Stworzyłem profil (do okna) rysując szkic i chcę, aby ten profil, gdy używam go w spawaniu mechanicznym, miał "predefiniowany" kolor.
Moim pomysłem było więc nadanie mojemu szkicowi koloru (wyglądu), koloru, który wyglądał dobrze po wytłoczeniu tego szkicu, ale gdy tylko przeszedłem do mechanicznego spawania tym samym szkicem, kolor zniknął. Trzeba więc założyć go z powrotem ręcznie podczas spawania mechanicznego, podczas gdy ja chciałbym, aby odpowiedni kolor pojawił się automatycznie.
Może nie jest to zbyt logiczne, ale powoduje to przełączenie na tryb spawania mechanicznego. To tak, jak wtedy, gdy przekształcasz wolumin w arkusz blachy.
Jeśli chodzi o przejście do tych dwóch modułów: to trochę tak, jakbyś robił rozpoznawanie funkcji podczas importu: tracisz wszystkie subtelności koloru itp.
Ale nasi bardzo sprytni i kompetentni koledzy z pewnością dadzą Ci dobre rozwiązanie
Próbowałem metody gt22, ale to nic nie zmienia, część pozostaje w tym samym kolorze :/
A OBI WAN, czy to profil, który sam stworzyłeś (kształty i kolory) i który w ten sam sposób odnajdujesz w spawanych mechanicznie? Korzystam z SolidWorks 2016, ale nie sądzę, aby wersja była problemem.
W moim przykładzie: profil zielonej ścieżki pozostaje zielony, kąt pochodzi z biblioteki, którą pobrałem. Być może źle zrozumiałem, że to kąt, pod którym chcesz w kolorze?
OBI WAN, tak, rzeczywiście mogłem się źle wyrazić, to nie profil ścieżki jest tym, którego kolor chcę zmienić, ale kąt w twoim przypadku. To tak, jakbym stworzył profil tego kąta i zdecydował się umieścić go w kolorze różowym na szkicu bazowym, ale kiedy przełączam się na spawany mechanicznie, pojawia się w kolorze szarym.
Załączam plik pdf, który zawiera 3 zrzuty ekranu przedstawiające przykład mojego problemu.
Dziękuję FUZ3D, to właśnie chciałem wiedzieć. Jeśli chodzi o twój drugi komentarz, to nie jest to wiadomość, którą chciałem przekazać, ale prawdopodobnie (znowu) wyraziłem się źle^^
Wszystko, co muszę zrobić, to zmienić domyślne kolory materiałów!
Jeśli twoim materiałem jest PVC, powielasz go dla każdego potrzebnego koloru, ponieważ wszystkie mają te same cechy. (Bardzo szybkie do zrobienia, w 5 minut zostało zrobione)
Tak mało UP dla większej precyzji, po zrobieniu dzisiejszego profilu zdałem sobie sprawę, że nie jest on do końca prawdziwy, a przynajmniej niekompletny.
Wtedy:
1- Powinieneś wiedzieć, że szkic profilu może mieć przypisany materiał (którego nie widzisz, ponieważ pozostaje w stanie szkicu)
2- W pomieszczeniu, w którym wykonywany jest spawany mechanik, dostępna jest opcja " przenieś materiał z profilu: materiał wybrany na szkicu"
Więc jeśli zaznaczymy to pole, będzie to materiał profilu, jeśli nie zaznaczymy, będzie to materiał części.
Następnie, jeśli chcesz mieć kilka kolorów, musisz wybrać każdą bryłę.
Zobacz poniższy obrazek lub jako załącznik, aby uzyskać lepszą widoczność.
Rzeczywiście, nie widziałem małego pudełka "przenieś materiał z profilu", zmienia wszystko! Stworzyłem więc własną bibliotekę (która była chyba prostsza) z materiałów, które skopiowałem z bazy danych SolidWorks i nadałem jej wygląd, jaki chciałem. Po nałożeniu na profil kolor materiału dobrze prezentuje się w spawanych mechanicznie ;) Jeszcze raz dziękujemy!