Będąc w BTS Crsa, muszę zrobić konfigurowalny CAD przenośnika (projekt stażowy).
Zazwyczaj używam Solid Edge, ale firma, w której jestem, korzysta z Solidworks, więc jestem trochę zagubiony.
Celem tego projektu jest możliwość ustawienia wymiarów przenośnika (długość, szerokość itp.), więc zrobiłem makro w excelu deklarując solidworks itp. Tylko niewiele działa. Nie będąc przyzwyczajonym do wykonywania tego rodzaju pracy (jestem zerem w vba!) Podaję Ci moje makro z kilkoma wskazówkami, abyś mógł mi wyjaśnić:
Tak więc w SolidWorks istnieje pojęcie konfiguracji (rodziny części) do zarządzania różnymi wersjami projektu (części lub złożenia). Konfiguracje są tworzone po ukończeniu geometrii, a zmienne, które wymagają zmiany, mogą być sterowane przez arkusz kalkulacyjny Excel wydrukowany w dokumencie SolidWorks. Mogą to być wymiary, właściwości, status usunięcia lub nie funkcji itp. Poświęć trochę czasu na skorzystanie z pomocy online.
Myślę, że przechodzenie przez makro w Excelu jest nieco skomplikowane! Przynajmniej takie jest moje zdanie.
Dziękuję za odpowiedź jmsavoyat, ostatnie małe pytanie:
Więc właśnie stworzyłem automatyczne tworzenie, które dodaje tabelę w solidworks, tak jak mi powiedziałeś, ale chciałem wiedzieć, czy nie będzie to problemem, ponieważ pracuję bezpośrednio nad złożeniem (pod względem wiązań itp.)
Niezależnie od tego, czy pracujesz z SolidEdge, czy SolidWorks, zasada jest taka sama, złożenia wskazują na części. Jeśli więc wyślesz montaż tylko w zamku błyskawicznym, nie możemy go prawidłowo otworzyć i dlatego nie możemy Ci pomóc.
Skorzystaj więc z metody @Benoit.LF, otwórz swój zestaw, a następnie skorzystaj z funkcji kompozycji na wynos w menu Plik. Następnie możesz utworzyć plik zip zawierający wszystkie niezbędne pliki.
Z drugiej strony zgadzam się z tymi, którzy nie widzą sensu tworzenia makra dla tego, co chcesz zrobić.
Rodzina pokoi w połączeniu z "wydawcą konfiguracji" powinna załatwić sprawę.
Kiedy masz już swój zespół w odpowiedniej konfiguracji (nie w sensie SW, w sensie długości, opcji...), co masz z nim zrobić? Ekstrakt (nie w sensie EPDM...) wszystkie pliki części planu, aby zmienić ich nazwy lub dodać konfiguracje do istniejących plików?
Jest to ważne dla kierunku, w którym podążasz w swoim projekcie: