Uszkodzone komponenty

Witam

Czasami, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, otwierając montaż lub plan, mam jedną lub więcej tak zwanych "uszkodzonych" części. Nigdy nie otrzymałem komunikatu o błędzie oferującego mi odzyskanie części (części) i jestem zmuszony do przerobienia ich od zera.

Najczęściej otrzymuję komunikat o błędzie podczas zapisywania planu z informacją "nie udało się zarejestrować, ponieważ dokument został uszkodzony".

Czy mógłbym mieć jakąś radę, aby odzyskać części, lub zapobiec ich "uszkodzeniu"?

Dziękuję za pomoc

Witam
Jeśli chodzi o otwieranie zespołu, istnieje opcja, która może być przydatna:
Składa się z otwierania sw.
Przewiń do katalogu zestawu z sw.
Na liście rozwijanej konfiguracji będziesz musiał utworzyć konfigurację zaawansowaną z opcją usuwania części (z pamięci, tylko hierarchia), aby zespół się otworzył i przechodząc przez części jedna po drugiej, określisz uszkodzoną część,

W przypadku niemożliwego do zapisania z powodu uszkodzonej części, spróbuj otworzyć daną część, odbudować, najpierw ją zapisz, a następnie zapisać zespół (zdarzyło mi się to i rozwiązałem to w ten sposób),

Aby uniknąć problemu nie znam się więcej niż Ty, z mojej strony jest to zapisywanie następuje po wykonaniu kilku kopii, czy zapisywanie pil w momencie automatycznego zapisu (!?)

3 polubienia

Tak, wiadomo, że automatyczne tworzenie kopii zapasowych powoduje problemy, jeśli masz pecha i zapiszesz w tym samym czasie. Zacznij od dezaktywacji i sprawdź, czy nie ma uszkodzenia nowych części.
Inną przyczyną może być nośnik pamięci; Uszkodzony dysk lub niestabilne połączenie z sieciową kopią zapasową. Aby to sprawdzić, lub ogólnie, dobrze byłoby zapisać zespół i części na niezawodnym dysku lokalnym, a następnie kopię w "podejrzanej" lokalizacji.

3 polubienia

Rzeczywiście, często przerywa mi awaria SolidWorks, przyczyną może być automatyczna kopia zapasowa.
Spróbuję tego wszystkiego, dziękuję!!

W przypadku problemu z nośnikiem skanowany dysk może być w stanie odzyskać uszkodzone pliki.

1 polubienie