Zaprojektowałem prowadnik kablowy na podstawie szkicu i powtórzenia ogniw, jak zaproponowano w 3. przykładzie poniższego filmu
https://www.youtube.com/watch?v=KrEIHjZ3Qgs
Otrzymuję łańcuch dynamiczny, ale po wstawieniu podzespołu do zespołu końcowego nie jest on już dynamiczny.... Jak powinniśmy postępować?
Na filmie widzimy, że szkic jest zdefiniowany jako część ("szkic łańcucha jako część" w jego drzewie konstrukcyjnym). Czy to jest powód? Nie rozumiałem, jak to zrobić...
@ac rozwiązanie Cobry jest właściwe: nie możemy powiedzieć lepszego ;-)
Jednak w przypadku funkcji elastycznej musisz być ostrożny, ponieważ wszystkie podzbiory, które masz (jeśli masz kilka), muszą być elastyczne. Na przykład tworzysz bramę garażową z żaluzjami na zawiasach (jeden podzespół), a następnie coś, co ciągnie (inny podzespół) za bramę, a wszystko to jest obsługiwane przez łańcuch (który jest innym podzespołem). Tak więc w tym przypadku są to 3 dynamiczne podzbiory, które musimy uczynić elastycznymi. Z drugiej strony słupki i inne podzespoły statyczne pozostaną sztywne.
W rzeczywistości zależy to od tego, w jaki sposób zespół został zbudowany w jednym bloku lub z kilku podzespołów.