że wszystko zostało zrobione tak, jak wskazujesz w swoim poście. Nie mogę jednak odzyskać tych właściwości w nomenklaturze mojej spawanej części (również dołączonej).

W każdym razie dziękuję za pomoc

Jeśli chcesz, aby "Mother Piece" miał "Lutowaną Nomenklaturę"

W funkcji Wstaw artykuł należy sprawdzić:

Właściwości / Lista części spawanych

Zrób to dla wszystkich...

następnie w swoim MEP umieszczasz Nomenclature-ASM-TAB na PRT,

lepiej jest umieścić "Listę części spawanych" jako tabelę.

Nie ma potrzeby posiadania pierwszej pozycji struktury produktu według 'Artykułu matki',

To będzie kartridż, który będzie zawierał te informacje.

I jak zwykle, niezależnie od tabeli (ASM lub PRT) podczas bąbelkowania widoku, sprawdzasz właściwości widoku "Połączone z tabelą..." " i wybieramy ten właściwy.

"Niech ciemna strona zapanuje nad galaktyką... "

Witam

Zestawienie komponentów można wypełnić tylko wtedy, gdy spełnione są niestandardowe właściwości elementów spawanych mechanicznie.

Otworzyłem wszystkie twoje części w żadnej, lista spawanych części nie została zaktualizowana.

Zaktualizowałem jedną z listy spawanych części twoich części, a teraz, magicznie, aktualizuje się w MEP.

Yves

Ok, spojrzałem podążając za twoją uwagą.... Rzeczywiście, niektóre z moich list nie były aktualne...

Z drugiej strony chciałbym wiedzieć, gdzie kliknąłeś, aby rysunek został zaktualizowany: w domu nomenklatura pozostaje pusta od pustej....

Oliwka

Spojrzałem na coś, co mnie niepokoi... Nie chcę wracać do mojej listy części spawanych... W każdym razie, moja lista zawierała nazwy plików wstawionych części, ale nie jedną z moich niestandardowych właściwości.... Krótko mówiąc, w ogóle nic nie dostałem w zamian

Podobnie nie mogę znaleźć, gdzie połączyć bąbelki z omawianą tabelą....

W jaki sposób udało Ci się stworzyć ostateczny zespół części spawanych?

Utworzyłeś swoje części osobno, a następnie wyeksportowałeś listę spawanych części w częściach, a następnie utworzyłeś swój zespół?

otwórz PRT "który zawiera wszystko"

Dla każdej "wstawki części" kliknij prawym przyciskiem myszy "Otwórz w kontekście"

następnie ponownie edytuj każde "wstawienie części" i zaznacz "Właściwości osobiste",

następnie jest wybór z 2 polami (to jest miejsce docelowe), wybierz "Lista części spawanych"

dla zbudowanego PRT jest trochę bardziej subtelny, albo traktujemy go jako prosty PRT (robimy jak wyżej),

Lub wracamy do informacji z profili....

wykonaj "control+Q" między każdym wstawieniem

następnie w MEP usunięto "Tabelę ASM",

wybierz widok, a następnie wstaw "Listę części spawanych"

Następnie wybierz odpowiednie kolumny, które chcesz, otrzymasz to (patrz obrazek)

Uwaga Metodologiczna BE:

w biurach konstrukcyjnych, do których chodziłem, przy takich zespołach kotłów całkowite porzucenie metody "część w części", ponieważ dla obróbki blach może ona stać się zbyt skomplikowana, a dla funkcji "przesuń ciało (tryb ograniczenia)" jest to od początku funkcja błędna, po pewnym czasie niestabilna,  I nigdy nie zostało to rozwiązane (poruszanie się w trybie absolutnym jest już trochę mniej błędne).

A kiedy trzeba zmienić komponent na ten sam rozmiar innego rozmiaru, wszystko idzie nie tak: w asm tracimy nasze ograniczenia, w MEP wymiary są chwiejne...

Użyliśmy więc ASM (z opcją "tryb części"), a w częściach konfiguracyjnych, dla spoin, mieliśmy bibliotekę reprezentacji 3d do konfiguracji, to samo dla standardowych profili do konfiguracji, lub użycie "trybu hybrydowego ASM-PRT".

Ponadto, jeśli chcesz wykonać obliczenia, możesz wyeksportować ASM w PRT, co pozwala na wprowadzanie korekt do obliczeń bez modyfikowania oryginału.

Oszczędność czasu dla użytkownika, dla posłów do Parlamentu Europejskiego, na modyfikacje, zmiany rozmiaru lub inne...

W trybie ASM (a więc i bibliotece w konfiguracjach) utrata ograniczeń, a w MEP chwiejne wymiary , wszystko to zniknęło, już się nie waha!!

A czas na dokonanie modyfikacji, który był liczony w godzinach w trybie "PRT w PRT" staje się po prostu kilkoma minutami (a nawet sekundami)...

Oszczędność czasu dla BE = FENOMENALNY !!

capture.png
1 polubienie

W końcu dostałem odpowiedź na ten temat.... Dziękuję za udział, ale żadna z Waszych odpowiedzi mi nie odpowiadała...

To wsparcie MyCADServices przywiodło mi to: wersja oprogramowania 2016 miała błąd w tym temacie. Nie udało się odzyskać tych właściwości (które były dobrze wypełnione na moich modelach).

W wersji 2017 (SP4) ten punkt został poprawiony i mogłem zrobić to, co chciałem zrobić! Wciąż jest błąd w nomenklaturze, ale jesteśmy coraz bliżej celu!

Dziękuję

Dziwne, bo ja też jestem w SW2016 SP5.0,

i udało mi się ożywić wszystkie właściwości części...

(patrz capture.jpg w mojej poprzedniej wiadomości)

Próbowałem, ale to nie zadziałało.... i podpory też nie (a minąłem kilka...). I rzeczywiście, to, co mi powiedziałeś, działa bardzo dobrze w 2017 roku!