Konstrukcja kraty

Witam

Mam duży problem z wydajnością (Solidworks 2021) z funkcją usuwania materiału dla kraty tego typu.

Zacząłem od walca, naszkicowałem 1/4 otworów, a następnie stworzyłem powtórzenia do usuwania materiału.

Pod znakiem zapytania stoi tylko wydajność mojego komputera, czy powinienem był ćwiczyć inaczej, aby ta część była lepiej zarządzana? Za każdym razem, gdy dotykam funkcji pick-up, mam minuty oczekiwania...

Dziękuję.

Witam

Ciekawe jest postępowanie w ten sposób, ponieważ do produkcji zaczną się od pasków z wgłębieniami, aby umożliwić przenikanie się pasków o orientacji w górę i tych powyżej orientacji w dół.

To powiedziawszy, dla twojego PB, wolałbym raczej powtórzenie w szkicu niż usunięcie materiału.

Pozdrowienia

5 polubień

Preferowane jest powtórzenie powierzchni niż funkcji (wybór 4 powierzchni usuwania materiału)

To jest trochę lżejsze.
Nie zapomnij też sprawdzić Powtórzenie tylko oryginalnej funkcji.
Ale funkcja powtarzania jest znana z tego, że sprawia, że utwory są znacznie cięższe.
Po zakończeniu funkcji możesz również obniżyć pasek blokowania:

3 polubienia

Witam, ogólnie rzecz biorąc, byłbym zdania, aby nie reprezentować usuwania materiału z kraty i albo dodać teksturę na powierzchni, albo dodać blok na rysunku, który pokazuje, że jest to krata. Jest to zdecydowanie za dużo dla SolidWorks, aby sobie z tym poradzić.

3 polubienia

Witaj Dominique @Domino_Day

Masz rację, z wyjątkiem tego, że nie wiemy, co @h.simonot_1 chce zrobić, a mianowicie zrobić plan fabryki lub zintegrować część 3D z zestawem itp.

Zwróć uwagę na tytuł " projekt kraty "

Czyli kilka dobrych rozwiązań, ale musimy jeszcze wiedzieć więcej o celu :innocent:

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam @h.simonot_1 Witam na forum

Jeśli masz za sobą otwarty strzał, może to być problem. Aktualizuje widoki tła, więc bardzo zwalnia! Pracuj więc nad utworem bez otwartego strzału.

Klasa A+

Dziękuję.
Zdjęcie miało charakter poglądowy.
Technicznie w naszym przypadku będzie to cięcie laserowe.

Dziękuję.
Nie, nie ma otwartego rysunku.

1 polubienie

Jeśli naprawdę musisz usunąć cały materiał (dla dxf), zrób to przez powtórzenie od przodu, jak wspomniano, a następnie umieść pręt blokujący na swojej stronie, nawet jeśli pozostaje dość ciężki, lub nawet bardzo ciężki, jeśli ma dużo powtórzeń, jest to najmniej ciężkie rozwiązanie ze wszystkich z uczciwą reprezentacją.
W razie potrzeby należy zastosować to powtórzenie tylko w rozwinięciu blachy (widoku rozwiniętym), aby rozjaśnić widok w zespole.

1 polubienie

Przykład w 2020 roku
Przykład blachy perforowanej. SLDPRT (2.1 MB)

2 polubienia

Ups, przepraszam, ale odpowiedziałem na temat zdjęcia.

Nasi koledzy pokazali Ci dobre metody!
Pozdrowienia

2 polubienia

Dziękuję wszystkim za sugestie.
W tym konkretnym przypadku problem wynikał ze szkicu usuwania, który miał niezamknięte geometrie. Gdy ten problem został rozwiązany, pomieszczenie stało się łatwe do opanowania.
Dziękuję Julien (Visiativ).

1 polubienie

Witaj @h.simonot_1 ,
Masz coś szybszego niż robienie powtórzeń na X i Y.
Powtórzenie obszaru tworzy pierwszy kształt w miejscu, w którym chcesz na twarzy, i definiujesz odległości od środka. Kilka możliwości powtórzeń, proste, rozłożone w czasie itp.
Bardzo szybko robi się wiele...

Klasa A+

2 polubienia