Konfiguracja Bi-Xeon przydatna czy nie dla SolidWorks?

Dzień dobry

Jak powiedziałem w innym poście, chciałem wiedzieć, czy dla SolidWorks fakt przejścia na konfigurację Bi Xeon zmienił coś w części modalizacyjnej?

Domyślam się, że do renderingu czy obliczenia oporu można grać, ale do potwierdzenia.

Przykładowa konfiguracja:

• DELL T7910 – dwa procesory Xeon E5-2637 v3 - NVIDIA Quadro M6000 12 GB - 64 GB (8 x 8 GB) 2133 MHz DDR4 RDIMM ECC - 1 TB SSD
  • LENOVO P710 – dual Xeon E5-2650 v3 – NVIDIA Quadro M6000 lub Geforce RTX 2070 – 64 GB (4x16 GB) DDR4 RDIMM – 1 TB SSD

mianowicie, że Xeon E5-2637 v3 działa z częstotliwością 3,5 GHz (dobry wybór dla SW), a Xeon E5-2650 v3 z częstotliwością 2,3 GHz (zwykle zły wybór dla SW)

Czy masz jakieś doświadczenia lub porównania na ten temat?

Pozdrowienia

Witam @FUZ3D 

Jeśli dobrze zrozumiałem, musisz mówić o podwójnej płycie głównej Xeon, ponieważ podwójny procesor Xeon nie istnieje lub stałem się.

Odpowiadając na twoje pytanie, mam porównanie między Xeonem a I7. Wziąłem I7, ponieważ jest to standardowy procesor mojej ultrastandardowej maszyny HP.

https://versus.com/fr/intel-core-i7-7700-vs-intel-xeon-e5-2637

Odpowiadając na twoje pytanie dotyczące części modelarskiej, nic to nie zmieni, ponieważ oprogramowanie nie używa ani wielordzeniowości, ani wielowątkowości, z wyjątkiem niektórych programów, takich jak ładowanie modeli. W 95% przypadków używa tylko jednego rdzenia i tak naprawdę nie wiem jak z gwintami, ale to nic nie zmienia.

W części symulacyjnej nie zawsze używa wielordzeniowości, więc kiedy patrzę za pomocą narzędzia Windows, jest to NS. Ponadto w symulacji występuje ^kilka faz, a każda faza ma określony program.
Jeśli chodzi o renderowanie, to zależy od tego, którą wersję photoview posiadasz (MODO lub inną) i czy używasz Visualize, co jest czymś innym, ponieważ program w ogóle nie jest napisany w taki sam sposób jak PV360.

To, co ma wpływ, to szybkość procesora, ponieważ nawet w przypadku pojedynczego rdzenia to taktowanie robi różnicę. Następnie musisz mieć odpowiednią ilość pamięci, a przede wszystkim bardzo szybki dysk twardy, ponieważ na przykład na potrzeby symulacji cały czas wykonuje wymianę (innymi słowy, przechowuje wszystkie wyniki pośrednie, aby zoptymalizować obliczenia i nie nasycać pamięci RAM zbyt szybko.

Co do reszty, to trochę długo to tłumaczenie, na przykład postęp dokonany od 2019  roku nie ma praktycznie nic wspólnego z procesorem, choć postęp jest spektakularny, zwłaszcza w przypadku wyświetlania bardzo, bardzo dużych ASM-ów.

Pozdrawiam   ;-)

2 polubienia

Dziękujemy za Twoją opinię@Zozo_mp ,

Pełna odpowiedź jak zwykle ;)

Tak, mówiłem o stacji roboczej z 2 xeonami , rzeczywiście.

Cóż, to potwierdza to, co słyszałem tu i tam^^.

Zobacz także stronę karty graficznej w przyszłym RTX 3070 - 3080, jeśli warto, nawet jeśli nie ma certyfikatu.

Pozdrowienia

1 polubienie

@FUZ3D

Bądź ostrożny, jeśli nie masz certyfikatu, podejmujesz niepotrzebne ryzyko AMHA, ponieważ musisz przekonywać do kilku wersji oprogramowania. W przypadku CAD musisz pozostać klasyczny, zwłaszcza, że jest to niewielkie w porównaniu z prawdziwym zastosowaniem.

Z drugiej strony, jeśli oprócz pracy chcesz zajmować się grami, to coś innego ;-)

Pozdrowienia

Witam

Jeśli to może ci pomóc, jakiś czas temu zrobiłem porównanie, xeon lepiej radzi sobie w obliczeniach, a I7 lepiej radzi sobie z otwieraniem plików i rysowaniem. Zrobiliśmy więc stanowiska obliczeniowe i rysunkowe.

Jednak z czasem, biorąc pod uwagę koszt xeona i niewielką różnicę techniczną, myślę, że wszędzie przesiądziemy się na I7.

W przypadku karty do gier przetestowałem bardzo zły wybór dla SW. Quadro działają znacznie lepiej. Po tym czasie gry działają również pod quadro, ale nie tak dobrze. Musisz wybrać swoje główne zastosowanie ;)

1 polubienie

Witam

Uczę się od ponad 10 lat i testuję różne konfiguracje dla SW:

Zasada nr 1: Super quadro + Xeon i ECC RAM z certyfikowanymi sterownikami itp. mają zły stosunek wydajności do ceny.  A nawet w ogóle są bezużyteczne. (tak tak tak!)

Zasada nr 2: Dla części do modelowania CAD, części ASM, MEP... Postaw na przetaktowany procesor + maksymalną przepustowość pamięci + najpotężniejszy możliwy dysk SSD.

Zasada nr 3: Sieć, udziały, PDM... są wrogami wydajności. Zainstaluj oprogramowanie na komputerze bez karty sieciowej. Przede wszystkim nie pracuj na akcjach SMB, nie umieszczaj zestawu narzędzi na akcji...

Więc kiedy porównuję:

bi-xeon 2630v4 2,4 GHz + pamięć RAM ECC + Quadro P4000 + Sata SSD (5000 €)

i

I5-9600KF podkręcił maksymalną częstotliwość bazową do 5,1 GHz + pamięć RAM bez ECC i bardzo nieznacznie podkręcony + Geforce RXT + M2 SSD (mniej niż 1000 €)

Konfiguracja z podkręconym I5 jest tysiąc razy lepsza, znacznie przyjemniejsza w użytkowaniu.

Zasadniczo głupia konfiguracja dla graczy działa lepiej niż profesjonalna stacja robocza i kosztuje mniej. Nie zawiesza się ani mniej, ani więcej.

Oczywiście w przypadku renderingu i symulacji obserwacja nie jest taka sama.

Z drugiej strony rozumiem, że w przypadku edytora oprogramowania, takiego jak SW, lubimy, gdy profesjonaliści mają profesjonalny sprzęt, aby móc łatwiej utrzymywać oprogramowanie za pomocą sprzętu.

W przypadku quadro istnieją hacki, które pozwalają przekształcić Geforce w Quadro, restartujesz system Windows, myślisz, że to quadro, możesz aktywować Realview itp i działa to bardzo dobrze.

Klasa A+