Jak usunąć oznaczenia gwintów za pomocą SheetMetalManufacturing?

Witam 

Chciałbym wyeksportować wszystkie arkusze moich zespołów w formacie DWG lub DXF, aby zagnieździć je w moim oprogramowaniu do obróbki laserowej (Lantek).

Używam więc SheetMetalManufacturing, ale bez względu na ustawienia, nie mogę usunąć oznaczenia gwintowanych otworów. 

Zaznaczając pole "Zastosuj warstwę do geometrii", udaje mi się rozdzielić oznaczenie gwintowanego otworu i geometrię na dwie warstwy, ale chciałbym wyeksportować tylko geometrię bez oznaczeń gwintowanych otworów.

Zaznaczając opcję "Eksportuj tylko geometrię", również nie uzyskuję oczekiwanego rezultatu

Czy istnieje rozwiązanie w SMM lub Solidworks?

Dziękuję za odpowiedzi.

Bertrand

1 polubienie

Czy próbowałeś w SMM zakładkę Opcje, Opcje ogólne, eksportować tylko geometrię?

W przeciwnym razie na pierwszy rzut oka nie ma innego pomysłu. Jak nazywasz zaznaczanie 3/4 koła lub krzyżyka oznaczającego środek? Może jakiś przykład?

1 polubienie

Witaj sbadenis,
Tak, próbowałem opcji "Eksportuj tylko geometrię", ale ta opcja usuwa tylko krzyżyki znaczników ze środka.

Oznaczenie gwintu to rzeczywiście 3/4 koła, jak widać na załączonym zdjęciu.

capture_decran_2021-06-17_a_14.12.11.png

Witam. Spróbuj tego z rysunku.

1 polubienie

Dziękuję Soring za odpowiedź.
Rzeczywiście mógłbym użyć tej funkcji do stukania, ale szukam sposobu na zautomatyzowanie tego procesu, aby uniknąć robienia tego na dużej liczbie arkuszy.

Witam, nie jestem specjalistą od cięcia laserowego, ale jeśli się nie mylę, przednie otwory do taroudage są obrabiane maszynowo, a nie plazmowo (laserowo!) ... (tolerancja, wpływ temperatury...), chyba że chodzi tylko o zlokalizowanie otworu, w którym to przypadku wyobrażam sobie, że otwór wymaga przeprojektowania (konfiguracja do produkcji), 

@bertrand.auble 

Dobra, ok. Jest na to rozwiązanie, ale trzeba to zrobić przynajmniej na poziomie dokumentu. tj. dla każdego pliku. Manipulacja polega na opcjach dokumentu. Nie ma ogólnego rozwiązania, przynajmniej ja go nie znam. 

Musisz odznaczyć to pole.

Radzę złożyć wniosek o ulepszenie SMM do Visiativ, w tym celu w SMM kliknij "!", a następnie "Zgłoś wniosek", ponieważ jest to wyraźnie przydatne ulepszenie.

W przeciwnym razie możliwe jest ukrycie tego wątku na MEP za pomocą makra, ale do tego musisz znać swoje potrzeby w zakresie eksportu dwg, dxf.

Format eksportu, grupowanie lub nie eksportów według grubości, MEP już utworzony lub utworzony, eksport jednego pliku na raz lub w partii, tekst w pliku eksportu z ilością lub nazwą lub innymi...

Innym możliwym rozwiązaniem jest eksport za pomocą batchconverter z bezpośredniego eksportu pliku arkusza blachy w formacie dwg, lub z integracją z możliwością wstawienia makra w kroku w celu ukrycia gwintowania.

2 polubienia

Witam 

W przypadku już wygenerowanych plików Dxf jest "za późno", chyba że otworzysz je w Draftsight, na przykład w celu usunięcia reprezentacji lub za pomocą makra.

Na kolejne plany: 

W przypadku korzystania z Produkcji konstrukcji blachowych, tworzony jest plan SOLIDWORKS i zapisywany jako DXF, 

Podobnie jak w przypadku rysunku klasycznego, szablon arkusza jest odpowiedzialny za znalezione w nim adnotacje, skutecznie w Narzędziach > Opcjach > Właściwościach dokumentu > Zawijaniu lub w folderze adnotacji menedżera funkcji: kliknij prawym przyciskiem myszy > Właściwości. 

Podobnie jak w przypadku każdej zmiany właściwości dokumentu, jeśli szablon arkusza nie zostanie zapisany jako .drwdot, zmiana będzie skuteczna tylko raz. 

Podsumowując i czy dobrze zrozumiałem problem: 

-Otwórz SMM, przejdź do Opcje > Opcje ogólne i spójrz na ścieżkę rysowania (nawet jeśli jest wyszarzona)  // Zamknij SMM

- Otwieranie arkusza w SOLIDWORKS > edycji adnotacji 

> Zapisz jako> w sekcji "typ" wybierz .drwdot i zastąp stary arkusz.

Możesz również umieścić go obok niego z np. nazwą "Model do blachy" i wrócić do ogólnych opcji SMM, aby wybrać go jako ten, którego chcesz użyć//

Mając nadzieję, że ci odpowiedziałem, 

Miłego dnia

3 polubienia

Witam

Myślę, że eksportujesz przez MEP, ponieważ zajmuję się również programowaniem laserowym i nie mam tego problemu podczas eksportowania moich DXF przez 3D.

Witam

Ta funkcja została już ponownie złożona i naprawiona. Zostanie on dostarczony w kolejnej wersji myCADtools_2020_SP2 (dostępnej pod koniec miesiąca). 

Pozdrowienia

4 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, pomagają mi widzieć wyraźniej! A dzięki @jmsavoyat z niecierpliwością czekam na nową wersję

1 polubienie