Porównaj 4 kolumny w arkuszu programu Excel

Cześć ludzie 

Potrzebuję twojej pomocy, proszę!! Zamierzam wyjaśnić problem i moją część kodu i jeśli ktoś może mi pomóc to byłoby świetnie.

Mam arkusz Excela z 4 kolumnami:

kolumna A = użytkownik (użytkownik1,użytkownik2,użytkownik3......)
kolumna B = funkcjonalności (fonc1, fonc2, fonc3.....)

kolumna C = użytkownik (użytkownik1,użytkownik2,użytkownik3......)
kolumna D = funkcjonalności (fonc1, fonc2, fonc3.....)
Chcę porównać w tym samym arkuszu kolumny A, B i C, D jednocześnie, wiedząc, że kolumny C i D to nowa wersja danych A i B oraz że użytkownicy kolumny C mogą zmieniać kolejność i funkcjonalność 

wynik, jak zobaczysz w moim pliku Excel, gdzie znajduje się kolumna użytkowników (kolumna F) i fonctionnalitées_supprimées (kolumna G) oraz nouvelles_fonctionnalitées (kolumna H)
Kiedy uruchamiam kod, nie pokazuje mi użytkowników, tylko nowe i usunięte funkcje, a nie wszystkie.
Drugi problem polega na tym, że gdy wiersze użytkownika (kolumny A) różnią się od użytkownika (kolumna C), kod nie jest wykonywany

Oto plik Excela na auel, w którym pracuję 
a oto mój kod

Prywatny Sub CommandButton2_Click()
   Przyciemnij rngCell jako zakres
    Dla każdej komórki rngCell w zakresie("B2:B2000")
        Jeśli WorksheetFunction.CountIf(Range("D2:D2000"), rngCell) = 0 Then 
            Range("G" & Rows.Count). Koniec(xlUp). Przesunięcie(1) = rngCell
        Zakończ jeżeli: 
    Następny
    Dla każdej komórki rngCell w zakresie("D2:D2000")
        Jeśli Funkcja arkusza.CountIf(Zakres("B2:B2000"), rngCell) = 0 Następnie 
            Range("H" & Rows.Count). Koniec(xlUp). Przesunięcie(1) = rngCell
        Zakończ jeżeli: 
    Następny
Koniec subwoofera

porównać.xlsm

Cześć, Wyjaśniasz nam treść, wynik, który otrzymujesz, a nie ten, którego chcesz.

Opisz dokładnie pożądany rezultat, a my postaramy się Ci pomóc.

2 polubienia

Witam

1) kiedy uruchamiam mój kod, nie pokazuje mi użytkowników, tylko nowe i usunięte funkcje, a nie wszystkie. Czy chcesz, aby w kolumnie F znajdowała się lista wszystkich użytkowników? Kolumna A i kolumna C.

2) Drugi problem polega na tym, że gdy wiersze użytkowników (kolumny A) różnią się od użytkowników (kolumna C), kod nie  jest wykonywany. Czy masz przykład?

Z drugiej strony, aby to zrobić, zdecydowanie radzę używać tablic zmiennych, pójdzie to znacznie szybciej!

Zobacz tutaj:

http://silkyroad.developpez.com/vba/tableaux/

Dziękuję za twoje przemyślenia  , w rzeczywistości  po porównaniu 4 kolumn wynik, który otrzymuję, nie pokazuje mi użytkowników, pokazuje tylko usunięte funkcje lub nowe funkcje.

To, co chciałbym zrobić, to to, że po porównaniu miałbym listę użytkowników według funkcji  , na przykład:

W pierwszych dwóch kolumnach użytkownik1 ma funkcję  2, ale w pozostałych dwóch kolumnach nie ma już tej funkcji 

Tak więc w wynikach chciałbym mieć nazwę użytkownika  i funkcję albo w kolumnie deleted_fonctionnalite  , jeśli zostanie usunięta  , albo w kolumnie New_fonctionnalite, jeśli zostanie dodana.

Z góry dziękuję za Ciebie :)

Witam

Ta sama myśl co w zeszłym tygodniu:

Powołaniem Lynkoa jest zajmowanie się CAD nawet jeśli czasami możemy skorzystać z Excela czy innych rozwiązań, ale nie mam wrażenia, że to jest Twój przypadek.

Skorzystaj z dedykowanych forów Excela, aby uzyskać tego rodzaju pytania.

Pozdrowienia

2 polubienia