Zgodność z programami Inventor-SolidWorks

Witam

Mam bazę danych programu Inventor i chciałbym teraz korzystać tylko z oprogramowania SolidWorks. Czy części mogą być kompatybilne? Czy mogę otworzyć części programu Inventor ze wszystkimi funkcjami w SoiidWorks?

Z góry dziękuję

Uh... Nie!

Na tym polega problem z oprogramowaniem CAD, że nie wiedzą, jak ze sobą rozmawiać. Istnieje coś w rodzaju esperento (KROK), ale tracisz wszystkie swoje funkcje.

Aby sprawdzić u sprzedawcy, czy ma on do zaoferowania płatne rozwiązanie... ale obawiam się, że będziesz musiał przerobić wszystko ręcznie

2 polubienia

Witam

Jeśli na tym samym komputerze znajdują się programy Inventor i SOlidWorks, solidworks może spróbować odtworzyć i odtworzyć drzewo budowy, patrz pomoc dotycząca importowania programu Inventor do SolidWorks.

W przeciwnym razie należy otworzyć pliki programu Inventor w SolidWorks, instalując InventorView na stacji roboczej, a następnie użyć FeatureWorks, który znajduje się w SolidWorks Pro, aby odtworzyć historię SolidWorks.

UWAGA: działa to tylko w przypadku części mechanicznych (frezowanych, toczonych, arkuszowych)!

@+

2 polubienia

Jestem tego samego zdania co coin37coin, w każdym razie, jeśli masz plany, nie będą już mieli powiązań z monetami...

Powodzenia w zmianie oprogramowania, jeśli to zrobisz.

Pozdrowienia

1 polubienie

Wow, to głupie approach@Coyote Oo

I w końcu, czy to naprawdę sprawia, że czujesz się czysty, czy zawsze tu i ówdzie leżą literówki?

1 polubienie

@coincoin dlaczego jest tak daleko?

W menu Otwórz SolidWorks znajdują się pliki programu Inventor, ale aby je otworzyć, musisz mieć Inventor na stacji roboczej lub Inventor View, niczego nie wymyślam, tak po prostu jest.

Z drugiej strony, tak jak pisałem, dobrze sprawdza się na częściach mechanicznych bez zbyt wielu skomplikowanych kształtów.

Następnie należy zadać sobie pytanie: Czy muszę odzyskać wszystkie funkcje moich części, czy po prostu muszę je przekonwertować, aby używać ich w moich nowych zespołach?

@+

2 polubienia

To nie była krytyka @Coyote. Po prostu to dużo pracy, żeby coś zrobić. Jest to rozwiązanie, które warto znać, ale wydaje się trudne do znalezienia, jeśli nie znasz go wcześniej ;)

Dlaczego jest to dużo manipulacji, wystarczy otworzyć plik Inventor i w razie potrzeby uruchomić FeatureWorks?

@+

Witam

Dziękuję za odpowiedzi. Tak jak podejrzewałam, nie będzie to bułka z masłem... Postaram się zrobić wszystko, co w mojej mocy, zgodnie z Twoimi odpowiedziami.

W każdym razie dziękuję.