Witam;
Czy wiesz, czy możliwe jest utworzenie zestawienia komponentów zespołu, które zlicza tylko widoczne komponenty?
Lub jeśli właściwość jest przypisana do ukrytego komponentu, aby umieścić filtry w tej nomenklaturze.
Wiem, jak to zrobić z usuniętymi konfiguracjami i komponentami, ale zaoszczędziłbym czas, gdybym wiedział, jak to zrobić z ukrytymi komponentami.
Z góry dziękuję
Witam
Czy znasz opcję "Wyklucz z BOM"?
Po wskazaniu komponentu, kliknij prawym przyciskiem myszy/Właściwości komponentu, masz dostęp do opcji "Wyklucz z zestawienia komponentów" (patrz ilustracja). Jeśli więc ta opcja jest zaznaczona, komponent może być widoczny, ale nie pojawi się w zestawieniu komponentów.
Podobnie, powyższa opcja "obwiednia" wykluczy ten komponent z wagi zespołu.
Edycja: tą opcją można zarządzać w zależności od konfiguracji.
screenshot1014.jpg
3 polubienia
Tak, rzeczywiście, znam tę opcję.
W rzeczywistości otrzymuję zespół, który ma kilka stanów wyświetlania, a wiele komponentów jest widocznych lub ukrytych w zależności od stanu.
Aby nie przejmować wszystkiego i nie ryzykować utraty ważnych ograniczeń, chciałem potraktować ten zestaw takim, jakim jest, dostarczając nomenklaturę według stanu wyświetlania.
Obawiam się, że będę musiała wrócić do pracy, ale i tak czekam na opinię ekspertów, bo mam naprawdę dużo czasu do zaoszczędzenia... lub stracić :-(
Tam, tak, określając to, jest to raczej źle zaczęte! Przepraszam:/
Makro byłoby możliwe, czy znasz język VBA?
Tak, też o tym myślałem (makro). Ale nie chciałem się w to zagłębiać, dopóki nie będę pewien, że SolidWorks nie może tego zrobić samodzielnie.
I rzeczywiście, jeśli nie znajdziemy czegoś lepszego, skończy się to tak!
Może jakieś rozwiązanie:
1) Pokaż wszystkie ukryte komponenty za pomocą tej funkcji:
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Show_Hidden_Components.htm
2) Wybrać wszystkie komponenty (poprzez pomniejszenie w obszarze graficznym) za pomocą prostokąta za pomocą myszy
3) Kliknij prawym przyciskiem myszy na jeden z wybranych komponentów z drzewa po lewej stronie (w razie potrzeby przytrzymując CTRL).
4) We właściwościach wyklucz wszystkie składniki jednocześnie!
Nie testowałem, ale powinno się udać!
2 polubienia
Lub za pomocą wyboru zaawansowanego w
Co pozwala na kryterium "wyświetl = ukryj", a następnie klikając prawym przyciskiem myszy w drzewie na jednym z komponentów, aby wykluczyć całość.
Źródło (wszystkie kryteria):
1 polubienie
Nieźle PL, już będzie łatwiej.
Zamierzam zrobić pochodne konfiguracje dla każdego stanu wyświetlania, a za pomocą twojej metody wyboru zamierzam usunąć ukryte elementy. Jeśli chodzi o ograniczenia, nie będzie świetnie, ale moja "domyślna" konfiguracja będzie oryginalna i nie będę jej dotykał, będzie miała odpowiednie ograniczenia.
Dziękuję!