Witam @FUZ3D
Jeśli dobrze zrozumiałem, musisz mówić o podwójnej płycie głównej Xeon, ponieważ podwójny procesor Xeon nie istnieje lub stałem się.
Odpowiadając na twoje pytanie, mam porównanie między Xeonem a I7. Wziąłem I7, ponieważ jest to standardowy procesor mojej ultrastandardowej maszyny HP.
https://versus.com/fr/intel-core-i7-7700-vs-intel-xeon-e5-2637
Odpowiadając na twoje pytanie dotyczące części modelarskiej, nic to nie zmieni, ponieważ oprogramowanie nie używa ani wielordzeniowości, ani wielowątkowości, z wyjątkiem niektórych programów, takich jak ładowanie modeli. W 95% przypadków używa tylko jednego rdzenia i tak naprawdę nie wiem jak z gwintami, ale to nic nie zmienia.
W części symulacyjnej nie zawsze używa wielordzeniowości, więc kiedy patrzę za pomocą narzędzia Windows, jest to NS. Ponadto w symulacji występuje ^kilka faz, a każda faza ma określony program.
Jeśli chodzi o renderowanie, to zależy od tego, którą wersję photoview posiadasz (MODO lub inną) i czy używasz Visualize, co jest czymś innym, ponieważ program w ogóle nie jest napisany w taki sam sposób jak PV360.
To, co ma wpływ, to szybkość procesora, ponieważ nawet w przypadku pojedynczego rdzenia to taktowanie robi różnicę. Następnie musisz mieć odpowiednią ilość pamięci, a przede wszystkim bardzo szybki dysk twardy, ponieważ na przykład na potrzeby symulacji cały czas wykonuje wymianę (innymi słowy, przechowuje wszystkie wyniki pośrednie, aby zoptymalizować obliczenia i nie nasycać pamięci RAM zbyt szybko.
Co do reszty, to trochę długo to tłumaczenie, na przykład postęp dokonany od 2019 roku nie ma praktycznie nic wspólnego z procesorem, choć postęp jest spektakularny, zwłaszcza w przypadku wyświetlania bardzo, bardzo dużych ASM-ów.
Pozdrawiam ;-)