Projektowanie części obciążonej masowo (zespół i część)

Witam

Powinienem wykonać projektowanie części w programie Inventor z ograniczeniem dotyczącym wagi części lub części części.

Wiem, jak obliczyć wagę i środek masy części, ale jak na przykład zmusić część aluminiową, aby miała 1 kg i aby oprogramowanie obliczyło ostatni wymiar, aby się tam dostać?

Chciałbym również wiedzieć, jak dostroić środek ciężkości za pomocą zestawu różnych części.

Z góry dzięki!

Witam

Moim zdaniem, aby móc to zrobić, musisz nawiązać szereg relacji z szansami.

Tworzysz parametr "WEIGHT", a następnie wraz z relacjami część zostanie zregenerowana zgodnie z życzeniem

Witam

Jeśli tylko jeden wymiar może być zmieniony, wówczas wystarczy dowolnie wykonać 2 pomiary tego wymiaru, na przykład 100 i 200 mm, następnie uzyskać wagę każdego z nich i narysować krzywą.

Wartość krzywej możemy poznać dla 1 kg.

W przypadku środka ciężkości, jeśli celem jest wyświetlenie środka ciężkości każdej części w zespole, nie ma innego rozwiązania niż utworzenie punktu w każdej części i wyświetlenie go w zespole.

Aby wyświetlić CDG:

Czy można wyświetlić współrzędne środka ciężkości?

Istnieją trzy różne metody wyświetlania dokładnych współrzędnych środka ciężkości.

• Ustaw filtr Wybierz na Priorytet elementu lub Wybierz powierzchnie i krawędzie, najedź kursorem na symbol środka ciężkości sfery i podświetl sferę za pomocą polecenia Wybierz inny. Współrzędne są wyświetlane po najechaniu kursorem na podświetloną sferę.
  • Wybierz opcję Zmierz odległość, umieść kursor nad punktem konstrukcyjnym i podświetl go za pomocą polecenia Wybierz inny. Po wybraniu punktu konstrukcyjnego współrzędne są wyświetlane w oknie dialogowym Zmierz.
  • Przejdź do okna dialogowego iProperties > zakładki Fizyka i zaktualizuj właściwości fizyczne z menu kontekstowego.

Dziękuję za odpowiedzi.

Ale muszę przyznać, że niewiele zrozumiałem, przepraszam.

To już pierwszy raz, kiedy pracuję z masami. Próbuję zrozumieć.

Moglibyśmy zacząć od prostszego. Wymyśliłem, jak "ręcznie" zrównoważyć 1 sztukę mojego zestawu.

Teraz chciałem zrobić, aby kontynuować, to wiedzieć, jak to zrobić automatycznie. Na przykład, jeśli zmienię długość, oprogramowanie ponownie obliczy mój środek ciężkości i automatycznie dostosuje przeciwwagę po drugiej stronie, aby utrzymać mój środek ciężkości w tym samym miejscu.

Nie wiem, czy dobrze się tłumaczę. nie jest to oczywiste po przekazie,

Czy znasz jakieś tutoriale na temat tego rodzaju pracy? Nie mogłem znaleźć żadnego.

Dzięki za wszystko

Możesz zajrzeć tutaj, jeśli to może pomóc ---> https://youtu.be/Scc0uEEau3w