Witaj Dominique, Jeśli dobrze rozumiem, masz komputery z zainstalowanym SW2014. Kto zainstalował dla Ciebie serwer licencyjny? Jako uczelnia masz specjalne warunki i możesz skorzystać z najnowszej wersji. Skontaktuj się z dyrekcją szkoły lub nauczycielem referencyjnym, działem IT lub usługodawcą, który zarządza siecią.
Wydaje mi się, że nie powinno być więcej niż 2 lata różnicy między wersją sw a wersją do zarządzania licencjami. (tutaj 2014-> 2025? = wysokie ryzyko Pb) Z drugiej strony nie mogę już znaleźć źródła. Wydaje mi się, że @Cyril_f lub @stefbeno mają większą wiedzę na ten temat.
Edycja: jeśli komputer nie jest zbyt mocny, odpowiedni na żądanie procesor i karta graficzna sw 2014 do 2024 lub 2025 jest rzeczywiście ważny, a karty graficzne mają niewielkie szanse na skuteczną kompatybilność.
O ile mi wiadomo, serwer licencyjny nie ma żadnych ograniczeń w zakresie odchyleń od wersji (to tylko token do uzyskania licencji, żadnych specyficznych funkcji programowych). Istnieją ograniczenia N-2 dla Solidworks PDM i Solidworks