Aby zwiększyć moment obrotowy, silnik elektryczny musi koniecznie obracać się powoli. I z reguły młyny walcowe nie jeżdżą szybko. Tak więc 5 obrotów na minutę może być trochę za niskie, ale jesteśmy na dobrej drodze. Zwłaszcza, że rolki mają również średnicę prawie 300 mm
Mam w domu niszczarkę ogrodową. Rolka musi mieć średnicę 120 mm i długość 100 mm. Myślę, że nie powinien przekraczać 20 obr./min.
Teraz, gdy masz już wszystkie obliczenia w programie Excel, wszystko, co musisz zrobić, to dostosować geometrię swoich rolek, aby powrócić do bardziej akceptowalnych wartości. Załączam przykład, który starałem się zrobić, aby zobaczyć, jak to może wyglądać.
Z drugiej strony, jeśli chodzi o zęby, S235 jest być może trochę miękki i może się zaznaczyć na dłuższą metę. Być może powinniśmy rozważyć twardszą stal. Tanim rozwiązaniem byłoby prawdopodobnie zabranie ich w listwę z kluczem. To na pewno, jesteś stworzony do pracy w ścinaniu.
Potem, idąc dalej, myślę, że musimy całkowicie zmienić naszą filozofię. Na przykład przejście na zęby skośne, aby mieć mniejszą powierzchnię styku, a tym samym zmniejszyć wysiłek związany ze szlifowaniem.
Ostatnia myśl: biorąc pod uwagę prędkość obrotową i moment obrotowy, myślę, że koło zamachowe jest iluzoryczne. Aby mieć znaczną energię kinetyczną, potrzebna byłaby ogromna masa. A więc bardzo duża powierzchnia.
Może to nawet zmusić Cię do rozpoczęcia na pusto (co nigdy nie będzie miało miejsca w przypadku bloku), ponieważ będziesz już musiał uruchomić tę kierownicę XXL.
calcul_puissance_moteur_v3.xlsx