Skąd mam wiedzieć, czy moje rozwiązanie jest poprawne? (symulacja przepływu)

Dzień dobry wszystkim,

Będąc początkującym w korzystaniu z modułu symulacji przepływu Solidworks (w zasadzie modułu CFD SW) i po wykonaniu samouczków, które moim zdaniem są najważniejsze dla mojego projektu, zabrałem się za mój projekt, który polega na obserwowaniu ewolucji temperatury sprzętu elektronicznego o mocy dyfuzji cieplnej 1 kW każdy w kąpieli cieczowej wymiany ciepła (a także po to, aby zobaczyć , temperatura cieczy). Tworzę więc swoje modele 3D, w najbardziej minimalistyczny możliwy sposób, aby zmniejszyć liczbę komórek, na których działa symulacja.

Po kilku testach w pętli otwartej, w których ustawiłem warunki brzegowe, takie jak przepływ objętościowy na wejściu i ciśnienie na wylocie, postanowiłem być nieco bardziej realistyczny i po kilku filmach na ten temat zdecydowałem się skonfigurować system zamkniętej pętli z wewnętrznymi wentylatorami, które pełnią rolę pomp (a także zmagać się z modułem routingu SolidWorks, i tak nie jesteśmy problemem). Tutaj pojawiają się problemy, ponieważ odkrywam również radość z robienia symulacji w reżimie przejściowym (domyślnie symulacja przepływu powoduje symulacje, które zatrzymują się, gdy zdefiniowany cel osiągnie określone kryterium, więc możemy powiedzieć, że jest on stały dla cechy) i naiwny, że jestem. Decyduję się na symulację jednej godziny/3600 sekund i jestem zaskoczony, że czas obliczeń zajmuje mi kilka dni i że ewolucja moich parametrów w stanie nieustalonym nie jest taka sama jak w stanie ustalonym (w końcu, biorąc pod uwagę projekt, symulacja w stanie nieustalonym jest znacznie bardziej logiczna).

Więc oto jestem z wieloma pytaniami, przede wszystkim, dlaczego kończę z tak długimi symulacjami, skoro mam około 100 tys. komórek (nadal dążę do zmniejszenia liczby komórek poprzez optymalizację siatki na woluminach, na których najbardziej szukam cech)? Po drugie, często mam komunikaty ostrzegawcze dotyczące zakresów pracy moich pomp, czy może to mieć duży wpływ na płyn i ewolucję temperatury (wiedząc, że wykonując moje obliczenia teoretyczne, kończę z wymianą ciepła o naturalnym typie konwekcji większej niż moja konwekcja wymuszona (pomimo moich pomp))? Wreszcie, czy istnieje sposób, aby dowiedzieć się, jak zweryfikować moją symulację za pomocą badania teoretycznego (udało mi się znaleźć techniczne dokumenty referencyjne symulacji przepływu 2020, ale nie mogę znaleźć potrzebnych informacji na temat ewolucji temperatury w konwekcji)?

W załączeniu znajduje się złożenie solidworks, jak również krzywe celu w stanie ustalonym (krzywa celu 11) i przejściowej (krzywa celu 13).

Z góry dziękuję za całą pomoc, której udzieliłem (i mam nadzieję, że nie odszedłem zbytnio od tematu i nie zamordowałem Was moim brukiem).

projetimmersion.zip

Cóż, kiedy przerobiłem samouczek, zdałem sobie sprawę, że nie mogę stworzyć systemu "zamkniętej pętli" nawet z pompą zdefiniowaną jako stan wewnętrznego wentylatora, ciecz przenosząca ciepło wydaje się wracać do początkowej temperatury 25°C.

Zastąpiłem więc wszystkie warunki graniczne warunkami granicznymi ciśnienia atmosferycznego, aby nie było już różnicy ciśnień, a tym samym nie było już płynu w ruchu. Zmodyfikowałem warunki termiczne ścianek zewnętrznych ściany adiabatycznej do współczynnika przenikania ciepła 5,5 W*m^-2*K^-1 przy temperaturze 25°C tak, aby nie skończyło się to w maleńkim kokosie (choć nawet minutowy kokost byłby niedopowiedzeniem).

Czy istnieje sposób na to, aby ciecz krążyła w symulacji przepływu bez możliwości przejęcia jej parametrów termodynamicznych?

Dziękuję.