Jak symulować ruch powietrza w skrzypcach?

Cze wszystkim

Oto moje pytanie:

Chciałbym uzyskać różne tryby drgań powietrza (analiza modalna) wewnątrz skrzypiec, gdy same skrzypce są drganiami o jednej ze swoich częstotliwości drgań własnych. Aby to zrobić, narysowałem pudło rezonansowe skrzypiec w SolidWorks 2016, ale ponieważ niewiele wiem o symulacji przepływu, zaczynam obliczenia od prostego pudełka, do którego dodałem listwę harmoniczną, rdzeń i dwa otwory, które zastępują otwory rezonansowe skrzypiec.

Wykonałem analizę częstotliwości skrzyni biegów, której oto drugi tryb wibracji. To, co mnie interesuje, to ruchy powietrza, zwłaszcza wewnątrz skrzynki, kiedy skrzypce (skrzynka) wibrują z tą częstotliwością (156 Hz).

Jak już powiedziałem, prawie nic nie wiem o symulacji przepływu i nie mam pojęcia, jak osiągnąć taki wynik. Załączyłem pliki z moim modelem 3D i moją analizą częstotliwości.

Dziękuję za pomoc,

Rafin.

boite_carree.zip

Witam

Jeśli dobrze rozumiem pytanie, to tak naprawdę nie brzmi to jak problem z przepływem płynów. Nie jestem więc pewien, czy wybór narzędzia jest w tym przypadku dobry.

Z drugiej strony analiza częstotliwości nie daje wyniku, który uwzględniałby wzbudzenie początkowe . Tak więc wyświetlane deformacje mają charakter czysto orientacyjny. Nie możemy więc nawet wywnioskować zmiany głośności w pudełku.

Tak więc, przepraszam, nie mam prawdziwej odpowiedzi na to pytanie, ale obawiam się, że metoda, którą należy zastosować, jest nadal bardziej złożona, niż sobie wyobrażałem.