Cze wszystkim
Nie wiem co pozwoliłoby mi zamieścić tutaj ten post , ale każdego dnia możemy znaleźć informacje w dowolnym miejscu (forum).
Cóż, podzielę się z Wami tym postem na temat projektowania i produkcji narzędzi do montażu zawiasów odpowiednich do maszyny do rozciągania w celu wykonania wymaganych testów charakteryzacji.
Przede wszystkim testy te to próby rozciągania i ścinania zawiasów, a więc obciążenie osiowe, obciążenie promieniowe i naprężenie 90° , jak pokazano poniżej:
Problem polega na tym, że wymaganiem jest zaprojektowanie oprzyrządowania, które dostosowuje się do stu modeli i jednocześnie wykonuje trzy rodzaje testów! Pozwólcie, że wyjaśnię, oznacza to, że próby zostaną rozdzielone, innymi słowy; Na tym samym narzędziu wykonamy test 1, następnie test 2, a następnie test 3 dla każdego z modeli zawiasów.
Cóż, podam Ci kilka przykładów zawiasów do testu:
Okazuje się, że istnieją dwa rodzaje mocowania, albo za pomocą, albo przez spawanie (3).
Po pierwsze, przyjrzałem się obecnemu oprzyrządowaniu i znalazłem przykład narzędzi, które podzieliły się na dwa podnarzędzia, jedno bezpośrednio związane z zawiasem, a drugie z możliwością dostosowania do każdego ze wszystkich podnarzędzi.
Aby w pełni zrozumieć, co powiedziałem, oto 2 minuty i więcej:
https://www.youtube.com/watch?v=xgWxiYc-yB8
Rozumowanie jest więc skierowane w stronę tego, jak zaprojektować modułowe oprzyrządowanie dla wszystkich odniesień do zawiasów.
Problem tkwi więc w tym narzędziu, które zawiera konfigurację różnych testów. Tym samym musi to być również pojedyncze narzędzie "modułowe", a nie 3 narzędzia (w zależności od rodzaju testu). Krótko mówiąc, problem polega na teście 90 stopni!
Chcę wiedzieć lub myśleć o tym, jak myśleć lub jak badać to wyzwanie.
Życzę wszystkim miłego dnia:)
Pozdrowienia