Witaj społeczność!
Szukam narzędzia diagnostycznego do szkicowania, które pozwoliłoby mi dowiedzieć się, jaki jest stopień swobody mojego szkicu...
Wydaje się, że jest cały, ale obok niego na drzewie znajduje się mały (-), a SW oznacza go jako "Niedostatecznie zestresowany". Ale nie wiem gdzie! Czy istnieje narzędzie, które pozwala wyróżnić darmowy element?
SolidWorks 2017, Windows 10.
Z góry dziękuję za pomoc.
esquisse_sous-contrainte.png
Cześć Irenée
Dwa rozwiązania: albo prosisz oprogramowanie, aby automatycznie ograniczyło je do ciebie (ale nienawidzę tego, ponieważ nigdy nie robi tego, czego chcę), albo lubisz mnie, a mianowicie metodę zastraszania.
Oszczędzam, a następnie strzelam pod wszystkimi punktami skrzyżowania i generalnie w mniej niż dwie minuty znajduję.
W twoim przypadku, ponieważ twoja część jest prosta i musi być wykonana w obrocie, przewiduję bez pewności , że są to twoje dwie małe fazki 20° na twojej średnicy 67 lub na poziomie twojego rowka 3 mm Często zapomina się o drobnych szczegółach ;-)
Boczne linie, które przechodzą przez nieograniczoną niebieską linię i bam, nie widzisz tego (uporządkowanie wymiarów oszczędza wiele badań).
Jeśli mam zły kilof, powiedz mi o tym ;-)
Pozdrowienia
3 polubienia
Jestem całkowicie skrępowany tymi żebrami. Aby sprawdzić piony, poziomy i zbiegi okoliczności.
Edycja: w 2018 SP5
1 polubienie
W metodzie znęcania się możesz również ciągnąć za swoje szkice, a kiedy się porusza , anulujesz ostatnią akcję i ograniczasz.
3 polubienia
Witam
Mogę się założyć, że jest to linia osi, bardzo często wykonujemy linię do wymiarowania, ale nie podajemy długości.
Niech moc będzie z tobą
6 polubień
Witam
Spójrz w dół na wzgórze o średnicy 3 mm; Tam, gdzie jest zawieszony, znajduje się niebieska rzecz, która nie jest ograniczona
5 polubień
Tak Ac kobra ;-) to jest to, co powiedziałem też, że lub mała faza Ø 67
Nie zapłaciliśmy dużo, ale mamy dużo zabawy z tymi małymi rebusami (hihihihi)
2 polubienia
Aby uniknąć tego rodzaju kłopotów, polecam proste szkice (więc w tym przypadku zrób ich określoną liczbę, to prawda).
W przypadku linii osi teraz umieszczam ją w nieskończonej długości, dzięki czemu nie trzeba jej szukać, gdy jest ukryta pod inną linią.
1 polubienie
Witam
Wow, to wszystko!! Dziękuję za odpowiedzi!
Cóż, niestety nie możemy umieścić kilku odpowiedzi jako najlepszych...
Pociągnąłem punkty łączące i rzeczywiście natknąłem się na brakujący pion w rowku o 3 mm. Oko kreta !!
Zawsze zwracam uwagę na siekiery, więc rzeczywiście nie o to chodziło, nawet jeśli często tak jest.
Dziękuję wszystkim za rozwiązania! Pochodzę z Invent**, więc muszę się znowu połapać ;)