Moment bezwładności... Oblicza się go z P=dEc/dt (pochodzącej z twierdzenia o energii kinetycznej w odniesieniu do czasu, energii-mocy lub energii kinetycznej) przy czym Ec=1/2*J.w² gdzie J jest poszukiwanym momentem bezwładności, w jest częstotliwością rotacji, tj. w=n(rpm)*pi/30=x rad/s
Pochodna energii daje tutaj P=J.w.w', gdzie w' jest przyspieszeniem kątowym albo w'=(n-n min)/15*pi/30, albo w'=x rad/s² . Dochodzimy do J=P/(w.w') w kg.m²
http://fr.wikipedia.org/wiki/Volant_d%27inertie
Istniejący przykład dla tego konkretnego przypadku
C oznacza moment obrotowy wymagany na poziomie rolek lub ostrzy w Nm (= siła wymagana do rozdrabniania x promień)
w jest prędkością obrotową w rad/s (patrz odpowiedź Géralda)
Czas użytkowania nie ma wpływu na obliczenia. Z drugiej strony musisz to określić dostawcy silnika, aby uwzględnił to w modelu, który Ci zaoferuje (biorąc pod uwagę związane z tym odprowadzanie ciepła).
U mnie brakuje wielu danych i problem jest traktowany w odwrotnej kolejności.
Aby przejść 60 t / dzień, musisz znać objętość surowca, którą reprezentuje.
Uważam, że objętość materiału odpowiada odległości między 2 rolkami i że materiał się w tym samym czasie, gdy obracają się rolki, więc zależy to od prędkości obrotowej i średnicy rolek
Następnie zależy to od długości rolek.
Załóżmy, że rolka ma Ø1 m i odstęp 0,1 m między 2 rolkami.
Pole powierzchni materii odpowiada:
S=(ft*0.55²)-(ft*0.5²)=0.165m²
Pomnożony przez długość rolki daje objętość materiału, który przechodzi w 1 obrocie.
Następnie można wywnioskować prędkość obrotową motoreduktora, aby przestrzegać 60 t/dzień.
Jeśli chodzi o moc, nie możemy ci pomóc, ponieważ zależy ona od wagi i sił, które mają być napędzane, gdy jest pusty + siły mielenia, których nie znamy.
Jedna rada jest jednak taka, że nie wahaj się zrobić dużego marginesu pod względem mocy.
Jak obliczyć tę siłę szlifowania, wiedząc, że kość gąbczasta może wytrzymać ściskanie do 30 Mpa? Nie mam takiego oporu jak na klakson, ale zakładam, że jest równy lub mniejszy. Gdybym musiał użyć P=F/S, jaka byłaby ta powierzchnia? Nie mogę określić powierzchni chwytnej rolki na klakson. Nie sądzę nawet, żebym mógł określić całkowitą powierzchnię klaksonu!!
Myślę, że w twoim wzorze na obliczanie pola powierzchni materiału, który ma być zgnieciony na jeden obrót, jest błąd.
Dla mnie powinna to być przerwa między bębnami pomnożona przez obwód kołowrotka (Bo 1 tura).
Zatem S = ft x 1 x 0,1 = 0,314 m2
Jeśli chodzi o masę własną układu, który ma być napędzany, mogę go znać, ponieważ jest to waga rolek, łożysk i kół łańcuchowych. Do wysiłku szlifowania blokuje mnie powierzchnia chwytu klaksonu, który ma zostać zmiażdżony, ale zamierzam przecenić.
Powierzchnia, którą należy wziąć pod uwagę, to powierzchnia styku między rolką (lub ostrzami) a klaksonem. Wałek jest znacznie sztywniejszy niż klakson, to zasadniczo wałek go definiuje.
Czy dałoby się mieć zrzut ekranu lub schemat systemu, aby dokładniej przyjrzeć się?
Następnie, w przypadku tego rodzaju maszyny, nie powinieneś wahać się wziąć dużych czynników marży. Operacja często ma wiele szarpnięć (koło zamachowe może je jednak zredukować), których silniki elektryczne nie lubią zbyt mocno.
Powiedziałbym, że w przypadku chochli można wziąć pod uwagę powierzchnię 2 zębów na wałek. Z wytrzymałości na ściskanie można zatem wywnioskować związaną z nią siłę. Mnożąc przez promień rolki, otrzymujemy moment obrotowy na rolkę.
Aby uzyskać objętość zmiażdżoną na turę, myślę, że trzeba przynajmniej pomnożyć przez "gęstość" rogów. Twoja formuła musi być poprawna dla "stałego" materiału, ale między rogami będzie przestrzeń.
Z drugiej strony nie jest wykluczone, że rozdrabnianie ma tendencję do tego, że rogi lekko unoszą się pod naciskiem rolek (mam rozdrabniacz ogrodowy i wydaje mi się, że tak jest). Niewielka dodatkowa marża (np. 10%) może nie być złą rzeczą.
W przypadku koła zamachowego nie jestem przyzwyczajony do jego używania, muszę o tym pomyśleć. Czy objętość bułek nie jest już wystarczająca?
Tak, ale planowałem wykorzystać gęstość, aby masa rogu została zmiażdżona na jeden obrót, aby uzyskać z niego prędkość obrotową, po uprzednim ustawieniu natężenia przepływu, które chcę na koniec dnia (60T/dzień). Nie mogłem więc użyć gęstości 2 razy?!!
Poza tym zrobiłem trochę badań, ale nie mogłem znaleźć nic na temat gęstości rogu.
Jak mógłbym to mieć doświadczalnie?
Jeśli chodzi o twoje ostatnie pytanie, przyznaję, że nie rozumiem, co masz na myśli.
Co masz na myśli, mówiąc, że objętość bułek jest niewystarczająca?
Myślę, że źle się zrozumieliśmy w kwestii historii gęstości, którą celowo umieściłem w cudzysłowie. Myślę, że mówisz o gęstości jako gęstości, która pozwoli ci uzyskać masę z rozdrobnionej objętości.
Chodziło mi o to, że rogi nie zajmą całej objętości (tak jak 1 stere drewna nie zawiera 1 m3 drewna). Tak więc w teoretycznej objętości, którą wałek może przenieść przez 1 obrót, część z niej będzie tylko powietrzem, które nie jest brane pod uwagę w twoim przepływie. W związku z tym konieczne będzie zwiększenie prędkości o tę samą wartość.
Istnieją zatem 2 współczynniki, które należy zastosować, aby uzyskać masę rogu mielonego w 1 obrocie.
Aby eksperymentalnie określić gęstość, zbiornik z wodą, aby uzyskać objętość i wagę, aby uzyskać wagę.
W przypadku koła zamachowego termin "objętość" może być mylący. Chciałem powiedzieć, że rolki mają już znaczną masę, biorąc pod uwagę ich wymiary. W rezultacie, będą miały pewną bezwładność już po obrocie. W związku z tym rolki pełnią już rolę kół zamachowych. Przynajmniej zawsze możesz to wywnioskować z niezbędnej bezwładności.
Jesteś pewien, że nie popełniłeś błędu w jednostce ani niczego innego, ponieważ wydaje się to niemożliwe do zrobienia. Czy mógłbyś zamieścić szczegóły swoich obliczeń (wystarczy zeskanowany szkic), aby sprawdzić hipotezy, ...
Wykonując obliczenia dla 1 zęba z rolką o promieniu 100 mm i prędkości obrotowej 60 obr./min, dochodzę do 240 kW. Okej, to nadal przesada. Ale jest już znacznie mniej pesymistycznie.
W Excelu jest idealny. W ten sposób mogłem bezpośrednio poprawić plik.
U mnie były 3 błędy we formułach. Poprawiłem plik i dodałem adnotacje (pola na żółto). W rezultacie docieram do 22 kW! Jest to jeszcze bardziej rozsądne.
Ale czy wyniki wydają Ci się wiarygodne? Czy 5 obr./min nie jest małe? Moment obrotowy jest za duży, szczerze mówiąc mam wątpliwości co do obliczenia wysiłku szlifowania.
Ponieważ jeśli użyję tego momentu obrotowego do wyznaczenia siły stycznej działającej na zębnik, a następnie obliczę moduł za pomocą wzoru m=2,34 pierwiastek (F/(k.Rpe)),
Mam moduł 27!!
Moja oryginalna średnica jest równa odległości od środka i wynosi 324 mm, ponieważ chcę mieć tę samą prędkość na 2 rolkach