Porównanie dwóch plików EXCEL przy użyciu kodu VBA

Witam wszystkich, 
Jestem nowy na forum, a także w środowisku Excel/VBA i potrzebuję twojej pomocy, jeśli to możliwe. 

Obecnie pracuję nad projektem, ale nie wiem od czego zacząć lol, wyjaśnię problem: 

Mam dwa pliki Excela: wersja1 i wersja2 Chciałbym dokonać porównania między niektórymi kolumnami. 

W wersji 1 mam dwie kolumny A i B 
kolumna A = ''użytkownicy'' i kolumna B = ''funkcje'' (te funkcje są używane przez użytkowników) 

Każdy użytkownik może korzystać z jednej lub więcej "funkcji". 

W wersji 2 (która jest odświeżeniem wersji 1) 
Mamy te same kolumny, ale jest niewielka zmiana: użytkownicy mogą nie mieć tych samych funkcji, co wersja 1, mogą dodawać lub usuwać funkcje. 

celem jest utworzenie dwóch dodatkowych kolumn: kolumny C = fonctionnalités_ajoutées i kolumny D = fonctionnalité_supprimées. 

Czy istnieje kod, który może wykryć dla każdego użytkownika, czy dodał nowe funkcje, czy też usunął stare funkcje, a po tym porównaniu wyświetla nas w dwóch nowych kolumnach albo funkcje dodają dla tego użytkownika, albo funkcje są usuwane dla tego samego użytkownika. 

Bardzo dziękujemy, jeśli masz jakieś pytania nie wahaj się ;-)

Witam

Tak, to możliwe :)

Czy możliwe jest posiadanie przykładowego pliku?

2 polubienia

Tak, mam dwa pliki Excela, w których wykonuję test, znajdziesz test1 i test1_v2 jak zauważysz, comm1 w pliku test1 zmienił funkcje w pliku tset1_v2 dodał i usunął funkcje. Jeśli możesz mi pomóc, byłbym wdzięczny, z góry dziękuję.

test1.xlsx

A oto plik test1_v2 

test1-v2.xlsx

Czy mogę dodać kolumnę do pliku test1?

Tak, oczywiście, idź :D

Aby uprościć pracę, umieściłem 2 pliki na 2 zakładkach pliku test1.

Wyświetlanie usuniętych na stronie 2 jest skomplikowane, więc wyświetlam je na stronie 1. Zgadzasz się na to? W przeciwnym razie nie mam innego rozwiązania niż zrobienie makra! Chyba, że ktoś inny zna rozwiązanie i w takim przypadku jestem zainteresowany!

Edycja: z załącznikiem

test1.xlsx
2 polubienia

Witam

Powołaniem Lynkoa jest zajmowanie się CAD nawet jeśli czasami możemy skorzystać z Excela czy innych rozwiązań, ale nie mam wrażenia, że to jest Twój przypadek.

Skorzystaj z dedykowanych forów Excela, aby uzyskać tego rodzaju pytania.

Pozdrowienia

3 polubienia

dziękuję .pl, ale ect czy możesz   mi wyjaśnić, jak to działa, ponieważ nie mogę sprawić, by to działało, próbuję testu, aby zobaczyć, ale bez wyniku, 

Witam

Ja, aby sprawdzić różnicę między 2 excelami, idę tutaj.

http://www.xlcomparator.net/

Niech Moc będzie z wami.

Jak powiedziałem, użyłem tylko jednego pliku, numer 1, ale na 2 zakładkach. Tak więc liczba 2 nie jest używana. Kiedy dodamy informacje na stronie 1 lub 2, mamy wyniki bezpośrednio.