Projekt zjeżdżalni ze stożkiem

Z drugiej strony mam trudności z doborem rozmiaru, aby mieć odstęp między 23 mm a 36 mm. Albo mam odpowiedni kąt nachylenia, ale nie odpowiednią szerokość, albo na odwrót

Witam

Opublikuj swój ASM ze wszystkimi monetami, korzystając z funkcji "spakuj i idź".

Zamierzam przyjrzeć się monetom po odpowiednich kursach, ponieważ w moim przykładzie nie znałem twoich kursów.

Do pluche

Oto mój montaż z tym, co udało mi się zrobić, ale mój problem polega na tym, że odstępy nie respektują odległości od środka 23 mm i 36 mm (23 mm tak, ale nie mogę rozłożyć do 36 mm

montage_carter_et_coinceur.sldasm

Dobry wieczór

Plik jest bezużyteczny, ponieważ nie ma żadnych części, które składają się na ASM

Jak już mówiłem w moim poprzednim poście

Musisz użyć funkcji   File ==> Pack and go ==> dołączyć wszystkie elementy

Pozdrowienia

1 polubienie

Tak właśnie zrobiłem, zrobiłem to jeszcze raz z .zip myślę, że będzie działać lepiej 

montage_carter_et_coinceur_a_boule.zip

W porządku jest otworzyć ASM, teraz widzę kawałki.

Z drugiej strony masz wady konstrukcyjne na swojej części "bloku kulowego", ale o tym porozmawiamy później.

Jaki jest problem, który chcesz teraz rozwiązać???

Może mógłbyś nam powiedzieć, do czego będzie używany cały system, a zwłaszcza, że jest to ultra-maksymalny wymiar czerwonej części (zwykła skrzynia korbowa). Jaka jest oczekiwana wytrzymałość tej części.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam 

Do użytku jest to dysza, która służy jako prowadnica do mocowania obudowy silnika na przesuwanych szynach żaluzjowych o zmiennym kształcie i rozmiarze. Kształt czerwonej monety i wymiary są już odpowiednie. Ta zaślepka końcowa znajduje się wewnątrz szyny, dwa bloki ślizgowe służą tylko do klinowania się na krawędziach szyny, dlatego mój problem polega na tym, że dwa bloki muszą być w stanie rozprzestrzenić się wystarczająco daleko (aby zachować szerokość największych szyn). Dla wartości rozstawu oba bloki muszą mieć taką samą szerokość jak czerwony element (23 mm) w pozycji zamkniętej i muszą mieć maksymalny odstęp 36 mm (zawsze na końcu). Mój problem polega na tym, że nie mogę zmienić rozmiaru dwóch bloków tak, aby mogły odchylać się od wartości maksymalnej, przestrzegając wartości minimalnej. 

Po rezystancji, ponieważ jesteśmy na prowadnicy, siły nie będą ogromne, konieczne jest tylko, aby szczelina między blokami ślizgowymi była minimalnie sztywna, aby szczelina nie zmniejszała się w przypadku lekkiego skręcenia (np. Weź obudowę ręcznie i lekko ją obróć podczas montażu). 

W pj: obraz, który przedstawia obudowę silnika (nie moją, ponieważ nie ma jeszcze rozmiaru) ze sztywną zaślepką, która wchodzi w szynę, aby służyć jako prowadnica.

rail_et_carter_moteur.png

D'acc Zrozumiałem

Wchodzę pod moje tipi i myślę o tym, a jeśli wydobywa się biały dym, to dlatego, że mam pomysł.

A+ o poranku

Cóż, oto wynik!

Docieram do 38 mm bez większych trudności, biorąc pod uwagę ograniczenia twojej czerwonej części.

Można zrobić to lepiej, ale modyfikując czerwoną część (zwykłą skrzynię korbową. sldprt), w każdym razie, jeśli dobrze zrozumiałem, do czego służy ta część, możemy uczynić ją mocniejszą i bardziej niezawodną.
Jeśli mogę zmodyfikować wnętrze bez modyfikowania wyglądu zewnętrznego, możemy zrobić to znacznie lepiej i z kilkoma mm szerszymi odstępami.

Zobaczysz również, jak zrobić kulę w, co sprawia, że masz pojedynczy element o prostej obróbce i prostym montażu. Pamiętaj, że krzywka jest odwracalna, rozkłada krzywki  i blokuje je lub łączy ze sobą, co odblokowuje i ułatwia późniejszy demontaż.

Uważaj na zderzenie między elementami , co wyjaśnia wgłębienia, które zrobiłem w części, którą nazwałeś "blokiem kulowym", a którą nazwałem "elementem zwijającym".

Ponieważ nie mamy tej samej wersji : najlepsze jest to, że wysyła Cię w formacie parasolidnym, który normalnie  powinien pozwolić nam uwolnić się od różnych wersji (jestem w 2019 roku)

Nasi koledzy potwierdzą najlepszą  parasolid lub inną opcję.

Pozdrowienia

PS: Bądź ostrożny, twój szkic do wykonania rowka pod kątem jest błędny, tak jak to zrobiłeś, narysuje elipsę, a nie cylindryczny otwór. Szkic powinien być prostopadły do osi otworu.

coulisse_conique_v2.jpg
5 polubień

Witam 

Przede wszystkim dziękuję za poświęcony czas, szczerze mówiąc świetne rozwiązanie dla twoich informacji, wnętrze pokoju można modyfikować bez żadnych ograniczeń, po prostu narysowałem go w ten sposób, aby zobaczyć wnętrze (tylko po to, aby łatwiej majstrować przy rozwiązaniu). Jedyną rzeczą, która jest już zwymiarowana i nie można jej zmienić, jest zewnętrzny  kontur czerwonej części. Następnie planowano uczynić go sztywniejszym i dodać otwór na lub inną w pustej części, aby dokręcić od dołu, aby lepiej zamocować zespół.

Z drugiej strony wysłany plik jest .jpg więc nie mogę go otworzyć w solidworks. 

Dobry wieczór

Po prostu kliknij plik i otworzy się, system Windows zaoferuje Ci kilka wskazówek.

Abyś mógł zobaczyć wszystkie możliwości, dołączam plik do formy parasolidnej.

Załaduj go do solidworks i zaakceptuj, gdy zaoferuje Ci rozpoznanie funkcji.

Jeśli to zadziała, wyślę Ci wszystkie monety i ASM, abyś miał wszystkie szanse.

Zobaczysz, że zestaliłem czerwony kawałek i nie zdziw się, ponieważ do montażu wystarczy umieścić dwa przesuwane elementy od stóp do głów w kwadratowym otworze. Następnie, po włożeniu kulowej, nie mogą już wyjść(praktyczne do montażu i transportu). Ale może się odchylić itp....

Pozdrowienia

Pozdrowienia

carter_uni_zz.x_t
1 polubienie

Witam 

Działa to dobrze dla pliku w wersji parasolid, ale nie w jpg. Czy mógłbyś przesłać mi inne części, abym mógł dokonać ostatnich modyfikacji?

Jeszcze raz dziękujemy za poświęcony czas

Hej wooala!

Pozdrowienia

PS: w przypadku JPG nie otwieraj go za pomocą Solidworks, ale za pomocą jednego z programów oferowanych przez system Windows. Na przykład kładziesz plik na pulpicie, klikasz na niego dwukrotnie i to wszystko (no cóż, normalnie, bo używam go tak często, że już nie zadaję sobie tego pytania).  hihihi!

coinceur_3_piece.zip
1 polubienie

Dziękuję bardzo, mam wszystko (z drugiej strony dla jpg nadal nie działa, ale to nie ma znaczenia). Jeszcze raz dziękuję Ci

Gloupsss to dziwne, dołączam do obrazu

kto może potwierdzić, że otwiera się normalnie , proszę

coulisse_conique_v2.jpg

Z drugiej strony, czy byłby sposób, aby mieć części z fazami budowy, ponieważ tam mam tylko zaimportowany blok i nie mogę zobaczyć kroków tworzenia części 

arbre.png

To od Ciebie zależy, czy rozpoznasz funkcję

Pozwoli ci to zrozumieć realizację wspomnianej części

@+

P.S. @Zozo............ że pozdrawiam ;-)

Twój obraz idzie dobrze nawet na moim telefonie ;-)

1 polubienie

to właśnie zrobiłem, ale nie rozpoznaje wszystkiego (zwłaszcza kieszeni pod kątem na kawałku i nie wiem, jak została wykonana, ponieważ kształt to nie tylko okrąg 

Witam

Plik jpg otwiera się dla mnie poprawnie Zozo_mp.

1 polubienie

@ Rim-b    Dziękuję ;-)

@Alexandre to, co nazywasz skośną kieszenią, to otwór połączony z usuwaniem materiału (lub otwór nachylony pod kątem 29°) -   (patrz zdjęcie szkicu)

coulisse_conique_-_esquisse_alesage_incline_.jpg
1 polubienie