Witam.
Nowy w Solidworks Utknąłem na czymś głupim, ale nie rozumiem, co się dzieje lub czego nie robię poprawnie. (prawdopodobnie bardzo głupi, ale nie znalazłem odpowiedzi)
Mój pb, podczas rysowania zestawu, gdy jest zamontowany zestawienie materiałów, od czasu do czasu oznaczenie złącza nie odpowiada faktycznie zastosowanej konfiguracji.

15 i 16 to rzeczywiście QR (QuadRing), ale nie to samo i
18 i 19 są rzeczywiście RNO (OR), ale też nie są tymi samymi
Jeśli zmienię kolumnę na " nazwa konfiguracji " mam to, czego chcę, ale wszystko inne nie jest już dobre
Co muszę zmienić/poprawić/sprawdzić...?
Całkiem możliwe jest posiadanie właściwości, takiej jak różne oznaczenie w zależności od konfiguracji.
Kluczem jest wiedza o tym, w jaki sposób część jest wykonana (z rodziną części lub bez)
Jeśli nie ma rodziny pomieszczeń, polecam ją dodać, ponieważ wtedy znacznie łatwiej jest zmodyfikować właściwość oznaczenia zgodnie z tym, co chcesz. (na przykład formuła pobierająca wartości wymiarów)
W przeciwnym razie przejdź do właściwości elementu i we właściwości konfiguracji dodaj właściwość Oznaczenie (lub inne) oraz jej żądaną wartość dla aktywnej konfiguracji:
Ale najszybszym, jeśli potrzebujesz dużo konfiguracji, jest przejrzenie rodziny części i zmodyfikowanie jej w pliku Excel:
2 polubienia
Witam;
Dodałem
komentarz @sbadenis, dodając, że domyślnie Solidworks ma pierwszeństwo dla właściwości specyficznych dla konfiguracji, nawet jeśli istnieją właściwości dokumentu...
https://help.solidworks.com/2022/french/solidworks/sldworks/HIDD_CUSTOM_PROPERTIES.htm
Najlepszą praktyką (moim zdaniem) jest:
Jeśli nie ma konfiguracji => Tylko " Niestandardowe " (lub specyficzne dla dokumentu).
Jeśli konfiguracja >1 Następnie tylko właściwości specyficzne dla konfiguracji.
(zdecydowanie zaleca się korzystanie z rodzin części zarządzanych za pomocą arkuszy Excel).
https://help.solidworks.com/2022/french/SolidWorks/sldworks/t_Formatting_a_Design_Table.htm?id=86b14750540b4948bd0827e8092bcd13#Pg0
2 polubienia
A jednak logicznie i intuicyjnie

Powinienem wrócić do tego, co mnie interesuje.
Naprawdę dziwna operacja
Okej, na stołach rodzinnych w pokoju, ale wcześniej było to robione beze mnie, i kilka różnych konfiguracji (tutaj około dziesięciu) i jest wzbogacany w miarę potrzeb