Używam Solidworks 2016 i mam złożony zespół i z mojego końcowego złożenia muszę policzyć całkowitą liczbę części, liczbę podzespołów itp., aby następnie zapisać to na rysunku każdego z nich.
Kiedy używam menu Oceń / Zaktualizuj zestaw, nie dodaje ono części w podzespołach, co zniekształca dane. Metoda, której używam , polega na wybraniu części lub podzespołu, wykonaniu czynności Wybierz identyczny komponent i zapisaniu listy, a ja mam numer.
Czy istnieje makro, które mogłoby wyświetlić odpowiednią liczbę wszystkich monet według wyboru???
Po przetestowaniu makra mam wynik tylko wybranego pomieszczenia. Chciałbym, aby poprzez wybór części lub podzespołu w drzewie można było uzyskać identyczną całkowitą liczbę komponentów w złożeniu. Myślę, że może to być trochę skomplikowane, ponieważ nie znam się na makro.
Jedyną opcją w tej chwili jest wybór, przejście do wyboru i wybranie Wybierz identyczne komponenty, a następnie zapisanie wyboru, co daje mi całkowitą liczbę części w złożeniu. Ale proces ten jest nadal długi. ;o(((