Sparametryzowany projekt (tabela)

Witam

Poproszono mnie o zmodyfikowanie planu, który jest ostatnio wywoływany dla pokoju, który używa stołu do szybkiego projektowania i edycji, z wyjątkiem tego, że próbujemy edytować dwie wartości,
Sans titre
gra nie następuje i mam taki komunikat

Capture d’écran 2024-12-09 110005

Czy mogę pomóc mi zaradzić temu problemowi,
To nie ja tworzę plik
Dziękuję

Witam

Co oznaczają wartości zakreślone?
Jakie są pierwotne wartości i jakimi wartościami próbujesz je zastąpić?

PS: byłoby miło poprawić słowo " Długość " z jego poprawną wersją " Długość " z literą U. Mogłoby to zapobiec przyszłym błędom, jeśli nie ma to już miejsca w tym przypadku.

3 polubienia

Witam

Prawdopodobnie ktoś zmienił albo nazwę wymiaru, albo nazwę szkicu.
Wyszukaj w filtrze drzewa tworzenia, aby sprawdzić, czy znajdziesz szkic, a następnie poszukaj w tym szkicu wymiaru " Długość kuli "
Jeśli nie możesz znaleźć oceny o tej nazwie, problem wynika z tego.
→ albo zmodyfikujesz plik Excela, aby umieścić nazwę wymiaru, który istnieje w szkicu, albo zmienisz nazwę wymiaru w szkicu (najbardziej logiczne dla mnie)

Jeśli jest to szkic, który zmienił swoją nazwę, należy zaktualizować tabelę programu Excel o poprawną nazwę szkicu

4 polubienia

Witam @Farouk

Czy format komórki jest dobry? (liczba)

Owszem, też myślałem, że ktoś poprawił błąd w dokumencie, ale że pozostał on w tabeli...

2 polubienia

Jak stwierdzono w komunikacie, problem tkwi w nagłówku kolumny (nazwie kolumny), a nie w dodanych wartościach. (por. @froussel
Jeśli nie możesz zidentyfikować błędu w nazwie nagłówka, skopiuj tabelę i wklej ją do innego pliku programu Excel w celu utworzenia kopii zapasowej.
Rodzina części jest usuwana i tworzona automatycznie.
A jeśli masz jakiekolwiek problemy, porównujesz i modyfikujesz wartości.

Witam Szanownych Panów,
@Sylk
Wartość w kolorze czerwonym wynosiła 8, zmieniłem ją na 7 zgodnie z żądaniem i odpowiada długości półkuli

Wartość w kolorze zielonym to wartość wiercenia, zmieniłem ją z 9,2 na 8,8 ale się nie zmienia
image

Nie wiem jak z nominacjami, sam ich nie zrobiłem.
@Rems51
Format komórki jest standardowy
@froussel
Czy mogę zmienić nazwy boków?
Dziękuję Wam wszystkim

Można rozpocząć od wdrożenia " adnotacji " w menedżerze operacji FeatureManager i zobaczyć nazwy wymiarów.

image

Witam;

Ogólnie rzecz biorąc, najłatwiejszym sposobem naprawienia tego rodzaju błędu jest usunięcie obraźliwej kolumny w tabeli programu Excel... zamknij program Excel... Aby ponownie uruchomić stół rodzinny pokoju, kliknij prawym przyciskiem myszy ...
image
Następnie ponownie wybierz wartość, która ma zostać dodana w tabeli programu Excel.
image

Mała wskazówka (lub przypomnienie...) Aby łatwiej wyświetlić nazwę wymiaru, w menu Ukryj/Pokaż kliknij opcję Nazwa wymiaru D1:

4 polubienia

Całkowicie zgadzam się z @Maclane w tej kwestii.
Jak wyjaśniono, wykonaj kopię zapasową tabeli przed wartościami (na wszelki wypadek)

1 polubienie

Potem zastanawiam się też nad sensem długości 8 mm

Czy nie skończy się na 0 długości, gdy długość stanie się 7? Może to wyjaśniać problem z rekonstrukcją i dekantacją oprogramowania

Aby mieć pewność, że rzeczywiście jest to błąd w nazewnictwie, postaram się już przerobić szkic z żądanymi wymiarami w " twardym " pliku Solidworks

2 polubienia

@coin37coin Powiem " Tak "... oraz " Nie ".

Wartości wprowadzone w tabeli programu Excel są tylko danymi surowymi. Jeśli spowodują one błąd rekonstrukcji, będzie on widoczny tylko w Solidworks z błędną funkcją, ale nic nie pojawi się w rodzinie części...

@Maclane, to tylko pytanie, aby upewnić się, że nie przegapisz " oczywistego " punktu :slight_smile:

To powiedziawszy, kolejne pytanie z nazwami kolumn. Gdyby zostały zmienione, problem pojawiałby się za każdym razem, gdy plik Solidworks byłby otwierany, prawda? Nie wiedziałby, gdzie skierować swoją wartość (chociaż w przypadku Solidworks nie byłbym zszokowany, gdyby trzymał wartości w pamięci podręcznej i czekał na odbudowę!)

=> Już to wszystko rozgryzłeś... Problem jest widoczny tylko wtedy, gdy edytujesz rodzinę części... Co gorsza, tylko podczas zapisywania/zamykania Solidworks wyświetla ten alert (ryzykując utratę wszelkich zmian wprowadzonych w międzyczasie).
Aby również odpowiedzieć @sbadenis ... nie ma potrzeby (choć bezpieczeństwo zobowiązuje) tworzenia kopii pliku Excel.
Solidworks bierze pod uwagę tylko arkusz 1 (arkusz1) programu Excel, więc całkiem rozsądne jest utworzenie nowej karty w tym samym skoroszycie w celu zduplikowania danych... Dla bezpieczeństwa radzę jednak pozostawić dwa wiersze i dwie kolumny puste na tym arkuszu " kopii zapasowej ". (Solidworks bierze pod uwagę tylko wiersze i kolumny przylegające do komórki " A1 "...)

3 polubienia

Witam ponownie pana
@Sylk
Nie widzę żadnych szans

@Maclane
Nie mogę wyświetlić wymiarów (nie mogę kliknąć) i nie pokazuje mi żadnych wymiarów, gdy otwieram tabelę w nowym oknie

5
@coin37coin
Jest to obszar budowy:

3
Mogę wymusić wartości

2

Myślę, że jest problem z obrazem, który przekłuwam, który nie ma związku z półkulą, też się nie zmienia

Dziękuję Wam wszystkim

… Zdarza się! (Z tego powodu pole wyboru " Pokaż ponownie niezaznaczone obiekty" powinno być zawsze zaznaczone za każdym razem, gdy otwierane są stoły rodziny pomieszczeń.
Nic straconego jednak... przy otwartej tabeli Excel kliknij dwukrotnie wymiar, który chcesz dodać, a zostanie on ponownie wprowadzony do tabeli (na ostatniej pozycji)... (Formatowanie komórki będzie formatowane jak hiperłącze, ale jest to normalna operacja).

Z drugiej strony zastanawiam się, czy Twoja ocena (tutaj 7mm) jest powiązana z każdą konfiguracją (normalnie będzie musiała zmienić kolor, aby przejść na " Różowy ") tutaj wygląda jak " uniwersalna " ocena dla wszystkich konfiguracji...

Errata: jeśli opcja " pokaż/ukryj " nazwy numerów połączeń nie są dostępne, oznacza to, że nie przypisałeś im konkretnych nazw...

image

(przykład nie jest zbyt dobrze wybrany, ale nie mam teraz dostępu do mojego Solidworks).

Errata nr 2 (zignoruj erratę nr 1): Kliknij (wyłącz) " Ukryj wszystkie typy ", aby uzyskać dostęp do opcji wyświetlania wymiarów... (między innymi)

… Bo jak wszystko schowasz, to nic nie zobaczysz... :grin:

Uwaga: Osobiście zdecydowanie sugeruję, abyś jasno określił swoje wymiary, jeśli pracujesz nad komponentem, który ma mieć kilka konfiguracji...
Zobacz, aby skopiować nazwę tabeli dostawcy, jeśli jest to komponent handlowy...

@Sylk Na koniec będę potrzebować opcji " Przekreśl tekst" :grin: :sweat_smile:

1 polubienie

Znalazłem sposób, czekając na wdrożenie;

<del> texte à barrer </del>

Donne: Tekst do przekreślenia
:innocent:

2 polubienia

Il semblerait que:
image

fonctionne aussi et donne: przekreślenie

Źródłowy dyskurs na forum nie ma problemu z forum:

Ou encore: