Witam
Czy wiesz, czy można zrobić coś w rodzaju "zapisz jako i otwórz", ale z kompozycją na wynos?
Witam
Czy wiesz, czy można zrobić coś w rodzaju "zapisz jako i otwórz", ale z kompozycją na wynos?
Nie sądzę, żeby to było możliwe.
W jakiś sposób byłoby to sprzeczne z ideą kompozycji na wynos (posiadanie 2 niezależnych modeli).
Często korzystam z kompozycji do domu, ponieważ pozwala ona na eksport rysunku w tym samym czasie.
Jeśli używam save-as, mam tylko część...
Bart, dlatego stworzyłem makro zapisu jako !!
Szukam linka w moich tutorialach lynkoa ;)
Edit: oto link:
http://www.lynkoa.com/tutos/3d/macro-enregistrer-sous-avec-solidworks
Edycja 2: przy okazji właśnie zobaczyłem, że skomentowałeś ten samouczek, więc go wykorzystałeś!
Całkowicie rozumiem twoje cierpienie @Bart. Często zdarzało mi się, że robiłam kompozycję na wynos, a potem zaczynałam pracę nad montażem. podczas gdy był to oryginalny model. To irytujące, jak to tylko możliwe!
Niestety, jak mówi Stefbeno, nie sądzę, aby możliwe było otwarcie nowego zestawu. Lub nawet po prostu zamknąć podstawowy model:(
W przeciwnym razie próbowano użyć funkcji Zapisz jako, zaznaczając opcję Uwzględnij wszystkie komponenty odniesienia?
Zgadzam się z @stefbeno.
Jeśli chcesz skopiować część wraz z jej rysunkiem, możesz użyć staromodnej metody , która działa od początku SW:
Pisanie jest długie, ale szybkie do zrobienia. Bądź ostrożny, jeśli twoja część jest używana w otwartym złożeniu, odniesienie również się zmieni.
Dziękuję Wam wszystkim,
Nie chcę zmieniać podstawowych referencji, ale po prostu zrobić kopię z posłem do PE.
Zamierzam ponownie przeczytać samouczek Lucasa, musiałem go przegapić. Moja pamięć płata mi figle!
@Benoit.LF: to jest dokładnie to, co robi makro (a tym bardziej, zmieniając niestandardowe właściwości, aby pliki i kartridż zachowały swoją spójność): jest tutaj używane prawie 50 razy dziennie, ponieważ jest naprawdę szybkie za jednym kliknięciem robimy wszystko, co powiedziałeś :)
Nie wątpię w to Lucas, zacząłem pisać swoją odpowiedź, były tylko 2 posty, zanim napisałeś to poprawnie , wszyscy zdaliście w międzyczasie! :)
Nie mam czasu na testowanie makra.
Dbam o to dziś po południu bezbłędnie ;)
Dziękuję Wam wszystkim
@Bart, czy używasz EPDM czy pdm Workgroup?
Bo wydaje mi się, że masz wbudowaną funkcję!
@Bart:
"Często korzystam z kompozycji domowej, ponieważ pozwala mi ona na jednoczesny eksport rysunku. Jeśli używam save-as, mam tylko część... "
Wydaje mi się, że (widziane na MycadDays 2016 !!) Ta funkcja istnieje bezpośrednio w SolidWorks 2016.
Zobaczyć:
http://help.solidworks.com/2016/French/SolidWorks/sldworks/AFX_HIDD_FILESAVE.htm
Nie używam grupy roboczej epdm ani pdm.....
A ponieważ lubię się męczyć, używam Sw 2014! =)
Z niecierpliwością czekam na rok 2016 już wkrótce...
W przeciwnym razie rozwiązanie freeman_83 działa dobrze w sw2014 otwórz rysunek zapisany jako kopiuj i otwórz, zaznacz opcję dołącz wszystkie komponenty odniesienia i opcję zaawansowaną, aby zmienić nazwę lub dodać sufiks lub przedrostek.
Nikiel, z kilkoma drobnymi modyfikacjami, makro jest dostosowane do moich potrzeb.
Dziękuję ;)