Projekt modułowego uchwytu testowego do zawiasów

Cze wszystkim

Nie wiem co  pozwoliłoby mi zamieścić  tutaj ten post , ale każdego dnia    możemy znaleźć informacje w dowolnym  miejscu (forum).

Cóż, podzielę się z Wami tym postem na temat projektowania i produkcji narzędzi do montażu zawiasów odpowiednich do maszyny do rozciągania w celu wykonania wymaganych testów charakteryzacji.

Przede wszystkim testy te to próby rozciągania i ścinania zawiasów, a więc obciążenie osiowe, obciążenie promieniowe i naprężenie 90° , jak pokazano poniżej:

Problem polega na tym, że wymaganiem jest zaprojektowanie oprzyrządowania, które dostosowuje się do stu modeli i jednocześnie wykonuje trzy rodzaje testów! Pozwólcie, że wyjaśnię, oznacza to, że próby zostaną rozdzielone, innymi słowy; Na tym samym narzędziu wykonamy test 1, następnie test 2, a następnie test 3 dla każdego z modeli zawiasów.
Cóż, podam Ci kilka przykładów zawiasów do testu:

Okazuje się, że istnieją dwa rodzaje mocowania, albo za pomocą, albo przez spawanie (3).

Po pierwsze, przyjrzałem się obecnemu oprzyrządowaniu i znalazłem przykład narzędzi, które podzieliły się na dwa podnarzędzia, jedno bezpośrednio związane z zawiasem, a drugie z możliwością dostosowania do każdego ze wszystkich podnarzędzi.
Aby w pełni zrozumieć, co powiedziałem, oto 2 minuty i więcej:

https://www.youtube.com/watch?v=xgWxiYc-yB8

Rozumowanie jest więc skierowane w stronę tego, jak zaprojektować modułowe oprzyrządowanie dla wszystkich odniesień do zawiasów.
Problem tkwi więc w tym narzędziu, które zawiera konfigurację różnych testów. Tym samym musi to być również pojedyncze narzędzie "modułowe", a nie 3 narzędzia (w zależności od rodzaju testu). Krótko mówiąc, problem polega na teście 90 stopni!

Chcę wiedzieć lub myśleć o tym, jak myśleć lub jak badać to wyzwanie.

Życzę wszystkim miłego dnia:)

Pozdrowienia 

Dobry wieczór @firasschafai 

Twój problem nie jest prosty, ponieważ jak bardzo dobrze widać na filmie, narzędzia muszą być 20 lub sto razy bardziej wytrzymałe niż testowana część. Ponadto rozstaw otworów mocujących (dla zawiasów montowanych za pomocą) nigdy nie jest taki sam.
Kolejną trudnością jest to, że ewentualne odkształcenie narzędzi nie może prowadzić do błędu w wynikach testu części.
Ponadto istnieją różne rodzaje nagabywania, które zmieniają się w zależności od wielkości testowanego obiektu.
Więc poza bardzo silnymi narzędziami, takimi jak to na filmie, nie widzę tego.

Moglibyśmy skorzystać z symulacji, ale części tworzone w PART nie są wystarczająco precyzyjne i nie uwzględniają naprężeń, jakim podlega zawias (np. przeguby wykonane z giętej blachy. Ponadto symulacja pozostaje w domenie sprężystości i nie powie nic o odkształceniach w polu plastycznym ani o trwałych odkształceniach, które uniemożliwiają obracanie się zawiasu.

Przepraszam, ale nie widzę innego rozwiązania niż te na filmie, który nadal jest dość klasycznym testem zerwania.

Pozdrowienia

PS: dobre nowe zdjęcie profilowe  ;-)

Dobry wieczór @Zozo_mp 

Dobry powrót z tobą. Zawsze jesteś pierwszym razem, który oddaje pierwszy strzał

Dobry dla wyboru materiału dotyczącego oprzyrządowania jest po. 

Dokładnie, różne odstępy komplikują to oprzyrządowanie, ale przez podnarzędzia, więc mówię o części, która musi być połączona z zawiasem i oprzyrządowaniem "matce", będzie trochę zrelaksowany.

Tak, absolutnie, oprzyrządowanie musi być wyjątkowo wytrzymałe , aby przenieść wysiłek testowy bez "niedoskonałości".

Dobre dla symulacji, jest teraz trochę głęboko, ponieważ najpierw musisz znać prawo uszkodzeń, a następnie prawdziwe testy, aby wykorzystać wyniki, takie jak dane wejściowe itp.

Tak, ten przypadek jest bardzo bliski, zwłaszcza gdy  mówimy o pojedynczym narzędziu , które wykonuje  3 testy  dla każdego zawiasu  i przy teście  90° będzie to "Mission Impossible" (trochę śmiechu).

Pozdrowienia 

PS: Dziękuję bardzo miło ;-)

Witam

Z pewnością istniałaby możliwość rozdzielenia narzędzia na kilka części.  Ogranicza to liczbę narzędzi i znacznie obniża koszty ich wytwarzania.
Za pomocą wałów prowadzących (jak w obrabiarkach do formowania wtryskowego lub narzędziach do śledzenia części blaszanych).
Używam tej zasady do montażu podwozi ciężarówek, jest ciężka, ale bardzo skuteczna.

Jednak utopią jest chęć nieskończonej zmiany odstępów między otworami na. To samo dotyczy  odległości między otworami mocującymi a osią obrotu zawiasu.
Zakładam, że jest to jeszcze temat na Twoich studiach.
W takim przypadku możesz ograniczyć się do kilkunastu przypadków, aby pokazać, że jesteś w stanie zaoferować sprytne i niezawodne zespoły.

W prawdziwym życiu ;-)  producent taki jak Pinet , ale jeden ma ponad 2000 referencji i są to dedykowane zespoły do certyfikacji produkcji.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj @Zozo_mp

Cóż, szczerze mówiąc, trochę straciłem, gdy zasugerowałeś, żebym zrobił system prowadzenia, który dzieli narzędzie na kilka części.

Ale nadal problem z testem 90°, który będzie zmuszony do obracania narzędzia pod tym kątem, więc myślę, że systemowi, który zaproponowałeś, trudno jest wykonać tę funkcję
(moim zdaniem to codziennie).

"Niech to będzie tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie bardziej". Alberta Einsteina

Pozdrowienia

Dobry wieczór firasschafai

Wystarczy, że oś zawiasu i narzędzia jest współliniowa. Nie rozumiem, na czym polega trudność.

Kiedy mówię w kilku częściach, musisz zastanowić się, jaki byłby główny blok, na którym przymocowany jest dostosowany łącznik. Spójrz na EV i licznik VEV na giętarce CNC.
Następnie wystarczy, że podporę główną można regulować głównie w zakresie osi Y i Z oraz trochę w zależności od X, głównie w zakresie grubości zawiasu.

Powiedz nam, co już sobie wyobraziłeś, a ja powiem ci, o czym myślę.
To wyzwanie dla Was ;-)  ;-)

"Nie ma w nim geniuszu bez odrobiny szaleństwa". Arystoteles

Pozdrowienia

PS: wykonałeś świetną robotę, aby znaleźć film "Testowanie wytrzymałości na rozciąganie na zawiasach", ponieważ jest to część tajemnic handlowych, których nie publikujemy w sieci.

Witaj @Zozo_mp 

Przepraszam za to opóźnienie w odpowiedzi.

Cóż, jeśli dobrze zrozumiałem, a moja wyobraźnia we właściwym miejscu, narzędzie powinno składać się głównie z 2 części; jeden stały (szczegółowo opiszę to później), a drugi ruchomy (który wynosi 90°).

W przypadku części stałej składa się z dwóch części podrzędnych lub możemy wykonać pojedynczą część (wrócimy później) i w tym momencie znajdujemy połowę zawiasu zamocowaną za pomocą, to dobrze, ponieważ odległość od środka jak już powiedziałeś "w nieskończoność" możemy umieścić kawałek między narzędziem a zawiasem.

W przypadku drugiej części, w której zespół mobilny jest obracany o 90°, jest prawie jak pierwsza część, ale dodajemy kolejną część z rowkiem w tej części, aby obrócić całość i kołek oporowy . 

Mam nadzieję, że  zadziałałem  lub wyobraziłem sobie  zdrowy rozsądek, w  międzyczasie instaluję SolidWokrs 2k21 ;-)

PS: Zapomniałem zrobić połączenie z tym narzędziem i szczęką  maszyny maszyny trakcyjnej!

"Zawsze jest coś, co mnie dręczy". Kamila Claude 

Pozdrowienia 

Hello@firasschafai

Zachowaj stare wersje oprogramowania. Osobiście jestem w V 2019 roku, więc nie będę już w stanie czytać Waszych dzieł.

Zauważ, że w przypadku obrazów wystarczy zrozumieć, co zamierzasz zaprojektować.

Sworzeń oporowy nie jest dobrym rozwiązaniem, na największym znanym do tej pory od producenta zawiasie trzeba zamontować łożyska kulkowe lub wałeczkowe w zależności od maksymalnej możliwej mocy.
Nie wolno zapominać, że ruchoma część systemu musi być w stanie wykonywać połączone pociągnięcia zgodnie z XYZ, a także zgodnie z Y w jednoczesnym obrocie do ciągnięć XetZ

Z niecierpliwością czekam na pierwsze zdjęcia systemu, który sobie wyobraziliście.

Pozdrowienia

PS: kiedy skończysz studia. Powinieneś być w ostatnim roku, jeśli moje obliczenia są poprawne! Opowiedz nam trochę więcej o swoim szkoleniu w Monastyrze (kursy inżynierskie lub inne kursy ???).

Witaj @Zozo_mp

Niestety, każdego dnia z moim spóźnieniem...

Myślę , że    zauważyłem teraz pewne rzeczy  dotyczące oprzyrządowania, ale  nie  jestem wielkim projektantem , ale   myślę, że  udało  mi się upewnić po twojej interwencji lub przekazać    wyobraźnia tego narzędzia.

Tak załączone są szkice narzędzia .

Pozdrowienia 

PS: Cóż, przyjrzę       się mojemu programowi nauczania na uniwersytecie ;  więc po uzyskaniu   tytułu licencjata nauk technicznych  z wyróżnieniem , uzyskałem   tytuł licencjata z inżynierii mechanicznej, że byłem w tych trzech latach majorem,   z tego powodu skorzystałem  ze szkolenia inżynierskiego , w którym brałem udział w  konkursie na  szkolenie inżynierskie, więc codziennie przyjmowałem z rangą 1/5 w ENIMonastir w dziedzinie inżynierii mechanicznej. (5 osób , które są dopuszczone do udziału w konkursie szczegółowym  , a nie  przygotowawczym , ponieważ  w ENIM jest około  50 uczniów  klasy  przygotowawczej, więc suma wynosi 55)

Cóż, w Tunezji można dostać się na szkolenie inżynierskie na dwa sposoby, albo poprzez krajowy konkurs z przygotowaniem (2 lata), albo poprzez konkretny konkurs z tytułem licencjata (3 lata), każdy ma swoje wady i zalety, ale szczerze mówiąc, wybrałem studia na początku w ISETNabeul, To świetne szkolenie z wyższym dyplomem technika/licencjatem, ponieważ jest bardziej praktyczne niż kurs przygotowawczy, który jest podobny do "maszyny"... Zapomniałem, że wybrałem specjalizację CFM (projektowanie mechaniczne i produkcja)... słynna historia z projektem niszczarki , Trzpienie kartonowe z przenośnikiem ślimakowym to mój PFE (projekt na koniec studiów)... (Trochę śmiechu)

A teraz, jestem w ostatniej klasie liceum, więc jestem na ostatnim roku na szkoleniu inżynierskim i poszedłem na symulację, więc wybrałem w tym roku opcję mechaniki numerycznej, aby poszerzyć swoją wiedzę na temat mechaniki i jest to dla mnie właściwy wybór.

Nadszedł więc czas, aby porozmawiać z PFE, dlatego jestem zaangażowany w temat naszej dyskusji jako propozycję mojego profesora we współpracy z przemysłowcem, którego już znasz, ale w Tunezji. Muszę więc popracować nad przejęciem kontroli nad tym projektem i muszę pracować autonomicznie , jak wiecie (trochę śmiechu).

Tak, to za dużo, ale musisz eksplodować ładunek...

Ostatnie słowo, jeśli chodzi o obrotową część narzędzia, zauważyłem na siłowni fajny sposób na wykonanie tej funkcji .... tak, czasami są w rzece, że nie ma ich w morzu .... Zdarza się.

croquis_de_loutil_.png

Witam @firasschafai 

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoją karierą i bardzo dobrze, że wybraliście tę dziedzinę, w której bardzo brakuje wykwalifikowanych inżynierów, zwłaszcza w Tunezji.

Bardzo dobrze, najlepsza odpowiedź ;-)

Pozdrowienia