Chcę narysować figury do gry w szachy, aby je ułożyć. Dla wszystkich utworów z osią obrotu nie sądzę, żebym miał jakieś szczególne trudności. Z drugiej strony, jeśli chodzi o zawodników, to mam do czynienia z kilkoma problemami, które na razie nie zostały rozwiązane. W przypadku zestawu ukierunkowałem mój mały projekt na projektowanie i montaż przy użyciu dwóch różnych materiałów. Jestem więc w trakcie szukania rozwiązań technicznych dla małego projektu, który jest bardziej złożony niż myślałem. Jako wskazówkę używam Catia V5.
Jeśli ktoś potrafi i umie mnie poprowadzić, to jestem otwarty na wszelkie propozycje rozwiązań.
Czy możesz być trochę kreatywny w projektowaniu gry w szachy?
Pozwól, że wyjaśnię, masz klasyczną grę w szachy ze standardowymi kształtami figur i masz tematyczne gry w szachy.
W tej ostatniej kategorii możesz sobie wyobrazić wszystko, co chcesz (Simpsonowie, Gwiezdne Wojny, Asterix i wiele innych). Jeśli więc nadasz osobowość swojemu stylowi figur, możesz uwolnić się od trudności rycerza.
Przykład z bardzo kanciastym jeźdźcem na poniższym obrazku:
"Myślę, że jego projekt jest stworzony do nauki Catii
więc nie dawaj mu gotowych części, nie interesuj się"
By ugryzł! ;-)
Dla mnie przykłady były po to, żeby dać pomysły na tomy, SW, Catia czy inne !! Widok prawdziwych modeli 3D pozwala w większości przypadków zrozumieć, w jaki sposób zostały one wykonane.
Jeśli rezultatem jest odpuszczenie, być może powinniśmy rozważyć pomysł wykonania niektórych części w szybkim prototypowaniu (drukarka 3D). Ruch jest rozsądny i możesz wykonać prawie każdy kształt, jaki chcesz, a zwłaszcza bezużyteczne geometrie!!
Hej, powiedz mi, czy to nie byłby fajny temat na Wyzwanie? Co myślisz o @guillaume.aufort i @Clémentine? W zasięgu każdego!!
Fajny pomysł na planszę do gry, jeśli masz dostęp do strumienia wody lub lasera: cienka blacha, do której przychodzisz, aby wyciąć szachownicę, przykleić/przymocować do płyty z pleksi, dzięki czemu można uzyskać biało-czarną szachownicę planszy, a przede wszystkim ładny wygląd.
Twoja prośba sprawiła, że się uśmiechnąłem, ponieważ jest to pierwsza rzecz, którą zdigitalizowałem w domu po krótkim szkoleniu na Catia V5 R7 w pracy; Kompletna partia szachów bez jednorazowego użycia nawierzchni.