Policz liczbę sztuk

Witam

Używam Solidworks 2016 i mam złożony zespół i z mojego końcowego złożenia muszę policzyć całkowitą liczbę części, liczbę podzespołów itp., aby następnie zapisać to na rysunku każdego z nich.

Kiedy używam menu Oceń / Zaktualizuj zestaw, nie dodaje ono części w podzespołach, co zniekształca dane. Metoda, której używam , polega na wybraniu części lub podzespołu, wykonaniu czynności Wybierz identyczny komponent i zapisaniu listy, a ja mam numer.

Czy istnieje makro, które mogłoby wyświetlić odpowiednią liczbę wszystkich monet według wyboru???

Dziękuję bardzo

Rejean Rejean

Witam

Dobrze sobie radzisz w tym menu:

"Narzędzia > oceny > oceny wydajności > statystyki"?

Powinno to wyświetlić wszystkie te informacje:

Oprócz przeprowadzanych testów diagnostycznych, Ocena wydajności zwraca statystyki dotyczące komponentów i naprężeń w złożeniu.

• Łączna liczba komponentów
  • Liczba unikalnych części i podzespołów
  • Liczba niepowtarzalnych podzespołów i dokumentów podzespołów
  • Maksymalna głębokość hierarchii zespołów (dla podzespołów zagnieżdżonych)
  • Liczba komponentów 1. poziomu
  • Liczba komponentów rozwiązanych, rozjaśnionych i wyeliminowanych
  • Liczba wiązań 1. poziomu
  • Liczba nadwozi

W przeciwnym razie możemy po prostu sporządzić zestawienie materiałów i dodać kolumnę ilości:

Wstawianie tabel > > zestawieniu komponentów

Jeśli chodzi o ilość, więcej informacji tutaj:

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/c_Equations_in_Tables_and_BOMs.htm

Edit: Właśnie ponownie przeczytałem pytanie i dla wyboru części za pomocą myszki to makro powinno działać:

http://www.lynkoa.com/tutos/macro-solidworks-compter-les-pi%C3%A8ces-s%C3%A9lectionn%C3%A9es

3 polubienia

Witam

Po przetestowaniu makra mam wynik tylko wybranego pomieszczenia. Chciałbym, aby poprzez wybór części lub podzespołu w drzewie można było uzyskać identyczną całkowitą liczbę komponentów w złożeniu. Myślę, że może to być trochę skomplikowane, ponieważ nie znam się na makro.

Jedyną opcją w tej chwili jest wybór, przejście do wyboru i wybranie Wybierz identyczne komponenty, a następnie zapisanie wyboru, co daje mi całkowitą liczbę części w złożeniu. Ale proces ten jest nadal długi. ;o(((

1 polubienie