Witam
Ktoś, kto pomoże mi rozwiązać problem z projektem mechanicznym. Rzeczywiście, muszę zaprojektować system ślimakowych, aby umożliwić otwarcie siatki złożonej z cylindrów w formie elipsy. Chodzi o to, aby obracać cylindry w celu zmniejszenia odległości między cygarami w zależności od średnicy cygar. Załączam zdjęcie i spakowany plik.
oscillateur_descente_cigares.jpg
Już:
- Możesz przerobić swój zip, tworząc kompozycję, którą możesz zabrać ze sobą: sam plik SLDASM jest bezużyteczny.
- wskaż, z którą wersją oprogramowania pracujesz.
W takim razie, w jakim kontekście przeprowadzasz to badanie (staż, służba itp.)?
I wreszcie, na czym dokładnie polega Twój problem, jakie masz rozwiązanie?
4 polubienia
Dziękuję Stefbeno,
To właśnie przeniesienie ruchu obrotowego na wszystkie cylindry sprawia mi problemy. Przy wejściu będziemy mieli system nakrętek, który napędza pierwszy cylinder w tym samym czasie, pozostałe muszą podążać za nim, aby zachować ten sam odstęp między cylindrami. Mam zamiar załączyć plik zip z kompozycją do zabrania.
To na staż. Używam solidworks 2017.
cigare.zip
Ponieważ jest to staż (więc jesteś na szkoleniu i musisz zastosować to, co widziałeś na zajęciach), dam Ci tylko kilka pomysłów, które dopracujemy według Twojej myśli, taka jest "polityka" na tym forum (nie jesteśmy tutaj, aby wykonywać twoją pracę i nie byłoby to kształtujące i nie przyniosłoby ci żadnej przysługi w perspektywie długoterminowej).
Czyli to tylko problem synchronizacji kątowej między cylindrami eliptycznymi? Potrzebujesz więc układu napędowego bez poślizgu.
Zanim spróbujesz modelować, spróbuj wykonać szkice ręcznie.
Pomysł z rolką eliptyczną jest sprytny, ale nie wiadomo jeszcze, jaki jest koszt produkcji (chyba że znalazłeś go na rynku).
7 polubień
Dziękuję stefbeno, popchnę swoje myśli i wkrótce wrócę, aby opublikować postępy mojej pracy i jeszcze raz dziękuję.
Witaj Stefbeno
Fajne dla cylindrów eliptycznych i oboje wiemy, że nie ma potrzeby posiadania tego typu cylindra prawie niemożliwego do znalezienia, aby rozwiązać problem.
Mam nadzieję, że moja uwaga nie uznasz za zbyt ekscentryczną. :-) :-)
REDAGOWAĆ
Właśnie spojrzałem na jego system i jest mega system operacyjny, ponieważ jego system, tak jak jest zaprojektowany, miażdży cygara o 20,2%, zmniejszając średnicę cygara w momencie zgniatania z 10 mm do 7,8 mm. Co więcej, gdyby nasz młody kolega wykonał te ograniczenia poprawnie, zauważyłby problem (CIĄG DALSZY NASTĄPI...)
3 polubienia
Witam
Tak, Zozo_mp, istnieje duże ryzyko zgniecenia cygar, ale tylko wtedy, gdy mechanizm jest aktywowany obecnością cygar nad nim, o czym nigdzie nie jest powiedziane. Można też powiedzieć, że gdy wszystkie otwory wypełnią się cygarami, które są zbyt duże, co dzieje się z mniejszymi cygarami na piętrze... Interesujące byłoby posiadanie nieco więcej informacji na temat celu ustanowienia takiego mechanizmu.
Dostarczenie takiej butli może być rzeczywiście skomplikowane, ale istnieje ona w formie rurki (widocznej w zależności od wymaganego materiału).
Czy rolki eliptyczne muszą być obracane w tym samym kierunku, czy mogą być obracane w odwrotnym kierunku z prędkością jednego na dwa? (zębnik na każdym końcu rolki).
Pozdrowienia