Dobra wiadomość (dobra wiadomość na dodatek!)
Naprawiłem mój pb ... Ufff
Postąpiłem w następujący sposób (przy okazji dzięki @Batch123):
Batch123 zaproponował mi utworzenie pola w moich właściwościach osobistych, w którym otrzymałbym swoje SW_masse, ale problem polegał na tym, że wyświetlana wartość nie pozwalała mi wiedzieć, w jakiej jednostce została podana (g czy kg)
Zrobiłem więc to samo, ale tworząc pole RECUP_VOLUME, do którego idę szukać swojego SW_volume i tam otrzymuję wartość, której jedności jestem pewien (mm3). Wszystko, co muszę teraz zrobić, to odświeżyć moje właściwości osobiste i wyświetlić kolumnę RECUP_VOLUME. Ta wartość zostanie następnie przetworzona w Excelu w celu określenia wagi i to wszystko.
Nie wyjaśnia to jednak, dlaczego nie mogłem bezpośrednio zintegrować kolumny SW_volume bez przechodzenia przez właściwości niestandardowe.
Krótko mówiąc, drogi S.............. Olidworks są nie do zdobycia!!
Dziękuję wszystkim za rady
Ostrożny!!! :
wartość objętości oprogramowania jest taka sama jak masy, jednostka może się zmieniać w zależności od części, ponieważ jest zarządzana na poziomie każdego pliku (narzędzia/opcja/właściwości dokumentu/jednostki)
Jeśli nikt nie majstrował przy jednostkach głośności w pokojach, to w porządku, ale mogą wystąpić problemy (zwłaszcza jeśli już istnieją różnice między jednostkami masy).
Rozwiązaniem w Excelu jest ponowne obliczenie stosunku masy do objętości: jeśli wystąpią problemy z jednostkami, znajdziemy się przy gęstości większej niż 10 lub mniejszej niż 1 (niezbyt częste, jeśli pracujemy z metalami nieszlachetnymi) -> proste sortowanie według danej kolumny pozwoli nam znaleźć wszelkie problematyczne części.
1 polubienie
Cześć froussel,
Rzeczywiście, nawet jeśli a priori jednostka objętości jest wspólna dla wszystkich części, w przeciwieństwie do wagi, dobrym pomysłem jest dodanie testu, sprawdzając stosunek masy do objętości.
Oczywiście, będę musiał być ostrożny, ponieważ jeśli kiedykolwiek przez pecha natknę się na kawałek, którego jednostka wagi i objętości są różne, mogę bardzo dobrze skończyć z "prawidłowym stosunkiem", gdy moje dwie jednostki nie są tymi, których chcę.