Jak rozwiązać błąd wykonania "91"?

Witam wszystkich,

Będąc w BTS Crsa, muszę zrobić konfigurowalny CAD przenośnika (projekt stażowy).

Zazwyczaj używam Solid Edge, ale firma, w której jestem, korzysta z Solidworks, więc jestem trochę zagubiony.

Celem tego projektu jest możliwość ustawienia wymiarów przenośnika (długość, szerokość itp.), więc zrobiłem makro w excelu deklarując solidworks itp. Tylko niewiele działa. Nie będąc przyzwyczajonym do wykonywania tego rodzaju pracy (jestem zerem w vba!) Podaję Ci moje makro z kilkoma wskazówkami, abyś mógł mi wyjaśnić:

Sub Bouton_Clic()

Ustaw swApp = CreateObject("Sldworks.Application")

Ustaw część = swApp.ActiveDoc

Part.Parameter("D1@Esquisse1@Longueur_convoyeur"). SystemValue = Zakres ("C2"). Wartość / 1000

Part.ClearSelection

Part.ForceRebuild

Part.Parameter("D1@Extru.-Mince1@Largeur_convoyeur"). SystemValue = Zakres ("C4"). Wartość / 1000

Part.ClearSelection

Part.ForceRebuild

Koniec subwoofera

Komunikat o błędzie to błąd wykonania "91", ale nie widzę, co jest nie tak.

Są to "Parametr części... ", które są wyróżnione.

"Longueur_convoyeur" i "Largeur_convoyeur" pokrywają się z nazwą, którą podałem w programie Excel.

Mam nadzieję, że dobrze wyjaśniłem mój problem.

Z góry dziękuję

Witam

Tak więc w SolidWorks istnieje pojęcie konfiguracji (rodziny części) do zarządzania różnymi wersjami projektu (części lub złożenia). Konfiguracje są tworzone po ukończeniu geometrii, a zmienne, które wymagają zmiany, mogą być sterowane przez arkusz kalkulacyjny Excel wydrukowany w dokumencie SolidWorks. Mogą to być wymiary, właściwości, status usunięcia lub nie funkcji itp. Poświęć trochę czasu na skorzystanie z pomocy online.

Myślę, że przechodzenie przez makro w Excelu jest nieco skomplikowane! Przynajmniej takie jest moje zdanie.

Pozdrowienia

4 polubienia

Błąd wykonania "91" oznacza, że obiekt nie jest podłączony/wypełniony... Jest więc pusty

Oczywiście nazwy kursów się nie zgadzają...

umieść swój dokument w załączonym kawałku, który sprawdzam ...

5 polubień

Dziękuję za odpowiedź jmsavoyat, ostatnie małe pytanie:

Więc właśnie stworzyłem automatyczne tworzenie, które dodaje tabelę w solidworks, tak jak mi powiedziałeś, ale chciałem wiedzieć, czy nie będzie to problemem, ponieważ pracuję bezpośrednio nad złożeniem (pod względem wiązań itp.)

Pozdrowienia

Witam

Istnieje kilka samouczków dotyczących rodzin części w SolidWorks, na przykład te dwa:

http://www.lynkoa.com/store/fr/tutos-formations/tutos/thematiques-avancees-les-familles-de-pieces-dans-solidworks.html

http://www.lynkoa.com/store/fr/tutos-formations/formations/famille-de-pieces-solidworks.html

Rodziny części (nawet jeśli nazwa jest myląca) sprawdzają się całkiem dobrze w złożeniach!

Możliwe jest przetwarzanie naprężeń, usunięć niektórych części, wartości odległości naprężeń między częściami itp.

1 polubienie

O: Jfaradon

Oto plik (jak ci mówiłem, zaczynam być pobłażliwy, jeśli to możliwe!)

3217-1000_convoyeur_sortie_multivac2.xlsx

Problem z załącznikiem, nie mogę go zapisać ani otworzyć z plikami, w tym makrami...

Dziękuję, ale myślałem bardziej o dokumencie solidworks, aby sprawdzić, czy nazwy stron odpowiadają programowi

załączony plik 3217-1000_convoyeur_sortie_multivac2.xlsx nie mogę go otworzyć ... Program Excel informuje mnie, że plik musi być uszkodzony???

Najprostszym sposobem jest wykonanie zapisu makra i modyfikacja wymiarów, w kodzie zostanie zapisana nazwa wymiarów, które mają być zmodyfikowane

5 polubień

Dokument Excela z makrem powinien być zapisany w XLSM, a nie w XLSX

5 polubień

Moje makro nieznacznie się zmieniło:

Sub Bouton1_Clic()

Ustaw swApp = CreateObject("SldWorks.Application")
Ustaw część = swApp.ActiveDoc

Part.Parameter("D4@Esquisse1@Longueur"). SystemValue = Zakres("D3"). Wartość / 1000
Part.ClearSelection
Part.ForceRebuild

Part.Parameter("D1@Extru.-Mince1@Largeur"). SystemValue = Zakres("D5"). Wartość / 1000
Part.ClearSelection
Part.ForceRebuild

Koniec subwoofera

A oto plik Solidworks, tak wiem o pliku, mogę go zapisać tylko w xlsx Nie wiem dlaczego...

3217-1000_convoyeur_sortie_multivac2.sldasm

Jestem, ale w świecie SW nie da się nic zrobić bez komponentów...  

Plik .SLDASM (złożenie) zawiera tylko łącza do plików komponentów części .sldprt

Zrób zip z sldasm plus części .sldprt...

5 polubień

Wyślę Ci plik .zip wczesnym wieczorem, ponieważ nie będę dostępny wcześniej.

Przepraszam za format pliku, dzięki za wcześniejszą pomoc

Pozdrowienia

1 polubienie

Nie jestem pewien, czy to jest to, czego chciałeś, właśnie zamieniłem mój plik solidworks w .zip....

3217-1000_convoyeur_sortie_multivac2.zip

Jeśli chcesz udostępnić zestaw, utwórz kompozycję na wynos domowy (Plik/Publikacja na wynos). Całość możesz zapisać bezpośrednio w pliku zip.

4 polubienia

Witam

Niezależnie od tego, czy pracujesz z SolidEdge, czy SolidWorks, zasada jest taka sama, złożenia wskazują na części. Jeśli więc wyślesz montaż tylko w zamku błyskawicznym, nie możemy go prawidłowo otworzyć i dlatego nie możemy Ci pomóc.

Skorzystaj więc z metody @Benoit.LF, otwórz swój zestaw, a następnie skorzystaj z funkcji kompozycji na wynos w  menu Plik. Następnie możesz utworzyć plik zip zawierający wszystkie niezbędne pliki.

Z drugiej strony zgadzam się z tymi, którzy nie widzą sensu tworzenia makra dla tego, co chcesz zrobić.

Rodzina pokoi w połączeniu z "wydawcą konfiguracji" powinna załatwić sprawę.

@+

4 polubienia

Kiedy masz już swój zespół w odpowiedniej konfiguracji (nie w sensie SW, w sensie długości, opcji...), co masz z nim zrobić? Ekstrakt (nie w sensie EPDM...) wszystkie pliki części planu, aby zmienić ich nazwy lub dodać konfiguracje do istniejących plików?

Jest to ważne dla kierunku, w którym podążasz w swoim projekcie:

_ Konfiguracje pomieszczeń> Solution @coyote, wydawca

_ Zmień nazwy wszystkich elementów: zamiast tego stwórz podstawowy model (SZABLON), który ponownie zarejestrujesz z kompozycją do zabrania.

1 polubienie

Witam, oto plik (przepraszam za moją niezdarność)

Dziękuję Benoît za podejście

3217-1000_convoyeur_sortie_multivac2.zip
1 polubienie

Cześć @ Alexis

Oprócz wszystkich poprzednich informacji

Znalazłem ci link do błędu wykonania 91

http://www.developpez.net/forums/d1185252/logiciels/microsoft-office/excel/macros-vba-excel/erreur-d-execution-91-a/

(żałuję, że nie pomogłem ci trochę lub nie wiedziałem nic o makro)

@+ ;-)

Dzięki gt22, ale to też nie działa..!