mac84
20 Styczeń 2015 14:56
1
Czołem, eksperci!
Czy kiedykolwiek zamieniłeś plik o dużej siatce (*.stl, *.3ds ect...) w powierzchnię SolidWorks?
Celem jest użycie go z SolidWorks, a więc przejście od siatki do modelu 3D SolidWorks.
Innymi słowy, czy masz jakieś narzędzia do mostkowania plików takich jak 3dsmax do SolidWorks?
Dziękujemy za Twoją opinię.
Witam
Pod solidworks nie wiem, ale pod catiav5 umieściłem dostępny samouczek
Witam
Musisz włączyć dodatek Skanowanie do 3D (Narzędzia/Dodatki). Wymagana jest licencja SolidWorks Premium.
Pytanie, które dotyczy tego tematu:http://www.lynkoa.com/forum/3d/stl-import-solidworks?page=1
1 polubienie
mac84
20 Styczeń 2015 15:11
4
Ha tak, jestem zainteresowany. Gdzie mogę znaleźć ten samouczek? Na Lynkoa? Czy możesz przesłać mi link ?
mac84
20 Styczeń 2015 15:13
5
Pozwólcie, że wyjaśnię moje pytanie:
Czy znasz bramki inne niż Scanto3D i Datakit, aby jak najlepiej pobierać pliki mesh (z oprogramowania takiego jak 3dsmax )?
W każdym razie dziękuję Benoit!
gerald
20 Styczeń 2015 15:14
6
Podoba mi się logo.....
Po przetestowaniu importu stl nie jest też cudem wykorzystanie modelu powierzchniowego i przekształcenie go w objętość.
Pozwala to jednak na posiadanie punktów odniesienia, jeśli chce się odtworzyć szkic dla wyciągnięcia prostego
Mam premię, więc w razie potrzeby mogę spróbować popracować nad twoim plikiem, jeśli chcesz go udostępnić (jestem pod sw 2014)
mac84
20 Styczeń 2015 15:18
7
Dziękuję SEPM,
Mam też premium ze scanto3d i datakit, ale wyniki nie są wystarczające. Szukam innych rozwiązań, aby spróbować pójść dalej
gerald
20 Styczeń 2015 15:59
8
TAK WIĘC .....
Zainstalowałem FreeCAD i Bender na moim komputerze, a następnie dzięki manipulacjom i krokom konwersji IGS i innym udało mi się odzyskać powiedzmy na prostych plikach (typ extrusion)
Ale ku mojej wielkiej rozpaczy nie ma cudownego rozwiązania
mac84
20 Styczeń 2015 16:05
9
Ok Dziękuję za test, myślę w każdym razie, że nie ma cudownego rozwiązania, biorąc pod uwagę, że jesteśmy na dwóch zupełnie różnych topologiach 3D.
Ale kto wie...
roms
21 Styczeń 2015 11:21
10
Witam
W przypadku stl musisz aktywowaćzaznacz "importuj jako woluminy cops" w preferencjach importu pliku .stl.
Czasami daje dobre rezultaty za pierwszym razem.
W przypadku innych formatów Benoit.LF ma rację, że Skanuj do 3D.
Pamięci ROM
1 polubienie