Obecnie pracuję nad projektem części z tworzywa sztucznego w SolidWorks, który jest podobny do naszych butelek szamponu, które wszyscy mamy w domu: pojemnik ze zintegrowaną nakrętką na zawiasie z nakolannikiem, który umożliwia "bistabilność" nakrętki w pozycji otwartej/zamkniętej.
Czy ktoś ma sposób na zaprojektowanie tego typu zawiasu? Najlepiej literatura?
Chodzi o to, aby nakolannik był zbudowany w taki sposób, że kontrolując kąt nachylenia nasadki w stosunku do korpusu kontenera (konfiguracje), możemy zwizualizować pozycje "otwarte", "zamknięte" oraz pewną liczbę pozycji pośrednich przydatne do sprawdzenia, czy nie ma ingerencji między elementami.
W praktyce część z tworzywa sztucznego jest zwykle wtryskiwana w pozycji środkowej. Cieńszy obszar służy jako zawias, a grube części + tworzą sprężynę.
To właśnie podczas odkształcenia w kierunku pozycji zamkniętej powstaje efekt sprężyny.
Na SW różne konfiguracje będą tylko przybliżone, ponieważ materiał jest odkształcany podczas ruchu (symulacja dałaby jednak dokładny kształt w danej pozycji)
Dziękuję wszystkim za wasz wkład; Niestety, żaden z nich nie pozwolił mi naprawdę rozwiązać mojego problemu. Po prostu obszedłem to, tworząc nowy szkic elementów zawiasu i ortezy kolana dla każdej konfiguracji.