Witam wszystkich,
Obecnie jestem w trakcie przejścia z CATIA V5 na 3DEXPERIENCE i staram się znaleźć najlepszą metodologię, która pozwoli mi odtworzyć konkretny workflow, którego często używałem na V5 Assembly Design Workshop.
W CATIA V5: W workbenchu Assembly mogliśmy wstawiać Komponenty (niestrukturalne kontenery, bez własnego pliku) w Produkcie Głównego. Używaliśmy tych komponentów do grupowania konkretnych części i podzespołów, aby reprezentować określony stan lub konfigurację. Podczas tworzenia płaszczyzny (Drafting) wystarczyło wybrać ten konkretny komponent, aby wygenerować nasze widoki (izometryczny, ściany, przekroje itd.) reprezentujący dokładnie tę konfigurację.
Przykład struktury w V5:
- Produkt główny
- Komponent 1 (Konfiguracja 1: Część A + Część B na pozycji X)
- Komponent 2 (Konfiguracja 2: Część A + Część B na pozycji Y)
Moje pytanie dotyczące 3DEXPERIENCE: Jaka jest najlepsza praktyka lub równoważne narzędzie w 3DEXPERIENCE, aby to osiągnąć?
Ponieważ model danych się zmienił (z produktami fizycznymi, reprezentacjami i zniknięciem klasycznego "komponentu" w wersji 5), czy powinienem zwrócić się ku filtrom, konfiguracjom inżynieryjnym, montażom recenzyjnym, a nawet kilku osobnym produktom fizycznym ?
Jak sobie z tym radzisz, gdy chcesz pokazać różne konfiguracje tego samego zespołu w swoich rysunkach 2D?
Z góry dziękuję za wasze opinie i rady!
Z poważaniem,