Cześć wszystkim,
Od jakiegoś czasu moi koledzy producenci narzekają, że ich wirtualne komponenty są ładowane w starszej wersji, tzn. ich najnowsze modyfikacje nie zostały zapisane.
Różne zgłoszone przypadki dotyczą komponentów wirtualnych na pierwszym poziomie, a także podzespołów wirtualnych lub niewirtualnych.
Obecnie rozważanych jest kilka możliwości:
-
Folder tymczasowy, w którym przechowywane są pliki części tych wirtualnych komponentów: dla jednego z zainteresowanych kolegów przeprowadzono duże czyszczenie w katalogu tymczasowym, w którym znajdują się te pliki i który nie wydaje się czyścić sam (?), ponieważ nie ma obaw... do potwierdzenia w miarę upływu czasu.
-
Złożony tryb montażu wyższego poziomu, który spowoduje problemy: złożone opcje zestawu "Nie twórz automatycznych rekordów kopii zapasowej", "Nie buduj ponownie w oknie zestawu" i "Przerwij automatyczną odbudowę" zostały odznaczone, ale problem nadal występuje... Sprawdzamy teraz, czy problem powtarza się poprzez systematyczne wyłączanie trybu złożonego montażu podczas modyfikowania komponentów wirtualnych (części lub złożenia), a z drugiej strony poprzez rozwiązywanie komponentów wirtualnych z drugiej strony.
Biorąc to pod uwagę, odwołuję się do twojego doświadczenia, aby dowiedzieć się, czy doświadczyłeś podobnego problemu... Ktoś?
Dla informacji:
SolidWorks wersja 2017, włączony dodatek SmarTeam, z katalogiem roboczym (przechowywanie wyodrębnionych plików) nie lokalnie, ale na serwerze.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Witam;
Moja odpowiedź nie będzie satysfakcjonująca, ale oto moja wiedza...
→Od wersji 2014 nie używamy już komponentów wirtualnych... z powodów, o których wspomniałeś. (lokalizacja nieprawidłowych plików tymczasowych, nieprzeprowadzone aktualizacje itp. (Solidworks i Windows przerzucają się odpowiedzialnością, jeśli chodzi o łatki).
→ W tym samym duchu nie używamy już również komponentów "Smart"
…
Większość napotkanych problemów była spowodowana lokalizacją plików tymczasowych, które bardzo źle reagują na najmniejsze modyfikacje (aktualizacje Solidworks, ale zwłaszcza automatyczne aktualizacje systemu Windows).
Myślę, że ten problem jest spotęgowany przez zastosowanie SmartTeam.
Pozdrowienia.
5 polubień
Witam
Od wielu lat intensywnie korzystamy z wirtualnych komponentów bez większych problemów.
Naszym największym problemem jest EPDM, który bardzo słabo zarządza komponentami wirtualnymi.
Z drugiej strony, nasze zespoły na ogół nie są ogromne (normalnie kilkadziesiąt sztuk).
Pracujemy tylko w trybie rozbudowanym (nie ma potrzeby korzystania z innych trybów, biorąc pod uwagę nasze zestawy). Korzystanie z innych trybów może w rzeczywistości prowadzić do problemów, których nie zidentyfikowaliśmy.
Z drugiej strony zarządzanie prawami otwarcia to klasyczny temat: modyfikacja wirtualnego podzespołu (lub części) bez posiadania praw do zapisu głównego zespołu → pracy do przerobienia... Zdarza się to bardzo często niektórym użytkownikom, a innym nigdy.
Jeśli pracujesz bez EPDM, ale w zespole, walka o prawa do zapisu może toczyć się w domu: tylko ten, kto pierwszy otworzy zespół, może go zmodyfikować, pozostali są tylko do odczytu (wystarczy trochę nieuwagi, aby pracować nad plikiem, do którego nie masz praw do zapisu).
3 polubienia
Złożony tryb złożenia, który wyświetla tylko graficzną (a więc nieaktualizowaną) wersję komponentów, nie powinien pomóc w korzystaniu z komponentów wirtualnych.
Zauważyłem również, że poza 2-3 poziomami podzbiorów, wirtualne komponenty zachowywały się dziwnie.
2 polubienia
Witam
Tego samego rzadko używam, bo rzeczywiście zdarzają się bardzo dziwne zachowania.
Niech moc będzie z tobą
2 polubienia
Z mojej strony ograniczone wykorzystanie komponentów wirtualnych. Silnik biblioteki jest zwirtualizowany w celu dostosowania prędkości i 2 lub 3 innych elementów.
Tak proste użycie jednego lub 2 komponentów tu i tam, bez wirtualnego montażu i innych oraz bez obaw o nasz sposób pracy.
Po tym musisz mieć prawo do napisania go, aby modyfikacja była dobrze wykonana.
Potwierdzam problem z komponentami wirtualnymi za pomocą Smarteam.
Znikają one z zestawów w niektórych kontekstach, ponieważ coś blokuje dostęp do folderu tymczasowego, w którym się znajdują.
Mam ogromne podejrzenia co do błędu w integracji Smarteam z solidworks
Jest to bardzo skomplikowany temat do wyjaśnienia redaktorowi, który prosi o scenariusze dla każdego problemu, w których problem może się powtarzać do woli; BARDZO BARDZO czasochłonne.
Scenariusze te zależą od chronologicznej kolejności otwierania lub zapisywania, a następnie rezerwowania elementu podrzędnego z Solidworks (a więc integracji Solid ze Smarteam) lub Smarteam