Jak wypełnić atrybut w tabelce rysunkowej z języka VBA

Witam

Mam stażystę, który robi nam makro exel związane z Solidworks (używana wersja: SW premium 2013 x64 Edition - SP 5.0).

Celem jest wypełnienie wymiarów i informacji w tej tabeli Excela, kliknięcie przycisku, a następnie żądany sprzęt jest modelowany w Solidowrks i tworzony jest jego rysunek.

Używamy tabelek rysunkowych z atrybutami (imię i nazwisko projektanta, data powstania, nazwa projektu itp.)

Chciałbym, aby nazwa projektu wpisanego w naszym arkuszu excel pojawiła się w polu tytułu na rysunku końcowym.

Program jest napisany w języku VBA.

Z góry dziękujemy tym, którzy nam pomogą.

Witam

Po prostu utwórz niestandardową właściwość "Projekt" w szablonie MEP, połącz ją z notatką.

Następnie za pomocą kodu w makrze pobierz wartość komórki i umieść ją we właściwości niestandardowej.

1 polubienie

Witam

Do tego typu rzeczy użyłem Driveworks Xpress, pozwala szybko tworzyć 3D i związane z nim 2D, a także jest to narzędzie zintegrowane z solidworks od podstaw.

Witaj Yves T,

"Witam,

Po prostu utwórz niestandardową właściwość "Projekt" w szablonie MEP, połącz ją z notatką.

Następnie za pomocą kodu w makrze pobierz wartość komórki i umieść ją we właściwości niestandardowej".

To jest część kodu, której szukam. Utworzyliśmy już właściwość i połączyliśmy ją z częścią tabelki rysunkowej, która ma zostać wypełniona. To, czego szukam, to kod, który mówi Solidworks VBA mojego arkusza Excela, aby przeszedł i uzyskał dla właściwości projektu informacje wskazane w mojej komórce Excela.

Z góry dziękuję.