Wyspecjalizowany księgowy

Witam

Nie wiem, gdzie zadać pytanie.

• - Poszukuję osoby na stanowisko księgowa specjalizująca się w naszym zawodzie (Biuro Projektowe). Każdy zawód ma swoją specyfikę (przepisy, podatki, finansowanie itp.), która może umknąć ogólnemu księgowemu.

Czy masz trop?

Dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia

Philippe'a Dernoncourta

Witam

Najlepiej skontaktować się z biurem rachunkowym, które zajmie się Twoją księgowością w części lub w całości. Biegły rewident to także księgowy (a dokładniej pracownicy jego działu księgowości), ale z tą zaletą, że musi znać całą specyfikę wszystkich zawodów, a w szczególności zarządzanie ryzykiem przemysłowym, co jest częste w biurze projektowym.

Tym, co odróżnia biegłego rewidenta od biegłego rewidenta, jest to, że nie jest on po prostu odpowiedzialny za prowadzenie ksiąg rachunkowych.

Pozdrowienia

[HS wł.]

PS: Księgowości z podwójnym zapisem nie należy mylić z mętną księgowością opartą na częściach. Tak jak nie powinno być żadnych wyników liczonych w T między tymi dwoma, tak moje serce bije mocniej.

Czy wiesz, co odróżnia księgowego od mechanika samochodowego?
- Mechanik ponownie balansuje ciężary.
- Księgowy, gdy te konta są niezbilansowane, oznacza to, że konta są ważone.

[HS /WYŁ.]

3 polubienia

Witam, dziękuję za odpowiedź.

Nie wydaje mi się, żeby można było poznać całą specyfikę wszystkich zawodów. Moim zdaniem księgowość nie jest wyjątkiem od reguły. 

Wyobrażam sobie, że są wśród nas profesjonaliści zajmujący się księgowym lub biegłym rewidentem specjalizującym się w BE Taxation.

Pozdrowienia.

Witam

Księgowy to przede wszystkim liczby; Pracuje tylko zgodnie z danymi, które są mu dostarczane. Moja żona jest księgową, pracowała 10 lat w firmie. Opiekowała się fryzjerami, piekarzami, ślusarzami itp. a teraz jest dyrektorem finansowym w grupie, która ją przekłuła. To tylko liczby, których potrzebują, rachunki za materiały, amortyzacja maszyn i nic więcej.

1 polubienie

Witam

Dziękuję za odpowiedź.

Liczby są danymi wejściowymi dla księgowych, tak.

Myślę, że Visiativ jest zaniepokojony relacjami między księgowymi a ich klientem. https://www.visiativ.com/visiativ-annonce-nouvelle-offre-accompagner-transformation-numerique-experts-comptables-renforcer-proximite-leurs-clients/

Właśnie dlatego otworzyłem ten bieżnik: aby skontaktować się z biegłym rewidentem lub księgowym specjalizującym się w biurach projektowych i uzyskać jak najlepszą poradę w zakresie optymalizacji naszej struktury.

Pozdrowienia

Dobry wieczór caodao50 powiedział:

To nie jest to, co czytałem!!

"Nowa oferta wspierająca transformację cyfrową biegłych rewidentów", a także """ Technologia cyfrowa i nowe technologie prowadzą do realnej transformacji zawodu biegłego rewidenta, który musi dostosować się do nowych wymagań swoich klientów".

Nie ma to nic wspólnego z PB BE.

Dołączam do @ac cobra , ponieważ w dużych firmach (takich jak "**** telecom", w której pracowałem przez ponad 30 lat) w ramach centralnego działu księgowości jest dział prawny, który zajmuje się wszystkim, co prawne  i podatkowe, a biegły rewident (lub biegły rewident) dba o ortodoksję księgowości i prawidłowość rozliczeń.

W BE istnieje albo obowiązek środków, albo wyników, albo jedno i drugie, ale na ogół traktowane oddzielnie. Większość biur projektowych ma zweryfikowaną pracę dla biura takiego jak Veritas. Ubezpieczenie chroni Cię tylko wtedy, gdy praca jest poświadczona w taki czy inny sposób,  albo za pomocą wykonalnych notatek kalkulacyjnych, zgodności z normami itp.

Mówisz również """", aby uzyskać poradę w najlepszy sposób, aby zoptymalizować naszą strukturę.

W mojej pierwszej odpowiedzi nie byłem wystarczająco precyzyjny, więc w skrócie i na podstawie mojego doświadczenia w tej dziedzinie: biegły księgowy i prawnik specjalizujący się w Twojej dziedzinie działalności  (często biura rachunkowe oferują te dwie usługi, ale jest to legalne w ramach limitu księgowego). Wszystko, co związane z gwarancjami, złym wykonaniem, awarią maszyny, katastrofą mienia i ludzi itp. nie są w dziedzinie rachunkowości, ale czysto prawniczy (lub nawet specjalista prawniczy w tej dziedzinie (chemia lub metalurgia, jak mówisz implicite, to nie to samo).

Pozdrowienia

PS: możemy o tym porozmawiać, jeśli chcesz ;-)

Nowa oferta wspierająca transformację cyfrową dyplomowanych biegłych rewidentów

1 polubienie

Witam

Dziękuję za wyjaśnienia, dziś wieczorem mam umówione spotkanie z księgowym.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia.